Archív
Mikor:
február 1, 2018 @ 7:00 du. – március 3, 2018 @ 11:00 du.
2018-02-01T19:00:00+01:00
2018-03-03T23:00:00+01:00
Hol:
MüPa
Budapest
Komor Marcell u. 1
1095 Magyarország

 

Háromnapos jazzünnep a Müpában – fiatal tehetségek és a szakma legjobbjai a Jazz Showcase-en

A hazai jazzélet krémje és legújabb tehetségei lépnek színpadra 2018. február 1. és 3. között a tizenegyedik Jazz Showcase-en, mely az évek során a közép-európai régió legjelentősebb tehetségbörzéjévé nőtte ki magát. A délutáni koncerteken kilenc pályakezdő zenekar mutatkozik be a neves hazai és nemzetközi zsűri előtt, a háromnapos jazzünnep nagykoncertjei pedig ismét színes kínálattal várják a közönséget.

Vidám fesztiválhangulat a legifjabb tehetségekkel és a műfaj legnagyobbjaival a színpadon – februárban három napra ismét jazz-szentéllyé alakul át a Müpa. Immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Jazz Showcase-t, ami a régióban egyedülálló módon biztosít bemutatkozási lehetőséget a fiatal zenészek számára hazai és nemzetközi szaktekintélyek előtt. A 2008-ban indított sorozat célja nem más, mint hogy továbbtanulási lehetőséghez, lemezfelvételhez, és koncertturnéhoz segítse a magyar jazz-utánpótlást. A Jazz Showcase-en korábban bemutatkozó tehetségek mára a hazai jazzszcéna kikerülhetetlen előadóivá váltak, akik külföldön is egyre nagyobb sikereket érnek el. A hagyomány szerint idén is hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri szavaz majd a produkciókra, a közönség pedig a helyszínen és online is leadhatja voksát kedvenceire. A szakmai fődíjas, valamint a nézők választottja hamarosan újra zenélhet a Müpában, a Nemzetközi Jazznapon, illetve a Jazz 0820 program keretében.

A délutáni koncerteken kilenc pályakezdő zenekar mutatkozik be, a jazzpaletta sokszínűségét reprezentálva. A seregszemlét február elsején a meglepetések mestere, a The Best Bad Trip zenekar nyitja, őket követi a szintén kísérletező zenét játszó LightBulb, majd a tizenhét éves tehetség, Horváth Balázs lép színpadra, aki olyan mesterek szárnyai alatt tanulja a szakmát, mint Rozsnyói Péter és ifj. Szakcsi Lakatos Béla.  Az esti koncerten a hazai fiatal jazzgeneráció meghatározó alakja, Tálas Áron lép a Fesztivál Színház színpadára. A huszonhét éves zenész néhány éve még a Jazz Showcase délutáni fellépői közt mutatkozott be, most pedig már Pat Metheny kedvenc gitárosával, Mike Morenóval hallhatjuk.

Február 2-án a jazz-éneké lesz a főszerep: a rutinos fellépőnek számító WindSingers a capella együttes gazdag jazzrepertoárral érkezik. Őt követi a fiatal magyar énekes generáció különleges hangú tehetsége, Kalmár Panni és triója, majd a Vintage Dolls formáció lép színpadra. A csapatot olyan ragyogó énekesnők alkotják, mint a Shure Montreux Jazz Voice Competition döntőse, Munkácsy Eszter, a szövegíróként is aktív Nagy Lili, valamint a saját kvartettjével a Marosvásárhelyen rendezett Youth Jazz Competiton különdíját elnyerő Szász Ágnes. A nap zárásaként a magyar jazzélet meghatározó személyiségei – többek közt Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Tony Lakatos – tisztelegnek a húsz éve elhunyt legendás gitáros, Zoller Attila emléke előtt.

