Archív

Hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy ötödszörre láthattam élőben a Skindredet, igazából csak tegnap este körvonalazódott bennem. Nagyon! Az itthon méltatlanul kis ismertségnek örvendő walesi zenekar az egyik legjobb koncertzenekar a világon – elfogultság és túlzás nélkül. Egyszerűen csak megy nekik, zsigerből jön, hogy levigyék a fejed, és ezt tegnap is becsülettel megcsinálták.

Januárban jelent meg ötödik stúdiólemezük, a Kill the Power. Beszédes cím, sok mindent elmond róluk és ezt utaztatják most körbe-körbe a nagyvilágban. Ennek kapcsán játszottak nyáron a VOLT utolsó napján, ahol szintén ott voltunk, és a verőfényes kora délutáni napsütés ellenére is úgy kellett minket felmosni a földről. A lemez zeneileg nagyon szépen illeszkedik a munkásságukba; az alapvetően metál és keményebb vonalú rock fő eleme és ismertetőjegye náluk az énekes, Benji személyiségéből adódó raggae. Ez már önmagában egy érdekes és izgalmas cuvée, de ezt még árnyalják egy kis elektronikus-drum and basses vonallal is. Az új lemez szövegei (főleg az első, Babylonhoz képest) sokkal több társadalmi mondanivalóval, üzenettel telítettek, ami miatt itthon talán még aktuálisabbak, mint eddig.

NOW_7725

Először meglepődtem, hogy a koncert az Akvárium KisHalljában lesz, de a jegyek mégiscsak egy nappal előbb fogytak el mind. Az előzenekar, a szintén brit AnTi-cLoNe épp, hogy elkezdett játszani, mikor érkeztünk, a kisteremben pedig alig lézengtek még az emberek. A zenéjük erősen a Deftonesra és Statik X-re hajaz, nem túl eredeti, de egész jó. Engem nem győztek meg igazán, kicsit talán vérszegény volt, de hát kevesen voltak, és azért láthatóan próbálkoztak.

NOW_7827

Izgalom, tolongás, utolsó korty az italból, tökéletes teltház, végre aztán kezdett a Skindred. Nem is kezdett, berobbant és elsöpört mindent. Játszottak új dalokat, a címadó Kill the Power például egy zseniális dal, ezt is ellőtték. Voltak persze régi számok is, például a triumvirátus: Rat Race, Pressure, Nobody. Nyúlfarknyi ráadás és heló. Érzem, hogy szubjektív ítélet, de ez egy vállalhatatlanul rövid koncert volt. Olyan észrevétlenül repült el, mintha csak az első számot hallgattam volna végig, és gyanítom akkor éreztem volna jól magam, ha mind az öt lemez számait sorra lenyomják. Jól szólt, gördülékenyen ment minden, jó volt a dalok sorrendje, volt együtt éneklés, együtt ugrálás, teljes megőrülés legelöl. Minden megvolt, ami egy tökéletes koncerthez kell. Egy dolgot tudtam, mikor már kifelé sétáltam: bármikor jönnek Magyarország közelébe, én ott leszek!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Skindred a VOLTon (2014)
Skindred a Hegyalján (2013)
Skindred a Hegyalján (2012)

Megosztom.

Comments are closed.