Archív
Mikor:
november 22, 2017 @ 9:00 du. – 11:00 du.
2017-11-22T21:00:00+01:00
2017-11-22T23:00:00+01:00
Hol:
Kino Café Artmozi
Budapest
Szent István krt. 16
1137 Magyarország

 

A 22-én premierre kerülő Edgar Allan Poe adaptáció sztárja a hiperrealista Budapest

Az Új Budapest Filmstúdió és a Mátrix film november 22-én 21 órától mutatja be A tömeg embere című filmet a Kino Café Artmoziban (1137 Budapest, Szent István krt. 16.) A film angol nyelven, magyar felirattal látható.

Edgar Allan Poe novellája alapján a húsz perces rövidfilm az individualitás és a magány 21. századi meséje. Poe történetét az író (Szőllőssy Balázs) szempontjából látjuk, aki a szertartásos újságolvasása közben reflektál a városi elidegenedésre egy Moszva téri kávézóból. Titokzatos szerelme (Dobosi Anett) és a kávézó másik vendége (Sütő András) elkalauzolják a hiperrealista Budapest labirintusán keresztül a hármuk közötti bizarr kapocs felfedezéséhez.

A film Marcio-André de Sousa Haz brazil filmrendező, író és vizuális művész rendezése, akit a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Aranymedve-díjjal kitüntetett Walter Salles a fiatal brazil művészek egyik legtehetségesebbjének nevezett.

Sousa Haz így magyarázta döntését, hogy Poe egyik legtitokzatosabb történetét adaptálja: ”A film személyes nyűgből fakad azzal kapcsolatban, hogy a modern individualitást és magányt a férfiak félelme szempontjából meséli el. A célom az volt, hogy újra megvizsgáljam Poe történetét egy komplexebb, költőibb és agresszívebb módon.”

Kántor László producer szerint a film helyszínének Budapestre cserélése létfontosságú volt ahhoz, hogy létrejöjjön az az egyedi látványvilág, amit Poe meséje is képvisel. „Az inspirációt a német expresszionizmus szolgáltatta a sötét és kaotikus kora-Viktoriánus London reprodukálásához, amelyet Poe láthatott. Lehetséges, hogy a mai Budapest áll a legközelebb hangulatában az akkori Londonhoz. Szerencsések voltunk, hogy még hajszállal az előtt forgathattunk a Moszkva téren, hogy felújították és átnevezték volna. Az utómunka során létrehoztunk egy látóhatár nélküli városképet, amely jól kiegészíti a film klausztrofób hangulatát.”

A város már rég óta foglalkoztatja Sousa Hazt, aki már két könyvet is szánt a témának, továbbá 2007-ben hajtott végre egy öngyilkossággal kacérkodó performanszt Csernobilban azzal a szándékkal, hogy „a sugárzáson keresztül nyelje el a várost (Pripyat)”. A tömeg embere szintén a város és lakóinak vizsgálata. Ez a Budapest tükrözi azt a meglepetést, amely Poe-t arra késztette, hogy 1840-es londoni látogatása során megírja a novellát.

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu