Archív

anima_2

November végén jelent meg az Anima Sound System tizedik nagylemeze, a Gravity and Grace. A lemezen olyan zenészek szerepelnek, mint Beck Zoltán (30 Y), Pálinkás Tamás (Isten Háta Mögött, Tej), ifj Csoóri Sándor (Buda Folk – brácsa), Gregory G. Ras (Riddim Colony), Tóth Szabolcs (Belga- és Carbonfools-alapító szitáros), Fekete Károly ’Hair’ (Strong Deformity) és Marsalkó Dávid (Halott Pénz). Hatalmas szilveszteri lemezbemutató bulira készülnek a Roham Bárban pontban éjféltől, januárra pedig egy akusztikus koncertet terveznek a Művészetek Palotájába. Ezek apropóján beszélgettem Prieger Zsolttal, a zenekar vezetőjével.

 

Februárban jelent meg egyfajta beharangozóként a lemezhez a Crossroads klipje, amit Londonban forgattatok. Miért pont London?

Zsolt: A videó a Menjek vagy maradjak dokumentumfilm-sorozat kapcsán készült, a Speak Easy Project-es barátaink segítségével. Az egyik részhez már használtunk egy régebbi Anima számot vége-főcímzenének, most viszont kifejezetten ehhez írtuk a dalt, és a londoni bemutató kapcsán játszottunk is ott. De korábban is felléptünk például az Asian Dub Foundationnel, meg olyan helyeken is, mint a Cargo vagy a Barbican, szóval élő és pulzáló kapcsolatunk van Londonnal már két évtizede. Ha klipet forgatunk, többnyire improvizálunk egyébként. Ha van stáb, akkor valamit csinálunk, az biztos. Ez a dal keresztutakról szól praktikus és lelki értelemben, és ebből a szempontból London nagyon fontos a számunkra, évekig londoni énekesünk is volt, és JC001-nal és Heidi Levobal is dolgoztunk már, akik szintén itt élnek. Közben már úton van egy új klip is, ami a Sose lesz vége című új számhoz készült, ezt Éder Krisztiánnal csináljuk ketten, ő nagyszerű fotós és vizuális szakember.

 

 

Az új lemez a Gravity and Grace címet kapta, ezzel kapcsolatban belefutottam egy érdekes gondolatba, ezt kifejtenéd egy kicsit?

Zsolt: Simone Weil francia filozófusnő volt, aki a marxizmustól és az anarchizmustól jutott el a kereszténységig, de csak az egyház kapujáig, azt nem lépte át, szabad szellem volt. Azt mondta róla valamelyik pápa, hogy ha az egyház tagja lett volna, már rég szentté lenne avatva. Londonban halt meg a II. világháború alatt. Éhen halt, mert csak annyi táplálékot vett magához, mint a németek által körbezárt párizsiak. Pilinszky János fordításában ismertem meg, akkor is olvasgattam, amikor készült a lemez. Zseniális, tömör, sallangmentes megfogalmazások jellemzik, inkább költészet ez, mint filozófia, fantasztikus gondolatokkal. Az ő könyve a Nehézkedés és kegyelem, ez nem csak a lelkedről szól, ami emelkedne is, de mint minden anyag, zuhan lefelé. Szerintem ez az alkotásra és a dalokra is érvényes, amit röptetnél ki, de ha túl sok rajta a díszítés, mégiscsak leesik a földre. Ez egy spirituálisabb, befelé figyelő lemez lett. Inkább belső folyamatokat próbál rögzíteni, tele van gospeles énekekkel, spirituális témákkal, már-már vallásos, nagyon “lelkes” album. Most ez egy ilyen korszak, ilyeneken tűnődünk sokat mostanság.

 

anim1

Fontosnak tartottad hangsúlyozni azt is, hogy ez a lemez radikálisan elhatárolódik a politikától. Továbbviszitek majd ezt a spirituálisabb vonalat?

Zsolt: A politika, mint minden érzékeny emberne, persze ott van a szemem előtt, de inkább mint jelenséget könyvelem el, mintsem izgalmam tárgyát. Az Anima mindig érzékenyen reagált a társadalmi jelenségekre, több albumot is csináltunk, ami ezekre reflektál, de akkor éppen abban a korszakunkban voltunk. Fontos, hogy amire reagálsz, és ahogy teszed, az hiteles legyen.

