Archív

Két évvel a bemutatkozó lemez után (Szívidomár) a napokban megjelent a Leander Rising új lemeze. Az Öngyötrő már nem elsősorban Köteles Leander és Vörös Attila munkája, Jozzy (gitár) és Budai Béla (dob) is sokkal nagyobb teret kapott rajta, és ez nagyon jót tett a daloknak. Nagyon egységes, izgalmas lemezt született így. A dalokról az énekes-frontember, Leander mesélt nekünk – track by track.

Szerelmes Dal:

Az érdekesség az, hogy nagyjából 2 évvel ezelőtt Icarus névre hallgató pankrátor barátom megkeresett, hogy kellene nekik egy főcímzene, össze is dobtam egy gitárt, a dobot meg Maczák Márk barátommal csináltuk, ha jól tudom, most a Viasat 6-on ezzel az intróval indult a HCW gála. :) Aztán amikor csináltuk a lemezt, Attilával kicsit továbbgondoltuk a dolgot, személy szerint a kedvencem a lemezről.

Lőjetek fel:

Jozzyval nagyjából egy éve írtunk egy lassú dalt, de mivel annyi lassú dal volt már a lemezen, hogy néha mi is beleszunyáltunk, ezért megdupláztuk a tempót, ami talán az egyik legjobb döntés volt, amit hozhattunk.

Véget ér:

Attila hozta a dal zenéjét. Nehezen szültük meg, de úgy tűnik nagyon működik a dolog élőben. Az elején a western style-t pedig ezúton köszönjük Ágota Csabinak.

Győzelem nélkül:

Major Benedek sikerei ihlették a dalt, mindenképpen egy baromi húzós cuccban gondolkodtunk, amit Jozzy gitárnyaktörő húrhúzogatásai kellőképpen alá is tudnak támasztani, ha az ember egy kis adrenalinra vágyik.

27 év:

Nem hiába szeretnek ilyenkor elhalálozni a „művészlelkek”, ezen a ponton valahol meg kell szűnnie a felelőtlen gyereklétnek. Személy szerint életem eddigi legnehezebb éve volt a 27, amikor ezt a dalt írtam. Érdekes dolog, hogy Attila is és Kállai Ernő (hegedű) is ennyi volt, amikor a dal megszületett. Minden szava igaz, talán életem egyik legőszintébb pillanata volt, amikor egyszer csak kigurult belőlem a szöveg, egyfajta korszak-lezárás.

Némán állni:

Baricz Gergővel és Kálloy Molnár Péterrel dolgozgattuk fel egymás dalait egy Sony projectben, és olyan jól sikerült Gergő dalát elkapnunk, hogy muszáj volt rárakni a lemezre.

NOW_2739

Vakon tartva:

Nem nagyon rémlik a dolog, annyit tudok, hogy úgy éreztük a lemez befejezésének pillanatában, hogy belefér a maradék 9 órába még egy dal. Elmentem aludni és közben Attila és Jozzy megírták a zenét, rádobtam egy szöveget és a mai napig nem tudom mit akartam ezzel mondani. :)

Öngyötrő:

Kísérleteztünk, kellemesen lementünk egy oktávocskával E-re és mindenképp egy más lüktetésű dalban gondolkodtunk. Erősen benne voltunk a fesztivál-szezonban, aminek szerintem érezhető mellékhatásait itt-ott fel lehet lelni a dalban.

Take Me:

Őszintén szólva úgy született a zongora, hogy egy teljesen kényelmetlen harmóniában kezdtem írni, így teljesen a fülemre kellett hagyatkoznom és nem a berögzült dolgokra. Amikor kész lett a zene, megkérdeztem Nagy Eszter Mirát, hogy nem lenne-e kedve énekelni benne, mert el tudtam képzelni a hangját ebben a világban. Megjelent komplett énekkel és szöveggel, felénekelte az egész dalt, nekem már csak a kiegészítéseket kellett megcsinálnom.

Félőlény:

Rengetek felgyűlt jó kis témánk volt, beledobáltuk egy kamionba és aztán kiborítottuk a földre és ennyi. :)

Kés a szívben:

Jozzy átjött, megfogtuk a gitárt, ő hozta az iszonyatos témákat, én meg úgy csináltam, mintha én is tudnék olyat. Aztán Béla beszabadult a stúdióba, mondtuk neki, hogy eressze el magát. Olyan jól sikerült, hogy hozzádobott még vagy 2 percnyi ötletet és hozzá lett igazítva dal. Én meg úgy éreztem, hogy végre kiordíthatom a szart is magamból, majdnem belehaltam, mire felvettem a számot. :)

Hóvirág:

Attila élete legboldogabb napján írta ezt a zenei alapot, amikor megtudta, hogy bekerült a Nevermore-ba, azóta is azon gondolkodom, hogy milyet írna, ha szomorú lenne… :) Iszonyat nehezen szültem meg rá az éneket, de úgy érzem, teljes összhang lett a vége.

Nem akarok:

Keresztes Ildikónak írtam ezt a dalt az Eurovízióra, amivel ha jól emlékszem, el is jutott a 4. helyig. Aztán meg Leánderájzingesítettük, ennyi. :)

DE

fotó: Zsiga Pál

Leander Rising_öngyötrő_2014

Megosztom.

Comments are closed.