Archív

Alig egy hónapja jött ki ANEZ új lemezének előhírnökeként a Lüka videója, és most itt van maga az album is egyben, egészben: Listen Closely – hallgassátok meg!

ANEZ valójában Szalai Anesz (Vocals, Keys, Samplers, Fx) és Demeter Zoltán (Bass, Samplers, Keys, Fx) kettőse, a Listen Closely 2011-es megalakulásuk óta a harmadik lemezük. Az alapvetően kísérletezős elektronikus modern szinti zene már az első dalnál beránt a megfelelő hangulatba, és ott is tart az album legvégéig. A néhol kísérteties effektekkel megtűzdelt dalokban erősen felfedezhető a downtempo térhódítása, de annak igazi lassúsága nélkül. Az anyag közel egy éven át készült nagy gonddal, lássuk mit mesél erről az énekesnő, Szalai Anesz:

“Az albumot nyitó Walk Alone az első dal, ami elkészült, jóval korábban, mint a többi. Éppen csak elkezdtük a munkálatokat, amikor Kevin a Chi Recordings-tól szólt, hogy szeretnének egy dalt az év végi vaslemezükre tőlünk is – ez elég erős motiváció volt, így ez lett a leggyorsabban elkészült Anez-dal. Utána rögtön a címadó dal követezik, a Listen Closely, ami már jóval bólogatósabb és amikor meghallgatjuk, valamiféle űrzene hangulatunk lesz. Minden dal a lemezen egy-egy erős érzelemről szól, kivéve egyet, a soron következő Lüka-t, ami egyfajta felsorolás mindezen érzésekről. Azután jön a Summer Echoes, ahol a részeg fúvósbandára emlékeztető kezdésből furcsa biotechnóba csöppenünk, de mielőtt megszokhatnánk a már-már folyamatzenének tűnő hangulatot, meg is szólal az Eskimo, ami térdig hóban gázoló hangulatot teremt. Szövegében arról mesél, amiről az ősi eszkimó hitvallás is szól: a kettős lélektudat állapotáról és annak törékeny egyensúlyáról. Innen a mitológiák világába ugrunk a Titan című dallal, amivel a lemez kicsit visszakanyarodik a kezdődal minimalista hangzásához, de a végén a Titánok elkerülhetetlen sorsa megpecsételődik egy elektronikus tusban. Northern Town – ismét északi hangulat, ahol hömpölygő kórusszólamokon úszik a zene, majd a Soft Horns emlékeztet arra hogy az egó milyen mély sebeket tud ejteni. Restless Traveling – ezzel el is érkeztünk a 40 perces album befejező dalához, ami lezárja bennünk ezt az erős érzelmi kavalkádot, megnyugtat és elcsendesít, használva a minimál hangszerelés erejét, csak egy hangszer és egy énekhang.”

Érdekes és összetett, réteges lemezt raktak össze, amit hamarosan, október 25-én élőben is meghallgathattok a Kontra Klubban kórussal, fúvósokkal és teljes vizuállal, ahogy az egy lemezbemutatóhoz illik.

anezalbumcover

Megosztom.

Comments are closed.