Azt még nem tudom, merre megyünk tovább, de az Anima mindig változik, mindig másmilyen és mégis ugyanaz. Mindenki az adott dalra figyel, amikor az beszivárog a lelkébe. Van, aki ezt a részét, van, aki azt fogja szeretni, és arra jöttem rá, hogy ez a legjobb. Mindenkinek van valami egymástól eltérő benyomása az Animáról, és érdekes, hogy ki mit emel ki belőle. 12 dal van ezen a lemezen, és szerintem sokkal színesebb lett az előzőkhöz képest. Dub-reggae alapon folk hegedűtől a szitáros hippidalig vagy az amerikás, sivatagi, slide-gitáros zenei formulákig minden van rajta. Most sokkal jobban szerettünk pepecselni a gitárokkal is, minzt korábban Aztán jött Tóth Szabi szitározni, aki Belga- és Carbonfools-alapító, meg ifj. Csoóri Sándor a Buda Folkból, a nagy költő unokája, aki brácsázik a lemezen. Ezek mind nagyon érdekes hangzást adnak. Jobban esik a hegedű, ha már kitechnóztad magad előtte évekig. Megszabadulsz bizonyos hangzásoktól és jönnek mások, majd újra viosszatérsz a régihez. Örök körforgás. A dalok is azért születnek, hogy megszabadulj tőlük.

 

 

Milyenek az eddigi visszajelzések? Mennyire működik gondolatébresztőként a lemez?

Zsolt: Nagyon jók a visszajelzések, a rádiók is szeretik. A Petőfin például végigjátszották az egész lemezt a megjelenés napján. Nagyon remélem, hogy gondolatébresztőként is fog működni, de senkinek nem akarom lenyomni a torkán. Régen nagyon akartam, hogy az emberek változzanak, ez indukálta a társadalomkritikus Anima megnyilvánulásokat, de ma már azt gondolom, hogy egyszer mindenki befelé fog nézni és eltűnődik azokon a dolgokon, amik igazán fontosak. Ezeket amúgy sem üvöltözöd az utcán. Hagyni kell, hogy szépen beérjen.

 

Szilveszterkor tartjátok a Rohamban a lemezbemutató koncertet. Készültök meglepetésekkel?

Zsolt: Különleges koncert lesz, mert majdnem az összes dalt eljátsszuk a lemezről, 7-8-at, és ilyet még sose csináltunk. Nagyon a szívünkben van a lemez, még sosem alkottunk ennyire békés és kreatív szituációban, nagyon jó volt maga a munkafolyamat is. Mostanában is sok új dal születik, de ezek még csak skiccek. Éppen valamelyik nap a kiadóban jártam és ezt megemlítettem, mondták, hogy egy kicsit állítsam le magam.  Fusson ki előbb a Gravity and Grace. Jövő év elejére tervezünk egy remix albumot. Most szilveszterre a meglepetéseink a DJ-k lesznek; Pándi Balázs, Zomblaze, Yapo biztosan ott lesz.

A lemezen szereplő vendégzenészeket majd a januári MüPás koncerten láthatjuk viszont, meg nyáron majd egy-egy fesztiválfellépésen. Nagyon sok vendég van a lemezen és nagyon széles spektrumból kerültek ki, mindenki régi nagyon jó barátunk. A vendégek egyébként nem fogytak el, a következő albumra is maradt még bőven meglepetés.  Szerencsére senki nem azért került a lemezre, mert éppen arra járt, hanem mert szoros lelki összetartozás van.

A korábbi lemezeken is volt ilyesmi, például Jeremy Thompson szó szerint Londonból járt ide próbálni és fellépni. Ez egy nagyon szép időszak volt. Meg a zenekar tagjai is gyakran változtak, először Bognár Szilvi énekelt, a 68-at meg már Németh Juci. Most nagyon masszív a női front, Fanni egyre jobb énekesnővé érik, az új lemezen pedig már szerző is. Nagyon fontos szerintem, hogy ne csak egy médium legyen, akivel elmondatjuk a gondolatainkat, hanem ő maga is teremtő, alkotó akcióban legyen. Ez egy tök jó dolog, és nem feltétlenül csak mint apának jó érzés, hanem mint a kollégájának is.

 

anim2

Milyen egyébként a lányoddal zenélni? Nem furcsa egy kicsit?

Zsolt: Egyáltalán nem furcsa. Öcsémmel, Szabolccsal kezdtük el az Animát 21 éve, Fanni meg már az első kazettán gügyög meg nevetgél, akkor volt két éves. A 2000-es Gipsy Soundclash-en a klippes dalban is ő énekelt, ez volt  a Tekerd. Ő volt a legprofibb, legfegyelmezettebb a forgatáson és elmondhatom, hogy eddig ő a legalázatosabb énekesünk is. Akkoriban nagyon nem akart ebbe belefolyni, de én láttam benne a szikrát, viszont nem akartam erőltetni. Ebbe bele kell nőni. Amikor kvázi már felnőtté érett, már neki is bejött ez az egész, és az első pillanattól fogva profin megcsinálja a feladatát. Mint mondtam, most már szerző is, és talán ő az első olyan frontember, aki lejön a színpadról, visszavedlik nagylánnyá és nincsenek sztárallűrjei hál istennek.

 

Hogy tudtok összeállítani egy koncertprogramot? 21 év terméséből hogyan lehet válogatni?

Zsolt: Az attól függ. Van egy fesztiválszitu, amikor kvázi kötelességed eljátszani bizonyos dalokat. Egy ideig kísérleteztem vele, hogy kihagyjuk őket egy-egy fesztiválon, de nincs értelme a közönséget provokálni, főleg feleslegesen. Ha valamit nagyon szeretnének és örömet okozunk vele, akkor inkább megcsináljuk olyan köntösben, ami nekünk is jó. Szilveszterkor is játszunk majd régieket, de mivel ez mégiscsak egy lemezbemutató, így az új dalokra fogunk inkább koncentrálni.

A január 21-i MüPás akusztikus koncert megint más. Ott lesznek fúvósok, vonósok, vokalisták, például Dávid a PASO-ból zongorán és Hammondon fog játszani, lesz négy fúvós, mind a négyen testvérek, úgyhogy a családi vonal oda is beúszik. Lesz egy nagyon intim rész is, amikor csak egy zongora kíséri Fannit. Ezt egy fesztiválon nem nagyon csinálod meg, ott inkább pörgeted az embereket. Nagyon imádom ezt a felkérést. Amire még vágyom, az egy szimfonikus koncert lenne, de azt majd talán 2016-ban fogjuk abszolválni.

 

1931232_43520911131_6325_n

Mióta készültök ezekre a koncertekre?

Zsolt: Fejben már régóta, de az akusztikus próbákat csak nemrég kezdtük el. Egyelőre még a szilveszterire készülünk jobban. A szilveszter azért ilyen különleges, mert régen nagyon sokat játszottunk éjfélkor az óriási Tilos rádió partikon a 90-es évek derekán. Mindenhonnan csüngtek az emberek, hatalmas közösségi élmény volt. Úgy érzem a Roham tökéletesen megfelel ezek folytatásaképpen.  Amúgy is szeretem a helyet, sokkal nagyobb figyelemre lenne méltó. Múltkor láttam ott egy Serengeti nevű zseniális chicagói reppert, voltunk vagy húszan, és feltettem a kérdést, hogy miért nem kíváncsiak erre akár tömegek, főleg amikor hip-hop-nak csúfolt szarokat hallgatnak tízezrek, amikor közük nincs az igazi hip-hop-hoz. Nem vagyok nosztalgikus, próbálok nagyon a jelenben élni, fiataloktól tanulni, de az egyetlen dolog, amit visszasírok, hogy az emberekben akkor ott motoszkált, hogy ami titkos, amiről kevesen tudnak, azt fantasztikus felkutatni. Én is képes voltam egyetlen egy lemezért kiutazni Bécsbe. Palotai Zsolt barátommal szoktunk erről sokat beszélgetni, hogy szerencsések vagyunk, mert a nyugati határhoz közel nőttünk fel. Egy szegedinek nehezebb lehetett a 70-es, 80-as években, mert ott még osztrák rádiót sem hallhatott. Amiért megküzdesz, azt sokkal jobban értékeled, és én a mai napig meghatódok, ha egy lemezt veszek a kezembe. Nagy érzés ma is.

 

Décsy Eszter

Nyerjetek jegyet a szilveszteri lemezbemutatóra – részletek itt!

 

anim3

Megosztom.

Comments are closed.