Archív

pav10

Pawel Kuczynski a kortárs művészet napfényes oldalát képviseli. Az 1976-os születésű lengyel grafikus szatirikus hangvételű, erősen társadalomkritikus, pasztellszínekkel ábrázolt képeivel már mintegy negyedmillió követőt szerzett magának a legkedveltebb témái közé tartozó facebookon.

 

Ma egy művészi ambíciókkal megáldott (megátkozott?) fiatal előtt négy lehetőség áll. Ha gyors és mérhető sikerre vágyik, engednie kell a sötét oldal csábításának. Két út vezet erre: alászállni a popkultúra mélységeibe, és habkönnyű semmitmondással flörtölni az ízlésbéli és intellektuális nívó híján szart zabáló kultúrzombi tömegekkel, vagy tetszelegni a csak PhD fokozattal megérthető zseni szerepében, és önmaguk identitását a popkultúra-ellenességükkel meghatározó alter-értelmiségi szektákban fényesre nyalni egymás seggét.
A harmadik út, hogy elkeseredik, és feladja. És van egy negyedik is, melyet azonban csak kevesen mernek választani, ez pedig az értékközpontúság.

 

Pawel Kuczynski mert és nyert. Olyan művész ő, aki az ízlésességet, közérthetőséget, és az érdemi tartalmat választotta egy olyan korban, amelyhez fogható mértékben talán még sosem ünnepelték az ízléstelenséget, a ködösítést, a tartalom nélküliséget. Ha a popkultúrát és a magaskultúrát egy mérleg két serpenyőjeként képzeljük el, akkor elmondható, hogy Pawel mindkét serpenyőre annyit pakolt, amennyit kell, megtalálva az egyensúlyt. Ő nem az önmagukra szigetként tekintő értelmiségi páholyokkal, se nem a politikai és üzleti manipulációval terelgetett prolikkal kommunikál, hanem a társadalom azon rétegével, akiket csak igen kevesen képesek megszólítani, az elitista és populista retorikának egyaránt ellenálló független gondolkodókkal.

 

Kuczynski ahelyett, hogy elefántcsonttoronyba zárkózva elégítené ki a benne élő sznobot, vagy feláldozná tehetségét a parasztvakítás oltárán, a hétköznapok valóságára reflektál világosan, lényegre törően. Témaválasztására a mindnyájunkat érintő problémák feldolgozása jellemző. Úgy része ennek a politikai propaganda, mint különböző kultúrák, gazdagok és szegények, ember és természet viszonya, vagy épp a facebook. Művei nem szorulnak hosszas elemzésre, üzenetük gyorsan, hatékonyan ér célba. Bárki számára befogadhatóak, akik egy kicsit is többet gondolnak a világról, mint amennyit a kritikátlan médiafogyasztás megenged az embernek.
A továbbiakban beszéljenek helyettem a művész munkái!

– Vikki Ricci –

 

További képekért látogass el Pawel Kuczynski facebook oldalára

 

Megosztom.

Comments are closed.