Archív

A Led Zeppelintől a U2-n át a Radioheadig számos zenekar története bizonyítja, hogy egy zenekar működhet anélkül is, hogy cserélődnének a tagjai. Hogy mégis mi tartja össze őket? A témával kapcsolatban két hasonló utakat járó hazai zenekar, a Supernem és a Kerekes Band tagjait is megkérdeztük, mi az ő titkuk.

Ahhoz, hogy egy zenekar tagjai együtt maradjanak, rengeteg szempontnak kell érvényesülnie. A barátság, a tagok egy hullámhosszon mozgása alapvető jelentőségű. Egy fiatal zenekarban az alakulás után, de még a befutás előtt, könnyen előfordulhatnak cserék, akár a civil pálya választása miatt is. A bátorság és az elhivatottság fontos a tagok részéről ahhoz, hogy ne történjen változás már az elején, amellett persze, hogy a zenei útkeresés is egyfelé tartson. Lehetséges-e ez komolyabb zenekari tapasztalatok nélkül? Úgy tűnik, hogy igen. A U2 és a Muse tagjai sem voltak 18-nál idősebbek, amikor létrehozták a zenekar máig változatlan tagságát és a Radiohead tagjainak sem voltak igazán jelentős tapasztalataik, még mielőtt létrejött először On a Friday néven a zenekar. Ez lehet az egyik és bizonyos szempontból talán nehezebb út. Ehhez hasonlít a Kerekes Band alakulásának története is, melyről a csapat egyik alapítója Fehér Zsombor így számolt be: „Az alakulás nálunk is hasonló, mint a legismertebb vagy legismeretlenebb zenekaroknál: volt, akit szomszéd szobában, volt, akit a suliban, volt, akit koncerten ismertem meg. A Kerekes kezdetben “népzenészeket” kellett kineveljen, hogy el tudjuk játszani a régiek zenéjét “úgy ahogy az van”, de amikor jött a basszusgitár és a dobszerkó, akkor fontosabb lett, hogy kreatívakká váljunk”.

LedZeppelin1973_Gruen1

Led Zeppelin

Más lehet a helyzet akkor, ha már egy vagy több zenekart megjárt egy zenész, majd mindazon tapasztalatokat hasznosítva alapít új együttest. Ebben a formában valószínűleg már jobban vezérli a tagokat a tudatosság, szemben a korábban említett példa félig-meddig ösztönös alakulásának szépségével. Jimmy Page (Led Zeppelin) a Yardbirds-ös időkben valószínűleg mindent megtapasztalt zenei téren is, de a folyton cserélődő tagokon keresztül azt is felmérhette milyen emberekkel tud legjobban együttműködni. Ezzel a történettel a Supernem megalakulása hozható párhuzamba, mivel Papp Szabi korábban az UP!-ban szerzett rutint. Ő így beszélt erről: „ A zenekar ötlete Mózsik Imivel jutott az eszünkbe még a kilencvenes évek végén. Igazából, ahogy megismerkedtünk és zenéltünk egymással, azonnal tudtuk a hozzáállásból és a lendületből, hogy milyen zenekart fogunk csinálni! Évek teltek el, mind a ketten voltunk süllyedő hajón, tudtuk, mit nem akarunk, milyen emberekkel, ez így volt jó!!! Pulius Tibivel kalandos úton ismerkedtünk meg. Amikor mi menekültünk egy süllyedő hajóról (UP) ő akkor mászott föl rá, ezt azóta is emlegeti. Tibinek páratlan gitárjátéka és a humora nagyon sokat jelent a zenénkben és a hétköznapokban egyaránt. Nincsenek is hétköznapok az életünkben és ez kurva jó! Eltelt jó pár év és jött Kubányi Bálint a billentyűs, dobos, gitáros elme, akivel elkaptunk egy hangzást, ami tovább vitte a zenekart egy új izgalmas irányba!”

