Archív

10482053_844641408890385_6620421155626181767_n-640x640

A CLUE nevű budapesti zenekar még 2012-ben alakult és már abban az évben ki is adta bemutatkozó kislemezét, ami a C.Q. nevet kapta. A zenekart Kiss Péter (gitár, ének), Mándli István (gitár), Erdős László (bass) és Erdei Attila (dob) alkotja, akik szerintem már a bemutatkozó lemezükön is igényes és tökös rock ‘n rollt játszottak. Talán úgy lehetne a legegyszerűbben jellemezni, hogy olyan mint egy igazi amerikai grunge zenekar lemeze, csak kevesebb benne az energia. A What’s on your mind? viszont meghozta ezt a tökösséget és minden lehetséges erőt, amit ez a zene igényel.

 

A lemez címéről olvastam a banda weboldalán, és ezt muszáj ide idéznem nektek, rendkívül ügyes megfejtés:

“A krétai labirintusról szóló görög mondában Ariadné, a király lánya úgy menti meg szerelmese, Thészeusz életét, hogy varázslatos ajándékot ad neki: egy gombolyag aranyfonalat, amelyet a labirintus alkotója, Daidalosz készített, azzal az utasítással, hogy Ariadné adja át Thészeusznak, aki a fonalat legombolyítva hatoljon be a labirintus közepébe, ahol le kell győznie a szörnyeteget, Minótauruszt – utána pedig a fonalat követve visszatalál a kijárathoz, szerelme ölelő karjaiba. Az aranygombolyag neve angolosan ‘clew’, ebből származik a modern angol nyelv ‘clue’ szava: ez az áruló nyomot, a megfejtést jelenti, amelyre a nyomozónak rá kell bukkannia, amely elvezet a rejtély megoldásához.
A mítosz alkotói a jelek szerint fel akarták hívni figyelmünket arra, hogy a szeretet a vezérfonal, amely átsegít az élet labirintusán, és ez a fonal a “megoldás”: a ránk váró tágabb élet felé vezető úton a szeretet az útjelző.”

(James Redfield: God and the Evolving Universe: The Next Step in Personal Evolution (2002) co-written with Sylvia Timbers and Michael Murphy)

 

A banda stílusa, ha nagyon lecsupaszítjuk erősen grunge, viszont a sallangokkal már valami egészen más lesz belőle. A zenéjükben ott vannak erősen a pszichedelikus rock, a stoner rock és kicsit a doom elemei is. Ez az album ezt a mozgásteret, ide-oda leng a különböző stílusok között, mint egy inga, viszont nem mozdul ki annyira, hogy zavarjon egyik vagy másik. Ahogy ők nevezik ez a Psychedelic Grunge ‘n’ Roll. Az előző lemezhez képest ezen a korongon sokkal nehezebbek lettek a gitár riffek és több pszichedelikus elem került a zenébe, ezáltal sokkal fogósabb, húzósabb anyag lett.

 

Az első szám a Light Over Comes Darkness az elején egy pici introval indul ami után bele is csapnak egy igencsak stoneres groove-os témába. A refrén számomra egy kicsit dallamosabbra sikerült mint vártam, de sebaj, mert azt hiszem már az első számmal megvettek maguknak. A következő nóta az albumon a Hologram. Mint ez első számban, itt is elég bólogatósra sikerült a dallam. Erdős László basszusgitárosnak külön köszönet, ilyen jó bass soundot nagyon kevés magyar lemezen lehet hallani manapság! A harmadik szám a Mayland (A.B.F.R.A.) címet kapta. Ez már sokkal inkább grunge az előzőekhöz képest és az ízvilágában nagyon ott van az a Soundgardenszerű alattomosan borongós hangulat. Külön tetszettek benne a  madárhangok a szám vége felé. Aztán ezt követi negyedikként a Kaleidoscope, ez egy kicsit hajaz az előző számra. Itt is szembesülünk a grunge alap hangulatával. Talán ideje kiemelnem azt a csillogó strato hangzást ami majdnem az egész lemezre jellemző, érdekessé teszi és valahogy remekül illik az összképbe. Utolsó számként a The Fool csapja mag a hallójáratainkat, na itt már nincs strato, csak lehangolt gitár van és keménység. A keményebb riffelés és az ének dallamosságában rejlő ellentét kihasználása nagyon tetszik, nem tudom tudatos-e vagy sem. Azt hiszem ez lesz az egyik kedvencem erről a lemezről.

 

Összességében egy remek album lett, magyar stoner/grunge körökben. Azt is meg merem kockáztatni, hogy az egyik legkiemelkedőbb mostanság. Érdemes meghallgatni és a weboldalukról le is tölthetitek. No, de hogy válaszoljak az album címének a kérdésére, az jár a fejemben, hogy ez iszonyatosan fasza lemez lett, és tuti végigpörgetem még párszor a lejátszómban. ÁMEN!

Zsirmon Norbert

 

 

10482053_844641408890385_6620421155626181767_n

Megosztom.

Comments are closed.