Archív

Valójában nem is szülinapi koncert volt ez a tegnapi, inkább az első nyilvános Grand Mexican Warlock koncert évfordulója. Ezen apropóból vettük az irányt a Dürer Kert felé tegnap este. Meglepődések, nosztalgia, megőrülés és katarzis – ezzel jellemezném az egyik legjobb GMW koncertet, ahol megmutatták, mi is történt 2009 óta.

A zenekart akkor még Szabó Laci, Somló Dániel, Mohácsi Matyi és Reich Tamás alkotta, majd megtalálták Hegyi Áront és Undost, így nemsokára össze is hozták első koncertjüket 2009 december 18-án ugyanitt, a Dürer Kertben. Akkor a Napokonnal, a Turboval és a Fish!-sel játszottak együtt. Első lemezük, az Aeons 2010-ben jelent meg, és innen már nem volt megállás; koncertek, külföldi turnék, egy-két tagcsere (jelenleg: Szabó Laci, Undos, Hegyi Áron, Mohácsi Matyi, Maksi Csaba, Pap Dávid), majd idén márciusára érett meg egy új lemez. A Hell Sweet Hell megjelenéséről és a lemezbemutatóról már mi is írtunk, és nagyon szerettük. Izgatottan vártuk, mit hoznak össze e jeles évfordulóra.

Az este vendége a budapesti Grizzly volt, akik októberben jelentették meg második lemezüket (interjú itt). Nem mozgok túl otthonosan a doom/stoner vonalon, de régóta kíváncsi voltam rájuk, sok izgalmasat csicseregtek róluk a madarak. Néhány szám után megvettek. És nem csak engem, mindenkit. Knapp Oszi és csapata irgalmatlan energiával nyomta végig a koncertet, ami csak azért tűnt rövidnek, mert ráéreztem az ízére, és még, meg még akartam belőle. Nem tudok nagy megfejtéseket hozzáfűzni, egyszerűen nagyon jó volt, amit csináltak.

NOW_1624

Aztán jött az ötéves GMW. Teljesen átlagos(an jó) koncertnek indult, úgy éreztem, hogy a zenekarnak és a közönségnek is kellett 2-3 szám, hogy bemelegedjenek. Na, de aztán… Az, hogy az első pillanattól nagyon jó volt, csak az elfogultság mondatja velem. Valójában a lemezbemutató koncert a hajón, sokkal jobban szólt, de a lendület elképesztően bennük volt most is és a hangulat számról számra fokozódott. Bár tudtuk előre, hogy lesznek vendégek, valahogy mégis megfeledkeztem erről, és amikor Undos bejelentette Apey-t, egy pillanatra meglepődtem, és meg is örültem egyből. Az Inner Turning Vibes-t énekelték együtt. Az elején Apey mintha egy kicsit zavarban lett volna, de a hangja nagyon hatott. Sokkal mélyebb, sötétebb, mint Undosé, de ettől volt olyan izgalmas. Ha jól tudom, eredetileg az Aeons-on is ő vokálozott, az MR2 Akusztikban viszont biztosan, de élőben először hallottam így. Az ezt követő Serpentine-nál Apey kezébe került a gitár is, a kiállása stabilabb lett, a hangja látszatra megbújt a háttérben, de valójában végigsöpört a termen.

NOW_2041

A következő vendégük az Isten Háta Mögöttből és a TEJből ismert Pálinkás Tamás volt, akivel lenyomták a Lemeztelenedve című dalt, egy rövid időre Limp Bizkit hangulatot teremtve, majd érkezett  az alapító gitáros Reich Tamás is a Constellations-re. Történt egy másik csere is, komplett dobcuccal jelent meg Somló Dániel. Ettől a pillanattól nagyon máshogy szólalt meg a zene. A dob amúgy is hangsúlyos volt, de a keményebb, nyersebb hangzás helyett egy sokkal öblösebb került elő, a szám meg tátva maradt egy pillanatra. Mintha valami nagyon ősi kincset kapartak volna elő. Az újjászületésben viszont mindig ott a meghalás is, és a végén a Reborn with the Sun pontosan ilyen katarzis volt. Ezután eljátszani a Fisherman’s Tale-t viszont veszélyes dolog, de még mindig nem volt vége, még ráhúzták a Delta-t és a Dusk-ot is, és azt kívántam, kezdjék előröl az egészet újra.

NOW_1854

A dalok már érezhetően nem újak (bár lehet, hogy csak én hallgatom túl sokat), mégis tudtak új színeket belevinni. A kvázi régi és új felállásnak teljesen más hangulata volt a színpadon is, és nekünk, a közönségnek is. Zseniális ötlet volt így összerakni a bulit. Mindenki a legjobb formáját hozta, én meg újra szerelmes lettem és már nincs is mit mondanom többet.

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Medvék Éjszakája II. @ Showbarlang, 2014.10.10 – interjú a Grizzlyvel
Hangulatjelentés a Grand Mexican Warlocktól – Hell Sweet Hell
Grand Mexican Warlock lemezbemutató, Kamikaze Scotsmen & Mother’s Cake (AT) @ A38, 2014.03.20.
Apey and the Pea lemezbemutató, vendég: Grand Mexican Warlock, Néhai Bárány @ A38, 2014.07.18.

Megosztom.

Comments are closed.