Archív

A Huszonvalahányban első, felszínes hallgatása után mérsékelt lelkesedéssel, de érdeklődve adtam meg azt a mindenkit megillető esélyt a ZUP második nagylemezének. A zenekar korábbi anyagai, a Takarásból EP és a 2013-as Füstjelek szélcsendben is tetszett, még ha nem is hallgatom őket sűrűn. Az új album részben megtartotta a korábbi anyagok stílusjegyeit, részben kissé eltúlozta azokat.

A Huszonvalahányban a huszonéves életkort vagy talán életkorszakot feszegeti, vannak itt világnézeti-társadalomkritikus szövegek, melyek az egyértelmű csúcspontok és vannak kevésbé komolyan vett, inkább benyomásokra, érzésekre apelláló dalok is. A lemez a Megy? című intrót kapta, amely szerethető és stílusos kezdés, ezután indul valójában a Huszonvalahányban; a Mák!-hoz hasonló zörgés emlékeim szerint eddig kevés szerepelt a zenekar repertoárjában, de jól áll nekik. Pörgős, táncolható, tipikus koncertkezdő szám, halvány quimbys beütéssel. A második dal a Minden csak átmenet. Ez az első, és talán az egyetlen dal is, ami az egyszeri, felületes hallás után is megmaradt a fejemben, a lemez talán legjobb trackje. Szépen felépül a végéig és az akusztikus hangszereléssel is nagyon dinamikus, a szöveg is remekül eltalált. Érdemes odafigyelni rá.

A Nagyon élsz viszont hideg zuhany. Nagyon nem tetszik ez a szám. A kezdőtéma az Emil.Rulez!, pontosabban Hajós András gitárjátékára emlékeztet, ami rendben van, de azért egy elég belőle. Miközben a zenekar eddigi életművét böngésztem emlékezetem felfrissítése céljából, épp arra gondoltam, hogy ez a nagyon szelíd, visszafogott hangzás milyen jól állt például tavaly a Szélcsendnek, és mennyire nem működik – azaz, hogy inkább sok – most, hiába a jó dalszöveg, hiába a profi zenei felépítés. Farkas Krisztina énekével sem vagyok kibékülve, hiába tiszta és hallhatóan profi, a dalról alkotott véleményemen túl sem érzem benne azt a jelleget, amitől ismeretlenül is megmondanám, hogy ZUP szól. Később, például a Szakadj el-ben már nagyon jól működik, ahol végre van esélye hangoskodni és vokálban is remekül kiegészíti bátyja hangját. A Nagyon élsz-t követő Morzsák aztán szintén hasonlóan indul, de az első versszak után nagyon jó kis szám lesz belőle, úgyhogy én is megnyugodtam, a refrén itt is kifejezetten emlékezetes.

zup3

A Szökőév zeneileg nagyon jellegzetesen ZUP, ami egyáltalán nem kevés, de a megszokotthoz képest nem is több. A Jó világ van is ezt a sort erősíti, nem ugrik ki a többi közül, de működik, a zenekar kedvelői imádni fogják, másoknak pedig ’csak’ egy újabb színvonalas dalként múlik el.

A Dőlj hátra aztán az a tábortűz-hangulatú, koncerten-együtt-éneklős fajta, teljesen jó, bár nem mondanám, hogy sokra emlékszem belőle akár már most, de láttam magam előtt, hogy az augusztus 9-i lemezbemutatón ezt a számot fogja a közönség a legjobban érezni.

A Hálózsákban sajnos megint a Nagyon élsz mézesmázosságát veszik elő, nekem ez továbbra sem fekszik. Sajnáltam, hiszen a két dal közötti 5 tétel alatt már épp elfelejtettem és elmerültem ebben a lágy, de attól még mozgalmas soft-rockban. Nálam csuklóból továbbléptetős szám ez is, idegesít, egész egyszerűen.

A címadó Huszonvalahányban végül keretbe foglalja az eddig hallottakat: mintha valamiféle számadás, vagy búcsú lenne a fő témát képező húszas évektől, visszaköszön az intró, amit egyébként nagy eséllyel 10 perc alatt raktak össze, de pont ettől a spontaneitástól jó, nincs benne semmi fölösleg, dzsemmelős és levezetésnek is stabilan működik.

Összefoglalásként a ZUP második lemeze nem azért gyengébb elődjénél, mert rossz lenne, hanem azért, mert nem mutat annyira egységes képet. Nálam egyértelműen a Füstjelek szélcsendben vezet, de ettől még a Huszonvalahányban is bőségesen rászolgál arra a bizonyos esélyre. Akinek valóban kenyere a ZUP, kizártnak tartom, hogy csalódjon, nekem azonban nem változtatta meg a véleményemet arról, hogy ez egy nagyon színvonalas zenét produkáló banda, akiket én nem fogok túl sokat hallgatni. Mielőtt azonban ezt kőbe vésném, még várok; az A38-on majd biztosan kiderül.

Bertalan Balázs
képek: facebook.com/zup.music
és Lengyel Balázs

zup2

Megosztom.

Szólj hozzá