A Supernem felállása tehát, az említett bővülésnek köszönhetően megváltozott, de ezt természetesen nem tekintjük tagcserének. A Kerekes Band két alapítójával (Fehér Zsombor ésViktor) ellentétben, akik a zenekar alapítása előtt népzenei körökben mozogtak, a zenekar basszusgitárosának, Kónya Csabának több tapasztalata volt a rock-zenekarok működéséről és szerinte ezek is sokat számítanak. „Alap dolog, hogy nincs két egyforma banda. Nekem az első zenekaraim inkább a szórakozásról, mint a szórakoztatásról szóltak. Haverok, buli, zene. Ilyen sorrendben. A zenekari egység nyilván erős volt, a zenei már nem annyira. Persze játszottam olyan professzionális zenészekkel is, ahol már abszolút a zene volt az első és legfontosabb, ezt az elvet vallom ma is, de hosszú távon csakis a kettőt ötvözve lehet működni. Legfontosabb a tolerancia, az átverés-mentes kapcsolat egymással szemben, és hogy egy irányba guruljon a zenekar szekere. Ha ez nincs meg, akkor nem, vagy csak kényszerből működhet a dolog, az meg soha nem lesz olyan.”

Kerekes Band

Kerekes Band

A tapasztalatok fontosságára vonatkozó kérdést, természetesen a Supernem frontemberének is feltettük. Emberileg nagyon sokat. Ez olyan, mint egy ‘járás’ és az a mennyei csoda az maga a zenekar. Ha jól működik, akkor őszinte, messze szárnyaló zene születik és ezt érzik az emberek, érzi a közönség és felemeli magasra! Gyerekként kezdtünk zenélni és nem is foglalkoztunk mással soha. Ez nagyon jó dolog, mert teljesen bele tudsz merülni a dolgokba. Sokat tanulsz a sok zenésztárstól, akikkel összesodort az élet. Mind emberileg mind zeneileg, így amikor eljön az idő, hogy saját bandát csinálsz és te leszel a főnök, akkor vannak elképzelések mik azok, amiket biztos nem akarsz, és mik azok amiket ha törik, ha szakad, akkor is átviszel, megcsinálsz és mindenek felett kezeled!! AZ ÜGY ÉRDEKÉBEN!!!!!”

A Coldplayben a kezdet kezdetén majdnem megváltak dobosuktól, rövid idő elteltével azonban visszavették és az akkor lefektetett szabályokhoz azóta is tartják magukat. A U2 történetének legnagyobb krízise Adam Clayton alkoholproblémáinak elhatalmasodása volt, de a zenekar tagjai kitartottak mellette.

Amíg bizonytalan egy zenekar jövője, addig a felállásban is könnyen történhetnek változások. Nem feltétlenül van ez másképp a már sikeres zenekaroknál sem, legfeljebb a kiváltó okok változnak. A sok együtt töltött idő során törvényszerű, hogy a feszültségek, a mélypontok sem kerülik el a zenekart. A Radiohead tagjai nehezen viselték a hirtelen jött sikereket, de már a Kid A lemez idején sem volt ideális a hangulat. Szerencsére rendeződtek a problémák és többek között olyan lemezekkel jelentkeztek később, mint az In Rainbows. A legendás Led Zeppelin tagjai többször nyilatkoztak arról, mi tartja őket össze. A soha meg nem szűnő lelkesedés mellett az is fontos volt, hogy egymás tiszteletéből eredően elejét tudták venni a nagyobb összetűzéseknek. A Kerekes Band brácsása, Csarnó Ákos így mesélt a zenekarban olykor felbukkanó feszültségek kezeléséről: „A feszültség mértéke és a megnyilvánulása egyénenként változik. Van közülünk, aki képes hetekig súlyos teherként cipelni a problémáját, mire a végén úgy kell kihúzni belőle harapófogóval. Van, akiből vulkánszerűen robban ki a baja. Két dolog azonban sohasem történt és történhet meg: a színpadon sohasem  jelenik meg, oda sohasem visszük a problémát. A másik, hogy semmiféle verbális vagy fizikai erőszak nem történik. Általában egy sörös doboz vagy egy borospalack megnyitása a leghangosabb zörej a viták elsimításakor. Vagy egy hülye poén.”

