Archív

Kis csúszással, utolsóként kezdett a Dürer Kert kistermében október 24-én a Faminehill. A 2013-ban alapított, melodic hardcore-t játszó kazincbarcikai zenekarnak ez volt a második fellépése a helyszínen. Nem csoda, hogy visszahívták őket, hiszen a hazai metál szcénában nem is tudnánk olyan zenekart említeni, amellyel összehasonlítható a Faminehill világa. A fiúk egyébként eddig egy EP-t (The Heart Is The Strongest Bone) és két single-t tettek le az asztalra, illetve a hírek szerint első nagylemezük felvételeire is készülnek.

Szóval nem volt új a terep pénteken, főleg, hogy a srácok egyébként is szeretik otthon érezni magukat a koncertjeiken. Például védjegyükké vált, hogy bárhol játszanak, ha tehetik, a színpad előtt helyezik el a dobot, majd azt körbeállva, körbepogózva a közönség terében nyomják le a bulit. Újabban viszont kezd veszélyessé válni ez a felállás, mivel a hasonló termekben egyre többen és többen gyűlnek össze a koncertjeiken. Az ütős zene és a tagok effektív lendülete hamar beindítja a zenehallgatókat, akiket péntek éjjel a DUBS&CORES nevű rendezvényen előzetesen már amúgy is felspannolt az előttük fellépő Flatband, a Dryvia és a Sunset.

10751727_701190463311343_1336268706_n

Mindeközben a nagyteremben egészen más műfajú party zajlott. A szervezők hip-hop előadókat hívtak meg ugyanerre az estére. A folyosón – nem meglepő módon – adódtak is konfliktusok az eltérő stílust és zenei érdeklődést képviselő vendégek között. Felmerül a kérdés: vajon miért hoztak össze két ennyire eltérő zenei műfajt egy olyan helyszínen, ahol a koncerttermeken kívül semmilyen helység nem megosztható a közönség igényei szerint, ennek köszönhetően pedig a rajongók (mindkét oldalon) méltán érezhetik provokálva magukat?

A Faminehill nem sokkal éjfél előtt kezdett bele harmadik, Last of It’s Kind című számába. A kisteremben már annyian voltak, hogy a zenekar tagjainak viszonylag szűk mozgástere maradt csak a színpad előtt, mégis felszabadult maradt a hangulat. Ekkor tűnt fel, hogy egy-egy ponton köhögés hangja nyomja el a kezdődő dal akusztikus introját, ami aztán félbe is szakadt. A zenekar énekese bejelentette, hogy valaki paprikasprével befújt a terembe. Addigra már a helyiség minden részén szétterjedt a szer és a tömeg megrohamozta a kijáratot. A pánik szerencsére nem uralkodott el teljesen, és kb. két perc alatt mindenki épségben kijutott a teremből, amit le is zárták egy időre.

Néhány perccel később a Dürer Kert biztonságért felelős személyzete megtalálta a paprikasprét az egyik vendégnél, aki tagadta, hogy használta volna. Állítása szerint valaki megkérte rá, hogy tegye el és pénzt adott neki ezért. Innen már végképp követhetetlenné válik az oknyomozás, pedig kíváncsiak lennénk, milyen indítékra van szüksége valakinek ahhoz, hogy hazavágjon egy színvonalas fellépést, amin baromi sokan jól érezték magukat.

A félbeszakadt koncertet egyébként később befejezték a srácok. Miután a közönség nagy része is visszatért a kiszellőztetett terembe, tisztességesen lenyomták a bulit.

A Faminehill után másnap egyébként ugyanabban a teremben a Flames To Burn koncertjét is szabotálták a Free Core Night elnevezésű esten. Ezúttal egy sörös rekesz találta el a zenekar basszusgitárosát, aki könnyebb sérülésekkel és egy tönkretett hangszerrel „megúszta” a fellépést.

Nagy Detti
fotó: Takács Ádám

Megosztom.

Comments are closed.