Archív

Berlin erőszakkal szétszakított, majd összefércelt városképe, nyomasztó szocreál szürkesége és tüchtig németsége bizarr módon inspirálóan hat zenészekre, művészekre, és természetesen írókra is. Az írók Berlin-élményiből született írások pedig Tihanyi Annát inspirálták arra, hogy általuk elkészítse Berlin bhf. című koncept-fotósorozatát, amit a szakma 2014 novemberében az American Photographic Artists / Lucie Alapítcány 5000 dolláros ösztöndíjjal jutalmazott.

“Koncepciómat olyan szépirodalmi szövegekre alapoztam, melyek hangsúlyozzák Berlin átjárhatóságát, az átutazók tranzitérzését, és közben a saját szorongásaimmal kapcsolatos kérdéseket is feszegetik. Berlin nem csupán projekció, de önreflexiókent is jelen van az írásokban, és a fotóimon is.  A jelenetek mindegyike belső térben játszódik, tértől és időtől elszakadva. A szövegek nem egy adott képet illusztrálnak, inkább egy átfogó érzést fejeznek ki és lépnek dialógusba a fotókkal. Képeimmel hangsúlyozni szeretném az idegenség és közelség problematikáját, a magány és az elidegenedés jelenlétét, az állandó kitaszítottság érzését és a vágyat, hogy be-, és elfogadjanak bennünket.” – mondta el Tihanyi Anna egy tavaly készült cikkben.

NOW_5171

A kiállítást Darvasi László író, költő nyitotta meg tegnap. A Capa Központ Project Room-ja megtelt, a képek azonban így is szinte világítottak a falakról. Valóban süt róluk a magány, a terekben való elveszettség. A fotókhoz mellékelt írásrészletek nagyon jól kiegészítik a képeket, illetve a képek nagyon jól visszaadják a részetek hangulatát. Mind a koncepció, mind a megvalósítás remekül eltalált. A fotók festményszerűségét – az én szememmel nézve legalábbis – úgy tűnik, nem digitális képalkotással készítette, hanem a bevilágítással, a fényekkel játszva, és ettől van olyan atmoszférája, ami igazán megfog. Amilyen kicsi a kiállítás, olyan érdekes és élvezhető, és mindenképpen megér még egy kört, hogy nyugodtabban elmélyülhessek benne. A képek március 14-ig láthatók a Capa Központban, ráadásul ingyen és bérmentve.

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Art, amit ne hagyj ki, ha Berlinben jársz

Megosztom.

Comments are closed.