Ugyanezzel a témával kapcsolatban Papp Szabi a következőket mondta: „Nálunk senkinek nem kellett feladnia semmit a zenekarért, mert mindenkinek a zenélés az élete, amikor összekerültünk ez csak erősödött. Nem nagyon jellemző ránk a konfliktus. Nyilván elég keményen benne vagyunk a lecsóban és adunk is neki rendesen, ami a szórakozást illeti. Mindenkinek voltak nehéz időszakai, amikor egy kicsit elszaladt valahová. Ez van. Ilyenkor mentek az ordítozások, ami szerintem tök jó. Mondjuk ki, ha valaki béna és azzal árt is a közösségnek, a közös célnak. Elég keményen tartom a kezemben a zenekar dolgait, és bizonyos dolgokból egy centit sem engedek.”

Radiohead

Radiohead

Nem lehetünk biztosak abban, hogy van-e a változatlan zenekari felállásnak valami titkos receptje, ami minden estben beválik. A következő szempont, amit vizsgáltunk a fő zenekar mellett folytatott egyéb zenés tevékenységek, de ebben sem teljesen egységes a kép. A Led Zeppelin tagjai például a zenekar működése alatt egyetlen szólólemezt sem adtak ki, közös baráti zenélgetéseken kívül másban nemigen vettek részt. Nem így vannak ezzel a Radiohead vagy éppen a Portishead tagjai. Thom Yorke (Radiohead) korábban szólólemezt jelentetett meg, majd a turnézhoz szervezett zenekarból alakult meg nem olyan régen az Atoms for Peace, mellyel szintén kiadtak már egy lemezt és koncerteznek is. Adrian Utley (Portishead, gitár)és Jonny Greenwood (Radiohead, gitár) ma már a kortárs komolyzene világában sem ismeretlenek, de hosszasan lehetne még sorolni a példákat. Papp Szabi úgy gondolja, a zenei kalandozások jót tehetnek. ”Nagyon sok barátunk van, akik hihetetlen tehetségek és igazából minden lehetőségünk meg van arra, hogy azt csináljunk, amit akarunk. Az egyik koncert után részegen felülünk egy repülőre, Londonban kelünk  és reggel tízkor már sörrel kézben forgatunk egy klipet a Piccadillyn!!  Az ilyen spontán megmozdulások hozzák lendületbe az embert!” A Kerekes Band útja viszont a Led Zeppelinéhez hasonlít. Erről Fehér Viktor mesélt: Zsomborral 10 éves koromban kezdtem el zenélni, úgyhogy nem is nagyon játszottam más bandákban. A fősulin poénból volt két bandám, de aztán rájöttem, hogy nekem a Kerekesben van a helyem. Szerintem az egész zenekar így van ezzel. Épp emiatt egymástól tanultunk a legtöbbet. Mindenki hozta a maga hangszerén a maximumot, amit hallgatva megértettük, hogy ő hogyan a gondolkodik a zenéről. Sosem az volt a célom, hogy én legyek a világ legjobb dobosa, hanem hogy a zenekart tudjam segíteni. A zenekarok egyik rákfenéje, amikor az egyik tag elhiszi, hogy ő jobb, mint a többi, vagy nélkülük jobban boldogulna. Általában ilyenkor jön a feloszlás. Zenekarban játszani mindig egy kicsit lemondás is.”

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy a szerintük mi a legfontosabb ahhoz, hogy tagcserék nélkül tudják működtetni a zenekarokat. A Kerekesből erre a kérdésre ismét Csarnó Ákos válaszolt: „Szerintem az egyik legfontosabb, hogy kimeríthetetlen zenei anyagból dolgozhatunk, mindig mindenki megkaphatja a zenei kívánságát. Nincs akadémikus szigorúság, senkit nem kötnek meg előírások, kották. A másik fontos dolog, hogy nyitottak vagyunk egymás ötleteire, elképzeléseire, Nincs olyan, hogy “ejdemilyenszarezmár”. Valahogy érezzük azt, hogy mi jó, mi nem jó, folyamatos és kölcsönös tisztelet van közöttünk nemcsak a próbateremben, nemcsak a színpadon hanem a turnébuszban vagy a hotelszobában.” Ellenben Szabi erre a felvetésre már csak annyit válaszolt, hogy mindebben szerinte a legnagyobb szerepe a szexnek van. :)

Utry Dániel

NOW_9414

Supernem

Megosztom.

Comments are closed.