Archív

Hot Dog, Corn Dog, Sweet Dog és cold beer. Hogy mindez hol? Ha esetleg valaki azt hinné egy amcsi körút állomásai ezek, akkor nagyot téved. A burger után egy újabb amerikai gyorskaja kezdte meg térhódítását fővárosunkban. Hot Dog Cold Beer, csak egy karnyújtásnyira a Bazilikától.

 

Szeretek csak úgy beugrani egy ígéretesnek tűnő helyre és belekóstolni annak kínálatába. Van, amikor pont csak ennyire van szükséged, kiszemelsz egy jó helyet, belépsz, az étlap szemébe nézel, kiszemeled a prédát, harapsz egyet, majd jóleső mosollyal az arcodon távozol. Valami ilyesmi történt velem nemrég.

 

Fülembe jutott, hogy a Zrínyi utcában pár hete nyitotta meg kapuit a forró kutyák eme székhelye, melyet nemes egyszerűséggel a Hot Dog Cold Beer névre kereszteltek. Ekkor gondolkodtam el, hogy ugyan a hazai hamburger forradalom javában dúl, de egy jó hot dogot ugyan hol kap az ember? És most feledkezzünk el a skandináv lakberendezési áruház híres-hírhedt termékéről, mert bár bevallom én is visszatérő fogyasztója vagyok, mégis beláthatjuk, hogy esetében inkább mennyiségi termékről, mintsem minőségiről beszélünk. A kíváncsiságtól hajtva egy kis mozi előtti kóstolás erejéig be is ugrottam, hogy akkor harapjunk bele abba, amit ők amerikai hot dog címén képzeltek el.

 

Belépve az apró helyiségbe a tengerentúli életérzés tagadhatatlan és egyértelmű jelei fogadnak. Színes és fekete-fehér forró kutyák mindenütt, amolyan tanulmány jelleggel, fiatal hölgyek pörögnek a pultban, a sör pedig egy termetes réz csővezetéken hullik alá a plafon magasságából.

 

Lássuk miből is válogathatunk: van klasszikus Hot Dog 690-ért, aztán jönnek az extrákkal felszerelt változatok, mint pl. a New York Dog káposztával és uborkával, avagy a German Dog, ami egy hagymás történet édeskés dijoni mustárral, esetleg egy Japanese Dog, ami wasabis majonézt illetve gyömbért, lila káposztát és szezámmagot rejt magában. Rajtuk kívül is akad még persze néhány ígéretes darab – pl. a sajtos itáliai elvtárs -, legszívesebben végigkóstolnád mind.

 

Én magam egy tradicionálisabbnak nevezhető New York-i kutyust kóstoltam először. Ő első harapásra édeskésnek hatott, amiben bizonyosan nagy szerepe van a némileg kalácsos kiflinek. Én jobb szeretem a masszívabb ízeket, ezért legközelebb biztosan bátrabb leszek a választásnál, a Japán testvére azóta is mozgatja a fantáziámat, ám összességében teljesen jól egyben volt az állat. A virsli szép darab, jól egyben van, egyáltalán nem mállós, a feltéttel sem spórolnak, a káposzta pedig különösen jól asszisztált a virslinek. Azt nem mondom, hogy ezzel tele is lettem, de 890-ért ez abszolút megállja a helyét. Tenyér összeüt, száj megnyal, aztán lássuk, mi van még itt.

 

Nézzünk valamit az amerikai őrületek listájáról. Van is itt egyből nékünk egy Corn Dog, de ha ez még nem lenne elég, akkor itt az édes testvére is a Sweet Dog. Corn bátyó egy tésztába mártott virsli, olajban kisütve, pálcára húzva. Édes testvére pedig ugyanezzel a technikával készül, ám itt snickers, mars, vagy bounty belsőt kérhetünk a virsli helyére. Első gondolatom mindkettővel az volt, hogy ez már egy olyan fajta amcsi baromság, amire én nem biztos, hogy kíváncsi vagyok… aztán mégis. A Corn Dog 690-ért egy teljesen jó vurstli kaja, ketchup és mustár a nyakába, aztán adjad neki. Ám a Sweet Dog… én nem vagyok egy édesszájú gyerek, de kövezzetek meg, én ezt akkor is kimondom: ez valami elcseszett finom! Egy bounty belsővel töltöttet kértem, kicsi porcukorral meghintve, és én lepődtem meg a legjobban, amikor beleharaptam. Nem kellemetlenül édes, ám mégis ott van az eredeti csokoládé íze, cserébe a bunda remekül harmonizál vele. Amit kell, azt elveszi (a maró édességet), amit pedig hozzá kell adni, azt odateszi. Tartalmas, roppanós és finom meleg. Nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de ha itt jártok, egy ilyet mindenképpen kóstoljatok meg. Aztán, aki azt meri mondani, hogy rossz volt, az benyújthatja nálam a számlát.

 

Abszolút szubjektív véleményemmel élve egy-két dolgot még hozzá tudnék tenni a helyhez, de mivel még ennyire gyerekcipőben járnak, ezért ezeket sem mint hibákat, inkább, mint megjegyzéseket tenném közzé. Még több hely! Kiülős, beülős, bármilyen ülős. Kicsi az üzlet és nagyon hiányzik neki ez a plusz felület. Jó a választék, ám remélem, hogy ez csak bővülni fog. Én speciel szívesen vennék egy állítsd össze magadnak a hot dogodat opciót is. Illetve, bár itt már lehet, hogy tényleg csak a magyar gyerek beszél belőlem, de egy választható kolbászt, mint lehetőséget is el tudnék képzelni a kínálatba. Mindent összevetve azonban azt kell, hogy mondjam, remek kezdés ez a Hot Dog Cold Beer részéről és csak így tovább. Forró kutyára fel!

 

Szabó Tamás
képek: facebook.com/Hotdogcoldbeer

 

Megosztom.

Comments are closed.