Archív

A minap futottam bele egy hosszú interjúba Margaret Keane-nel, ami eszembe juttatta, hogy Tim Burton munkássága hamarosan egy újabb (feltehetően mester-) művel bővül. A festőnő és férje, Walter Keane életét feldolgozó Big Eyes premierje december 25-én lesz az USA-ban, hozzánk januárban érkezik, hacsaknem ugyan az a huzavona lesz a hazai bemutatóval, mint legutóbbi filmjénél, a Frankenweenie-nél. De tételezzük fel, hogy zökkenőmentesen ideér a film, úgyhogy nézzétek meg a trailer-t és elmondom, miről is fog szólni.

A kortárs festészet egyik legfelkavaróbb története áll a nagy szemű gyerekeket ábrázoló képek mögött. Hazugságok, éveken átívelő megvezetés, dráma. Az eredeti történet szerint a fiatal Walter Keane 1946-ban Berlinbe költözött, hogy megtanuljon festeni. A II. világháború okozta sokk és szegénység közepén találta magát, az utcán könnyes szemű gyerekek éhezve kapirgáltak a szemétben. A látvány annyira meghatotta Keane-t, hogy az Államokba visszatérve mást sem tudott festeni, csak a rémálmaiban is fel-fel bukkanó nagy szemű, szomorú, ártatlan kisgyerekeket. Legalábbis ő így mesélte a sztorit hosszú éveken át. Az 50-es évek elejére elképesztően sikeres lett, a képeit vitték, mint a cukrot. Volt szép felesége, gyereke, nagy háza medencével és partikkal, ahol legalább egyszer megfordult mindenki, aki abban az időben számított. Aztán mindez összeomlott. 1970 októberében felesége, Margaret felhívott egy riportert és elmesélte, a nagy szemű gyerekek mind egy szálig az ő munkái, férje még festeni sem tud. Ezek után beadta a válókeresetet is. A per csúnyán zajlott, végül a bíró megkérte mindkettőjüket, fessenek egy képet ott, mindenki szeme láttára. Margaret alig egy óra alatt megfestette, Walter vállfájásra hivatkozva tartózkodott.

Margaret Keane ma 87 éves és boldogan él kaliforniai házában. A volt férje által összeszedett pénzből és a bíróság által neki ítélt 4 millió dollárból semmit nem látott viszont, de a képei – főleg a botrány után – elképesztő összegekért keltek el. A 70-es évek végére azonban a szívfacsaró kis figurák kezdtek kimenni a divatból. 14 évvel a lecsúszott alkoholistává vált ex-férj halála után a történet valahogy előkerült és reneszánszát éli. Tim Burton ugyanis lecsapott a sztori forgatókönyvére, amit  Scott Alexander (Ember a Holdon, 1408) és Larry Karaszewski írt. Kivételesen sem Helena Bonham Carter, sem  Johnny Depp nem szerepel a filmben, helyettük viszont nem más, mint Christoph Waltz és Amy Adams alakítják a főszerepet. Apró érdekesség, hogy a filmben Margaret Keane is szerepet kapott, igaz, csak nyúlfarknyit; egy parkban ücsörgő öreg hölgyet alakít majd.

Décsy Eszter

Kapcsolódó:
Frankenweenie kritika

.

10743409_10203160990081400_1782103074_n

Megosztom.

Comments are closed.