Archív

Marianne Faithfull, a  Rolling Stones ikonikus múzsája december 15-én lép fel a Művészetek Palotájában. Az énekesnő apácáknál tanult, majd 17 évesen beszippantotta London zenei élete, és a Rolling Stones több tagjával is hírbe hozták. Saját, közel ötvenéves énekesi karrierje során sok megújuláson ment keresztül a karcos hangú díva, hozzánk egy igazi Best of koncerttel érkezik. Faithfull saját munkássága mellett több nyomot is hagyott a könnyűzene történetében, Mick Jaggerrel való kapcsolata alatt és inspirációja által született a Sympathy For The Devil c. Stones lemez, róla szól a You Can’t Always Get What You Want, a Sister Morphine és  a Wild Horses című dal is. De nem ő az egyetlen nő, akiről hatalmas rock dalok születtek.

anitap2

Anita Pallenberg és Keith Richards

Faithfull és Jagger mellett a Rolling Stones másik nagy alakját, Keith Richards-ot is megihlette a szintén szőke Anita Pallenberg. Anita óriási hatással volt Richards-ra, aki nem egyszer említette, majdnem megölte őt a kapcsolatuk. Okkultizmus, keménydrogok, sötétség, fájdalom jellemezte a modellt, aki állítólag boszorkányságot is használt, hogy megtartsa a kapcsolatukat. Az Angie róla szól. De maradjunk még egy kicsit a Stones-nál, Brian Jones sem maradt ki a jóból. A német származású Nico (Christa Päffgen) modellként kezdte karrierjét, 16 évesen már a Vogue címlapján szerepelt, de New Yorkba szökött, ahol kisebb filmszerepeket kapott, többek között Fellini Édes élet c. filmjében is, majd énekelni kezdett, és nagyon gyorsan belecsöppent az underground zenei világba. Andy Warhol javasolta őt a Velvet Underground-ba, Bob Dylan írt neki dalokat, megismerte a Stones tagjait is. Bár Lou Reed sokáig gyűlölte, ő inspirálta a I’ll Be Your Mirror c. számot.

pattie1

Pattie Boyd és George Harrison

Ha Beatles, akkor Lenon és Yoko Ono. Vagy nem csak ők? Pattie Boyd kislányos arcú modell volt, aki az A Hard Day’s Night forgatásán ismerte meg George Harrison-t, össze is házasodtak gyorsan, Harrison pedig megírta a Something és az I Need You c. számokat. A boldogság azonban nem tartott sokáig, Pattie megismerkedett Eric Claptonnal, aki állítólag könyörgött neki, hogy hagyja ott Harrison-t. Clapton kitartó volt, Patty lett az első felesége. Két dalt írt hozzá, a Wonderful Tonight-ot és az egyik leghíresebb dalát, a Layala-t. Ez idő tájt Paul McCartney-nak is kijutott a jóból, Linda Eastman-nel, egy amerikai fotóssal/groupieval volt együtt, első gyerekük születésekor pedig össze is házasodtak. A No More Lonely Nights, a My Love és a  Maybe I’m Amazed róla szól.

edies2

Edie Sedgwick

Andy Warhol sok mindenbe belepiszkált, természetesen nem Nico volt az egyetlen múzsa, akihez köze volt. Warhol saját múzsája Edie Sedgwick, a Factory ragyogó csillaga nem csak a festőt ihlette meg. Kapcsolatukról egyébként film is készült Factory Girl címmel. A mentálisan instabil, anorexiás, drogos szőkeség Bob Dylannel is lógott, egy ideig szeretők is voltak, és teherbe is esett tőle, de nem sokkal később elvetélt. Ezután kapcsolatuk tönkrement, de Dylan egy egész albumot “dedikált” Edie-nek, a Blonde on Blonde dalai róla szólnak, de ő inspirálta a Velvet Underground Femme Fatale című dalát is. Dylan életében akadt még egy nagy múzsa, Suzie Rotolo, akivel 3 évig voltak együtt, vele sétál egyébként a The Freewheelin’ Bob Dylan c. lemez borítóján. Róla írta a Don’t Think Twice, It’s Alright, a Tomorrow is a Long Time, a Boots of Spanish Leather és a Ballad in Plain D dalokat.

frischmann

Justine Frischmann

Ugorjunk pár évtizedet, a rock and roll múzsái nem haltak ki a 70-es évek végén, sőt. Kezdjük a sort Justine Frischmann-nal, aki egyből két zenészt is inspirált. Egy londoni főiskolán tanult építészetet, itt ismerte meg Brett Andreson-t, együtt alapították a Suede zenekart. A banda egész jól ment addig a pontig, míg Justine össze nem kavart  Damon Albarn-nal, a Blur énekesével. Anderson kirakta a zenekarból, amivel ráadásul jót is tett a bandának, és valószínűleg saját magának is. Justine, ahogyan a többi múzsa, nem vetette meg a keményebb drogokat, a heroin kishíján felzabálta. Róla szól a Suede Animal Nitrate c. száma, illetve a Blur Tender és No Distance Left to Run c. dalai.

bebe_buell

Bebe Buell

Bebe Buell némileg kilóg a sorból, ő inkább volt groupie, mint mély nyomot hagyó múzsa, de mégis megérdemli, hogy megemlítsük, az ő listája igen hosszú. Az ő lánya Liv Tyler az Aerosmith énekesétől, Steven Tylertől. Liv azonban már akkor született, amikor Todd Rundgrennel élt nyitott kapcsolatban és Elvis Costelloval kavart. Bebe szerint Costello miatta adta a Blood and Chocolate címet egyik lemezének. Randizott még a Duran Duranos John Taylorral, David Bowie-val, Iggy Poppal, Mick Jaggerrel, Jimmy Page-dzsel, és Rod Stewarttal is.

courtney_love2

Courtney Love

Végül, de nem utolsó sorban, akár gyűlölitek, akár imádjátok, itt van Courtney Love. Bár egyáltalán nem tehetségtelen, előszeretettel használta ki aktuális partnerei hátszelét. Első említésre méltó pasija Julian Cope volt, a The Teardrop Explodes frontembere, aki szakításuk után egy egész oldalas hirdetést fizetett az NME-ben, amiből csak ennyit idéznék: “Szabadítsatok meg a Nancy Spungen-fixált heroinista ribancoktól, akik ráakaszkodnak a legnagyobb rockbandáinkra és kiszipolyozzák az agyukat.” Bájos, nem?

 

Mikor Kurt Cobainnel megismerkedett, éppen a Smashing Pumpkinsos Billy Corgannel randizgatott, aki róla írta Disarm c. számukat. Végül Kurt-nél kötött ki, össze is házasodtak, és született egy kislányuk. Sok teória szól arról, hogy ő kergette halálba, hova tovább megölette a Nirvana énekesét. Ezt valószínűleg sosem tudjuk meg. Mindenesetre férje két dalt is írt róla, a megismerkedésük inspirálta a Heart-Shaped Box-ot, nem sokkal halála előtt pedig a You Know You’re Right c. számot. Később Trent Reznorral és Ryan Adamssel is volt hosszabb-rövidebb kapcsolata, és állítólag a Foo Fighters I’ll Stick Around c. dala is róla szól.

Ezek a nők kétség kívül erős egyéniségek voltak, és bár sokszor megkeserítették imádott rocksztárjaink életét, hálásak lehetünk nekik. Ti ismertek ilyen sztorit Magyarországról? Ide vele! ;)

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.