Archív

1531750_757027304320753_2933287782774921500_n

A Néhai Bárány 2011-es, Egyenes című lemeze a mai napig az egyik kedvencem: zeneileg bár csapongóbb volt, mint mai alanyunk, a kiváló dalszövegek és a puritán, sallangmentes lelkület mégis egy nagyon egységes albumot kovácsolt belőle. Itt az új lemez: Kapcsolatok.

 

Az új lemez, ha lehet, még egységesebb lett: a Kapcsolatok zeneileg kifogástalan. Kerestem rajta a fogást, tényleg, de nem volt meg. Az album szinte minden dala slágergyanús, és ez most a lehető legnagyobb dicséret. Tökéletes, de a számról-számrát majd később.

 

 

Szövegek terén azért már árnyaltabb a helyzet. Bár az új dalokba is szorult nem kevés tartalom, annyi bőven, hogy megállja a helyét az intellektuális alternatív-színtéren, mégsem lehet nem észrevenni, hogy Burucs Szabi szövegei igencsak leegyszerűsödtek az új lemezre. Ami a Kapcsolatokon egy egész dal, az az Egyenesen még egy, egyébként marha jó versszakra volt elég.  Megszaporodtak az instrumentális részek, sok a nánáná, és sok a váá!, pedig ezeket a szavakat anélkül is érezném, hogy Szabi kiénekelné. Egyébként hű a címhez az új album: már-már koncepciós lemez érzetét kelti. Sokféle kapcsolat van itt; szerelem, család, gyerekkor. De lássuk sorjában:

 

A Kapcsolatok robbanásszerűen indul: a Merengő remek nyitány, egyből beindul tőle az ember lába és érezhetővé válik a zúzhatnék. A dal minden szempontból nagyon egyszerű: belendíti a lemezt a további hét számra, és a lendület még a szolidabb számok alatt is kitart.

 

Az Egyenestől az Emlékig érő ív aztán a 2007-es Aki keres, az talán… című demót idézi: lassabb dalok, és bár ezek is súlyosak, a zúzás itt inkább a szövegek elmélyítésére szolgál; így az Egyenes sem engedi elfelejteni azt, hogy „egyenesen álltunk a fényben”. Nyers, nem annyira, mint mondjuk az Audioslave, de sokkal inkább, mint a 30Y Városemberének darabjai. A Dunai hajós szomorú témája ellenére végül mégis pozitív számként marad meg: egyfajta kisimuló beletörődésre jut a végén, és hogy miről is van itt szó pontosan, maradjon a fantázia terepe. Az Emlék aztán a gyerekkor visszaidézése, és talán az oda való visszavágyódás dala, mindamellett a lemez legerősebb szövege és bár a refrén hangulatos és első hallásra is megmarad, elbírtam volna még egy versszakot. Befejezetlen marad, ami persze pozitívum is lehet, de én hallgattam volna még.

 

A Wáhával ugyanez a helyzet: a refrének leegyszerűsítése koncepciónak tűnik, de ennek én nem tudok maradéktalanul örülni, ha rock and rollt akarok, teljes az élmény, ha viszont szöveget, hiányérzet marad. A 2011-es lemezen ezek bőven megfértek egymással.

 

Az Egyperces teljesíti a címben vállaltakat, mintha azoknak készült volna, akiknek munka, gyereknevelés, vagy két előadás között csak egy perc zúzásra van szüksége. Gyorstalpaló, rockesszencia, mint a koffeintabletta, amikor kávéra nincs idő.

 

 

A Joker a lemez legizgalmasabb száma, progresszív és ötletekkel teli, még úgy is, hogy az verzék erősen hajaznak Varga Líviusz „rapénekeire”. Összességében azonban nem a Quimby-féle harmóniát találjuk itt meg, hanem a Radiohead felturbózott hangkavalkádját. Burucs Marcell gitáros szerint a Joker „elmebeteg”, és valóban.

 

A záró Vitrin újra a gyökerekhez nyúl vissza: álmos versszakok, és álmunkból felriasztó gitárzúgások váltakoznak, és aztán a lemeznek vége, mint a botnak. Többszöri végighallgatás után is kissé csalódottan néztem vissza a lejátszóra: ja, már vége? A számok sodrása még 3-4 számra bőven elég lenne, és a lemez szűk félórás játékideje is nyugodtan kitolható lett volna. De ne legyünk telhetetlenek.

 

 

A Néhai Bárány új lemeze meghallgatható lesz a legtöbb streaming-szolgáltatáson (a cikk írásakor még csak a Deezeren), de a kiadók figyelmét sem kerülte el a zenekar: a Kapcsolatok fizikai formában is kapható lesz a május 23-ai lemezbemutatón, a Corvintetőn. Nem azt a kort éljük, amikor lemezvásárlásra bárkit is rá lehetne beszélni: ám ha online-hallgatásról van szó, azzal mindenképp megpróbálkoznék.

 

Mindenesetre a Corvintetőn egész biztosan találkozunk.

 

Bertalan Balázs

Kapcsolódó:

Korszakalkotó lemezek: Nirvana – In Utero

Ihletett állapotban – Néhai Bárány koncertbeszámoló és interjú (2013.12.06. GMK)

.

néhai

Megosztom.

Szólj hozzá