Archív

A jazz-tanszék mindig tartogat meglepetéseket, és rengeteg izgalmas zenekar született már a szárnyai alatt. Alig több,  mint két éve például a makrohang nevű fiatal trió. Az eredetileg Nyíregyházán megfogant zenekar tagjai már mind Budapestre költöztek, tavaly kihozták első kislemezüket monokini terror címmel, aztán lazán megnyerték az idei Talentométert. Most itt a Maxrebo, meg egy rövid interjú, hallgassátok, olvassátok! :)

Az első kislemez még egy viszonylag nyugodtabb instrumentális prog/post-rock vonalon mozgott, de ott bujkált benne rengetek sok stílusfoszlány. Ezek most mind előtörnek a Maxrebo-n, kegyetlenül. Az EP-t az R33 stúdiójában rögzítették Keszei Krisztián segítségével, és egy kellemesen “koszos” hangzású, intenzív, közel fél órás anyag lett. Hallgassátok meg:

Honnan jön a “jazz for metalheads”?

Gyányi Marcell: Ez a mottó egy barátunktól, Rebák Tibitől származik. Szeretjük, mert ennél jobban nem lehet összefoglalni röviden, hogy mit kapsz majd a koncerten. Igazából nem kell szó szerint venni, inkább arra utal, hogy sok stílus elemeit használjuk a zenénkben.

Az első EP óta megnyertétek a Talentométert és elkészült a Tilos rádiós session. Hogyan alakult a zenekar sorsa ezek után ebben az évben?

Gyányi Marcell: A Talentométer megnyerésével plusz lendületet kapott a zenekar. Én például egy hosszabb külföldi tanulmányutat mondtam vissza azért, hogy ugyanolyan intenzitással folytassuk. A nyáron felléptünk pár fesztiválon (pl.: VOLT, Rakéta, Kapocs), szerveztünk egy 3 napos alkotótábort, majd ősztől folytattuk a koncertezést. Közben befejeztük a lemezt, amit egy kis hazai kiadó (S*10) jelentett meg december 19-én.

Ha már májusban felvettétek a lemezt, hogyhogy csak most hoztátok ki?

Nagy Gergely: Elfoglaltak voltunk a nyár folyamán, mert felgyorsultak az események a zenekar körül. Fel kellett vennünk a ritmust, mivel sok olyan feladat jött, amivel még azelőtt nem találkoztunk. Technikai oldalról pedig szerettünk volna előrelépni a hangzásban az előző anyagokhoz képest, és ez sok kísérletezgetős szöszmötölést igényelt. Krisztiánnal (Keszei Krisztián volt a lemez hangmérnöke) sokat dolgoztunk rajta, néha sikerült is totál kiakasztanom…

Miről szól a lemez és honnan jönnek a címek?

Nagy Gergely: Nem konceptalbum, és nem is tudnám megmondani, hogy ‘miről szól’ a lemez. A MAXREBO inkább ilyen geg szerű dolog a sok komolykodó lemezcímre. A számcímek: az “answer you 52!”, az 52Hz-n éneklő bálnára utal, akit a “világ legmagányosabb bálnájának” szoktak nevezni. A “schoolday canceled ’cause of snow” egy közös emlékünk, amikor ’98 vagy ’99 telén az az irtó nagy hó leesett és nem lehetett suliba menni, ami kölyökként tök nagy szabadság élmény volt akkor. A “seeking sickest queens” meg egy ilyen képzelt vagy valós, de mindenképpen létező motiváció az életemben. A “qwertz”-et kínunkban találtuk ki.

Hogy sikerült a lemezbemutató a Corvintetőn?

Czirják Tamás: Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, sokan vettek CD-t, és mivel ez az első anyagunk, amiből készült fizikai formátum, ez kiemelten nagy öröm nekünk. Korrektül szóltunk és ez nagyon meg tudja dobni a kedvünket koncert közben. Kifejezetten magasak az igényeink a hangzásra, és mindig örülünk, ha ezt meg is dicsérik a koncert után. Utánunk meg az Amoeba és a Fixi 4 csinált bulit és tök jó érzés volt, hogy Sabákék odáig voltak értünk, a közönséggel üvöltették a nevünket a koncertjükön.

Mik a terveitek a jövőévre?

Czirják Tamás: Az év első felében szeretnénk bemutatni a lemez anyagát minél több magyar városban. Szívesen játszunk vidéken bárhol helyi zenekarokkal, például január 24-én, Szegeden a minimál bogárt és a johnny in the jungle játszik még rajtunk kívül. Nagyon készülünk a január végi A38-as koncertünkre, ahol az Elekto Guzzi előtt játszhatunk, akik nagy kedvenceink. Jó lenne csinálni egy külföldi turnét valamikor tavasszal, aztán jöhet a új anyag. Egyébként hárman jó lenne még több időt együtt tölteni, és a közös zenéléseket is folyamatosan új szintekre emelni; elmélyülni így hárman a kis megfejtéseinkben, ami rövid távon kevésbé látványos, de ezektől tudunk igazán egységesen működni később is.

DE

képek: tumblr.notwo.org

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Megosztom.

Comments are closed.