Archív

Nem vagyok egy nagy kötelezőket végigjáró városnéző típus, útikönyv is maximum csak véletlenül kerül a kezembe. Szeretem saját magam felfedezni a várost, többnyire kérdezősködni a helyiektől, mit merre érdemes. Persze legtöbbször a sztenderd válaszok kerülnek elő, de már rutinból sikerül kiszűrnöm ezek nagy részét. Rendszerint néhány múzeumba is sikerül elvetődnöm, önszántamból, kíváncsiságból. Összeszedtem 9 izgalmas “galériát”, amit ne hagyjatok ki, ha a kétarcú Berlin utcáin kolbászoltok.

1. East Side Gallery

Evidencia, hogy legelőször a Berlini Fal jut eszünkbe, ha szóba kerül a város. (Meg a techno partik, a savanyú helyi sör és a roppanós bratwurst.) A Fal maradványainak leghosszabb (1.3 km) és leghíresebb szakasza ez az East Side Gallery-nek nevezett rész, a szabadság nemzetközi jelképe. A fal teljes hosszán összesen 105 festményt láthattok, mind 1990-ben készült és a világ minden tájáról jöttek művészek, hogy részt vegyenek a szimbólum kidíszítésében. A legtöbbjük persze politika és szociológiai mondanivalót visel, de vannak könnyed viccek is köztük.

Cím: Mühlenstraße, Friedrichshain-Kreuzberg, Berlin – Behopp: nincs

eastside1

2. Dalí Múzeum, Berlin

Nagy rajongója vagyok Dalí munkáinak, és tapasztalatból tudom, hogy a londoni változat („terjeszkednek, mint a multik”) egy kicsit átverés, azért számomra kihagyhatatlan volt. Elsősorban grafikákat, metszeteket és szobrokat állítanak ki, de előkerül néhány festmény is. Maga az épület is Dalí „stílusában” lett összerakva; hatalmas ajkakat formázó székek, szétfolyó órák és kackiás bajszok jellemzik a dizájnt. Nem túl nagy kiállítás, hamar végig lehet járni. Elsősorban a szürrealizmus rajongóinak ajánlom!

Cím: Leipziger Platz 7 10117 Berlin – Behopp: €11

dalimus1

3. Beate Uhse Erotik-Museum

Nem vicc, német barátain székesfővárosában egy komplett, több emeletnyi múzeumot szentelnek a szexnek és az erotikának. A múzeumot egy Beate Uhse nevű egykori pilóta alapította 1996-ban, aki 1962-ben megnyitotta a világ legelső szex shopját is. A kiállítás meglepően átfogó; az ősi ázsiai ereklyéktől a modern kori filmekig zavarba ejtően sok minden akad a tárlókban.

Cím: Joachimstaler Straße 4, 10623 Berlin – Behopp: € 9

9754561225_a1529f1984_z

4. Orvoslástörténeti Múzeum

Az eredetileg Rudolf Virchow-ról elnevezett patológiai múzeum mára átfogó orvoslástörténeti múzeum lett és nagyjából 400 évnyi anyagot ölel fel. Az első blikkre unalmasnak tűnő kiállított könyvek egy csomó izgalmas illusztrációt rejtenek, vannak orvosi műszerek, és közel 900 patológiai preparátum figyel színes löttyel teli üvegekből. Ha ötleteket keresel készülő horrorfilmhez, itt a helyed.

Cím: Charitéplatz 1 10117 Berlin Mitte – Behopp: € 7

5. Stabbat Wedding

A múltszázadban épült fürdőt 2009-ben alakították át, hogy teret adjon a kortárs művészeteknek, zenének és kultúrának, a legbelső hatalmas medencében pedig gördeszka pályát alakítottak ki. Igazi alkotótér is egyben, az emeleteken több mint 70 stúdió és műhely van, még egy apró gördeszka múzeumnak is otthont ad az épület. Igazi street hely!

Cím: Gerichtstraße 65 13347 – Behopp: € ?

6. Betű Múzeum

A 2005-ben alapított Buchstabenmuseum ötlete valószínűleg egy elborult grafomán fejéből pattanhatott ki. A világ minden tájáról összeszedett tipográfiákat mutatják be, azok történetével, metszések technikáival együtt régről és a mából.

Cím: Holzmarktstraße 66 10179 Berlin– Behopp: € 6.50

buchstabenmuseum-schaudepot6

7. Street Art: Rosenthaler Straße

Berlin Mitte nevű körzetében található Rosenthaler Straße az egyik legizgalmasabb utca. Számtalan különböző street art művész hagyta már ott a keze nyomát, matricáját, stencilét, vagy ami éppen náluk volt. Gyakorlatilag nem maradt szabad felület. Ja, és ha ügyesek vagytok, Banksy nyomait is megtalálhatjátok. Ha ilyen „múzeumot” akartok még látni, menjetek el az Oranienstraße / Adalbertstraße környékére (Kreuzberg kerület), akad ott is fotóznivaló, illetve még több Banksy az Alte Schönhauser Straße és Schönhauser Allee környékén.

Cím: Rosenthaler Straße, Berlin – Behopp: nincs

berlnbanksy

8. Currywurst Múzeum

Hát, igen, ilyen is van. A jó kis roppanós, zsírban tocsogó, közepesen fűszeres, „tradicionális” currywurst is múzeumot kapott. A kolbász annyira szerves része Berlinnek, mint a Fal vagy a Brandenburgi Kapu. A múzeum elmeséli a nagy „currywurst háború” történetét, végignyúlhatsz a Kolbász Kanapén és kiderül, miért a Volkswagen Németország legnagyobb kolbásztöltője. Persze kóstolás is van a legjobb fajta kolbászokból.

Cím: Schützenstrasse 70, Berlin – Behopp: € 11

currywurst_08

9. Circleculture Galéria

A street art-on felülemelkedve vagy továbblépve eljutunk a városi szépművészethez. Tág fogalom, elmosódott határok, de ez a galéria azzal a fajta szépművészettel próbál boldogulni, amik nem találják gyökereiket, a semmiből, az utcáról bukkantak elő, vagy legalábbis abból merítenek. A „klasszikus” street art mellett helyet kap az avantgárd divat, modern dizájn, zene és építészet is.

Cím: Potsdamer Straße 68 10785 Berlin – Behopp: nincs

DE

Kapcsolódó:
MÉG TÖBB street art itt
Bőr/festészet – Dalí ihlette tetoválások
A véletlen bebörtönzése és megőrzése – Dada és szürrealizmus a Nemzeti Galériában

Külső:
Berlin, te skizofrén

Megosztom.

Comments are closed.