Archív

DSC_0273

Idén egy rendezvénnyé, avagy ’divat hétté’ olvadt össze a Gombold Újra és a Toni&Guy Fashionweek Budapest, így Central European Fashion Days egyvelegként tekinthettük meg két napon keresztül a programokat. Helyszínként a Városligeti Műjégpálya szolgált, ahol egy, a londoni divathéthez hasonlóan hatalmas nagy sátrat építettek fel. Volt vörös szőnyeg, reflektorok, ’sztárok’ meg minden, ami kell a fényűzéshez.

 

Nem minden bemutatóra jutottunk el sajnos, és nem mindenhol láttam jól. Volt, hogy csak a modellek feje búbját pl. ÁERON-on, amit nagyon sajnálok, mert ez lett volna az első találkozásom a márkával. De lássuk a többit.

 

PÉNTEK

 

Három sikeres lengyel tervező mutatkozott be hazánkban 2015-ös tavaszi/nyári darabjaikkal a Pajonk, Maldoror és MMC névre hallgató márkáikkal. Nagy bánatomra és meglepettségemre igen szellős volt a nézőtér, pedig nagyon izgalmas három kollekciót nézhettünk meg.

 

A Pajonk kollekcióból kiemelném a csodás fehér anyagot. Gyönyörű dolgokat tudott belőle kihozni Michal Pajak, a tervező.

 

Az elegáns Pajonk ruhák után jött a Maldororféle elképedés és döbbenet, amikor tetemes léptekkel az egyik fiúmodell lépett a kifutóra zokniban és strandpapucsban. Összességében is nagyon ment a szandál zokni idén. Némelyik anyaga engem a pár évvel ezelőtti rojtos végű kockás sálakra emlékeztetett, illetve a konyhai törlőrongyra. Ennek ellenére ez a kollekció is elnyerte a tetszésem és szerintem sokan másokét is. Tervező: Grzegorz Matlag.

 

A végére pedig talán az MMC kollekció volt a legsokrétűbb, mind színekben, mind anyagfelhasználásban. Mint oly sok mindenkinél, Ilona Majer és Rafal Michalak kollekciójában is helyet kapott a PVC.

 

SZOMBAT

 

A cseh Pavel Berky a tradicionális roma öltözékeket értelmezte újra és szőtte össze európai modernitással. Nekem talán túl hálóruhásak voltak, de kétség kívül szép kollekció.

 

Jakub Polanka sokféle anyagot alkalmazott. Één a rojtok szerelmese vagyok, így nálam ezzel tuti befutó volt. A ruhák formavilága pedig zseniális és az alkalmazott anyagok ehhez nagyban hozzájárulnak.

 

A cseh tervezők után a Nubu bemutatója következett. Immáron ketten folytatják tovább, Garam Judit és Kovács Adél. Nagyon tetszett a fa keretes napszemüveg, amit sok modelljük viselt, ez a dolog most nagyon megy. Nem véletlenül, hisz nagyon jól néz ki. Máshol is visszaköszönt a faanyag; a táskáikon, cipőiken, illetve némelyik felsőrészen díszítésként NUBU felirattal. Az eddigi plexi nyakláncokat  is felváltotta a fa. Az anyag használat és a ruhák ismét levettek a lábamról, nagyon szeretem azt a vonalat, amit a Nubu évről-évre képvisel.

 

Majd elérkeztünk a nap apropójához, a Gombold Újra idei döntőjéhez, azaz a kiválasztott 19 kollekció következett melyet:

 

Sándor Szandra, a magyar Nanushka márka tervezője,

Wojciech Dziedzic, lengyel divat- és jelmeztervező,
Olo Křížová, a Cseh Fashion Council vezetője,
Dana Kleinert divattervező és a Slovak Fashion Council elnöke,
Jarrad Clark az IMG Fashion alelnöke és globális kreatív igazgatója, a Gombold Újra! Közép Európa verseny zsűrielnöke választott ki.

 

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy minden kollekció minden ruhájában rengeteg munka és ötletelés volt, mégis elvemet követve a kedvenceimet mutatnám be röviden.

 

Első ilyen Varga Edina kollekciója volt, aki csak férfiruhákat tervez. Ez számomra tökéletes hiánypótlás, hiszen férfiruhából mindig sokkal kevesebbet látunk. Nagyon színes volt, és főleg geometrikus elemekből álló printeket tartalmazott.

 

Zsigmond Dóra és Tóth Zsuzsanna ’belépője’ nagyon hatásosra sikeredett a hosszú hajú fiú modellen bemutatott babarózsaszín szövetkabáttal. Mi imádtuk. : )

 

Ezután jött kedvencemmé vált Wonderground kreáció. Abszolút megvettek ezzel a néhány ruhával. Mind színvilágban, mintában, stílusban főleg, hogy férfiruhákról van szó itt is.

 

Nemrégiben jártam a dél-afrikai Die Antwoord koncertjén. Az ő fellépő ruháikra emlékeztetett Hársfalvi Réka és Karácsony Ilona Léna kollekciója.

 

Vörös Gyöngyi elegáns, derék illetve csípő tájon merevített ruhái nagyon szépen kiemelték a női alakot. Kifinomult, komoly kollekció.

 

Ezután következett az egyébként győztes kollekció, a November 17_29, Hársfalvi Réka, Schütz Nikolett és Szenteczki Boldizsár alkotása. Őket a csehszlovák bársonyos forradalom inspirálta szintén egy férfi kollekcióval előrukkolva. Kár szaporítanom a szót egy ideig úgyis viszontlátjuk majd őket a November 17_29-el most jó néhány helyen, később pedig kívánom nekik, hogy egyébként November névre hallgató formációjuk is sikeres legyen.

 

 Rozmán Dóra

fotó: Szabó Ákos

.

Megosztom.

Comments are closed.