Archív

Alighogy letöröltük a bejglimorzsákat a szánk sarkából, lecseréltük a halászléfoltos ingeket és széttáncoltuk magunkat egy jó Supernemen, máris a Corvintetőn találtuk magunkat a nagyitól kapott kötött rénszarvasos pulcsiban a tavalyi bulin megismert cimborákkal. Akkor az Óriás előtt a Grand Mexican Warlock és az Uzipov játszott, idén pedig a Real Lies kezdett és a Turbo zárt utánuk. Irgalmatlanul nagy buli volt!

NOW_2916

Nagyon korán érkeztünk a ‘tetőre, volt időnk alaposan belemerülni az este kimenetelének fejtegetésébe. Mindannyian leginkább a szegedi Real Lies-t vártuk, őszinte kíváncsisággal. Először láttuk őket, és engem az ősszel megjelent lemezük is alaposan elkerült. A kezdődal egyáltalán nem győzött meg. Sőt. Utána viszont egyre inkább olyan dalok jöttek, amivel kezdeniük kellett volna, és azon kaptam magam, hogy nagyon figyelek. Az alteres szövegvilág bejött, a progrockba hajló gitártémák kifejezetten tetszettek, érezhetően nagyon egyben volt a produkció. Egészen addig a pontig volt igazán izgalmas, amíg az angol nyelvű számuk következett. Annak az eleje ugyanis egy kicsit sántít és leül, az erős magyaros akcentus pedig… de aztán a felénél megdöbbentően odacsap, és mosolyra húzta a szánkat. Mielőtt nekiültem ennek a cikknek, meghallgattam a lemezüket, és komolyan mondom, összehasonlíthatatlanul sokkal jobbak élőben. Átjön az az erős akarás és energia, amit beletolnak a zenébe, az utolsó dalukkal pedig teljesen megvettek maguknak – én is szeretem a Perfect Circle-t. :)

NOW_2834

Az Óriás jóval könnyedebb, kvázi slágeresebb vonalat visz, mint az előző Real Lies. Profin összerakott, kicsit alteres, kicsit zúzós, de egyszerűen emészthető rockzene. És itt tartozom egy vallomással. Eddig mindig fintorogtam és inkább diszkréten elkerültem a koncertjeiket, kicsit a közönségük, kicsit a köréjük épült imidzs miatt, de tegnap megfűztek, hogy maradjak, meg rohadt hideg is volt odakint, úgyhogy végignéztem az elsőtől az utolsó számig becsülettel, és … szégyenkezve. Nem is olyan “alter” és nem is olyan egyszerű, ahogy emlékeztem rá. Egyedül Egyedi Péter éneke volt olyan, mint ahogy rémlett: kurva jó. A többi pedig: sokkal jobb, mint gondoltam. Még mindig inkább “popzenét” játszanak húzós riffekkel, jó szövegekkel és elemi energiával, de őszintén szeretnék egy olyan világban élni, ahol ők idézőjel nélkül fednék le a popzene eredeti fogalmát. A legjobban “Az Óriás Stairway to Heaven-je” adta, a Fát dönteni, ebben a dalban csúcsosodott ki – számomra – tegnap minden, zseniális! Most is éppen ezt hallgatom, másodszor.

NOW_2857

Az átszerelés alatt hosszas vitát folytattunk arról, hogy a Turbo vajon túlzsúfolja-e a dalait és ettől néha követhetetlen, vagy ez adja-e a velejét. Valóban tele van váltakozó tempókkal, sokszínű hangulattal, többféle hangzással, oda kell rá figyelni, mert elsőre nem könnyű zene, de szerintem abszolút egységes és különleges zenei világuk van, és ettől annyira zseniális, ezért imádom a lemezeiket az elsőtől a legutóbbiig. Pontosan emlékszem az első koncertjükre amit láttam, emlékszem arra az elsöprő energiára, ami leszakította a fejemet és amitől egyből beleszerettem. Tegnap este is elsősorban miattuk mentem, és mindenáron megpróbáltam meggyőzni a többieket, hogy az év koncertjén vagyunk éppen, majd csak figyeljenek erősen. A magam részéről jól esett a Turbo, de nem csak hogy a többieket nem sikerült meggyőznöm, én is némi csalódottsággal néztem végig, egyre hátrábbról. Nem tudok rájönni, mi lehetett a gond, de olyan volt az egész, mint egy langyos húsleves, amiből kifelejtették az erős paprikát; benne van minden, ami kell, nagyon finom, de mégsem az igazi. Persze ez orvosolható, mondjuk a legközelebbi koncertjükkel, vagy szabadon választhatóan valamelyik lemezük meghallgatásával. Én ezt fogom tenni, mert tudom, hogy rohadt jó zenét csinálnak!

Décsy Eszter
fotók: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Real Lies – 9 kritika
Pentagram – meghallgattuk az új TURBO lemezt
Óriás, Grand Mexican Warlock, Uzipov @ Corvintető, 2013.12.28.
Supernem évzáró buli az Uzipovval @ Akvárium, 2014.12.27.

.

Megosztom.

Comments are closed.