A szombati zárónapon a Coquette Jazz Band időutazásra hív: a ’30-as, ’40-es éveket varázsolja a közönség elé táncra csábító swingzenével, és a dixieland revival korszakának megidézésével. A formáció az utóbbi években sikerrel szerepelt Európa neves jazzfesztiváljain, köztük a bécsi Jazzlanden is. A Choose Cheese izgalmas hangzását a jazz különböző ágazatai, sőt más műfajok is formálják: mainstream, avantgárd és free jazz, blues, magyar népzene, illetve kortárs és klasszikus zene. Virtuóz improvizációk, dallamos témák, modern ritmikai elemek, és változatos harmóniavilág jellemzi az Antal Gábor Trió játékát, amelyben a klasszikus jazztrió hangzása keveredik a modernebb, fúziós jazz világával.

A zárónap koncertjét – amely előtt fény derül a Jazz Showcase díjazottjainak névsorára – a hazai jazzélet egyik karakteres alakja, a szaxofonos, komponista Bacsó Kristóf és együttese, az ezúttal Gilad Hekselmann New Yorkban élő izraeli gitárossal kiegészült Triad adja.

További információk

A Müpa – első látásra kampány egyszerre mutatja be a Müpa sokszínű programját és hozza közelebb a nézőkhöz a 2017/18-as évad előadóival, az izgalmas, új műfajokkal való első találkozás megismételhetetlen élményét. Az augusztustól a Müpa közösségi csatornáin nyomon követhető sorozat olyan videókból áll, amelyek a nézők kendőzetlen őszinteségű reakcióit örökítik meg egy-egy műfajjal és produkcióval kapcsolatban. A Tálas Áron Trió koncertjéhez kapcsolódó videói itt tekinthető meg:

The Best Bad Trip
2018. február 1. 16:00 – 17:00
Átrium (Előcsarnok)

Közreműködők: Velsz Kristóf, gitár; Csernovszky Márton, basszusguitár; Kapusi Viktor, szaxofon, billentyűs hangszerek; Hegedűs Benedek, trombita; Gasner Márk, dob, ütőhangszerek
További információk

LightBulb
2018. február 1. 17:00 – 18:00
Zászlótér

Közreműködők: Borbényi Dániel, gitár; Szentgallay György, basszusgitár; Kovács Miklós, dob; Vidákovich Izsák, szaxofon
További információk

Horváth Balázs Trió
2018. február 1. 18:00 – 19:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Horváth Balázs, zongora; Jónás Géza, bőgő; Jónás Fülöp, dob
További információk

A Tálas Áron Trió és Mike Moreno
2018. február 1. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködők: Tálas Áron, zongora; Barcza Horváth József bőgő; Gyárfás Attila, dob
További információk

Wind Singers
2018. február 2. 16:00 – 17:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Vers Dóra, Fedor Zsófia Anna, szoprán; Törőcsik Hanna, alt; Nagy-György Márton, tenor; Magyaróvári Viktor, basszus
További információk

Kalmár Anna Trió
2018. február 2. 17:00 – 18:00
Zászlótér
Közreműködők: Kalmár Panni, ének; Tóth Mátyás, gitár; Mester Dániel, szaxofon
További információk

Vintage Dolls
2018. február 2. 18:00 – 19:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes, ének; Bartha Mátyás, zongora; Szabó Illés, gitár; Bögöthy Ádám, nagybőgő; Cseh Balázs, dob
További információk

In memoriam Zoller Attila
2018. február 2. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködők: Babos Gyula, Balogh Roland, Fenyvesi Márton, László Attila, Pusztai Antal, gitár; Oláh Krisztián, zongora; Barcza Horváth József, bőgő; Balázs Elemér, dob
További információk

The Coquette Jazz Band
2018. február 3. 16:00 – 17:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Elina Viluma, ének; Hofecker Dániel, trombita; Milos Milojevic, szaxofon, klarinét; Papp Mátyás, harsona; Bartha Mátyás, zongora; Hofecker Mátyás, nagybőgő, Oleg Markov, dob
További információk

Antal Gábor Trió
2018. február 3. 18:00 – 19:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Antal Gábor, zongora; Szentgallay György, basszusgitár; Fekecs Ákos, dob
További információk

A Bacsó Kristóf Triád és Gilad Hekselman
2018. február 3. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködők: Bacsó Kristóf, szaxofon, effektek; Tzumo Árpád, billentyűs hangszerek, Juhász Márton, dob
További információk

Müpa

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata – a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával – az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése. A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu