Archív

A Hello Hurricane az utóbbi időben egyre több elismerést és díjat zsebel be. Nyáron elnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíját, felléphettek a Sziget Campfire-ön, megnyerték a Keret blog tehetségkutatóját, most pedig ott vannak A Szám döntőjében. Az alter-indie vonalon mozgó zenekar tagjai: Lengyel Benjámin (ritmusgitár/ének), Borbély Ambrus (dob), Abai-Szabó Tamás (akusztikus gitár/ének), Posztós Balázs (basszusgitár) és Zwick Ábellel (szólógitár). Az együttes 3/5-ével beszélgettem hamarosan megjelenő EP-jükről, a kezdetekről és további terveikről.

Meséljetek egy kicsit a kezdetekről. Honnan ismeritek egymást, mikor és hogyan alakult meg a zenekar?

Abai-Szabó Tamás: Balázzsal osztálytársak voltunk, Benivel pedig egy ifjúsági színjátszókörben ismerkedtem meg. Aztán egyszer kimentünk a Millenárisra zenélgetni, ahova elhozta az egyik haverját is dobolni, pontosabban a volt osztálytársát, Borbély Ambrust, így lett ő a dobosunk.
Lengyel Benjámin: Az én oldalamról úgy nézett ki a történet, hogy Ambrussal zenélgettem először, aztán ismertem meg Fincsát (Tamás). Elkezdtünk hárman együtt zenélgetni, és mivel jónak találtuk, elkezdtünk utcazenélni. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, ezért arra gondoltunk, hogy miért ne lehetne ebből egy rendes zenekar?
Abai-Szabó Tamás: Ekkor elkezdtünk keresni egy jó szólógitárost.
Posztós Balázs: Elég sok szólógitárosunk volt, mire megtaláltuk Ábelt.
Abai-Szabó Tamás: Igen. Kicsit több mint egy éve alakult ki ez a felállás, amiben most játszunk. Azóta megnyertünk néhány tehetségkutatót, most pedig A Szám című versenyben is benne vagyunk. Szóval úgy tűnik, ez a felállás működik.

Van zenei képzettségetek, jártatok valamilyen zeneiskolába, vagy autodidakta módon tanultatok meg zenélni?

Lengyel Benjámin: Ábel, a szólógitárosunk, 6 évig tanult zeneiskolában, most pedig hangmérnöknek tanul. Ambrus is járt dob tanárhoz.
Abai-Szabó Tamás: Én zenei tagozatos általánosba jártam, Beni pedig autodidakta módon tanult.

Hogyan születnek a dalaitok? Ki írja a szöveget, a zenét?

Abai-Szabó Tamás: Legtöbbször Beni átküld nekem egy dalkezdeményt, és arra írok szöveget.
Lengyel Benjámin: Igen, én írom meg a dalok keretét, amit aztán átküldök Fincsának, és ha tetszik neki, akkor megírja a szöveget. Aztán ha ez kész, akkor próbán megmutatom a számot szöveggel együtt, és utána közösen kitöltjük a hiányzó részeket, alakítgatjuk. Ami azért is érdekes, mert amikor megírom a zenei keretet, akkor mindig fejben megírom a basszust is meg a szólót, amit sose mutatok meg, már csak azért sem, mert amikor elkezdünk dolgozni rajta, akkor ők mindig valami sokkal jobbat találnak ki, hiszen én nem értek hozzá annyira, mint ők.

Hamarosan megjelenik az EP-tek. Hány dal lesz rajta, és hogyan jellemeznétek?

Posztós Balázs: Négy szám lesz rajta. Decemberben kezdtük el a felvételeket és januárban fejeztük be, most folynak az utómunkálatok. Már nagyon várjuk, hogy kész legyen!
Lengyel Benjámin: A stílus pedig… A legelején vidámabb, poposabb dalokat írtam. Aztán az utóbbi 4-5 számunknál elkezdtem egy kicsit alteresebb, indiesebb dalokat írni. Most már kezd beállni a stílusunk erre az alter-indie vonalra. Ez nem azt jelenti, hogy szomorú számok, bár persze van benne az is, de nem ilyen depressziós dalok.
Abai-Szabó Tamás: Van bennük feszültség, de a végén van feloldás is.
Lengyel Benjámin: Nagyon líraian úgy szoktam megfogalmazni, hogy ezek a dalok olyanok, mint mikor ülsz egy sötét szobában és besüt a holdvilág. Tehát kicsit komorabb zenei vonal is van benne.
Posztós Balázs: Valahogy nagyjából egy időben gondoltuk úgy, hogy kicsit kevésbé popos dalokat szeretnénk írni.
Abai-Szabó Tamás: Mondhatni egy paradigmaváltás történt.
Posztós Balázs: Ha nem is paradigmaváltás, de a saját stílusunk megtalálása.

Várható videoklip az EP után?

Abai-Szabó Tamás: A menedzserünk, Andi, eleinte úgy került az együtteshez, hogy szerettünk volna egy klipet forgatni, én rendezőként ismertem meg őt egy munkámnál. Már folynak a forgatás előkészületei, úgy tűnik jövő hónapban meg is valósul. Nem szerettük volna elkapkodni, mindenképp az EP utánra terveztük.
Lengyel Benjámin: Igen, remélhetőleg tavasszal jön az első klipünk.

Egy kis nosztalgia. Milyen volt a Szigeten a Campfire-nél fellépni? Hiszen az nem egy tipikus fesztivál helyszín vagy fellépés volt.

(A fesztivál egy kicsit félreeső részén, egy hatalmas homokozóban, óriási kanapékon esténként, tábortűz mellett hazai és külföldi kezdő együttesek adtak akusztikus koncertet. – a szerk.)

Lengyel Benjámin: Nagyon jó hangulata volt!
Abai-Szabó Tamás: Nagyon jól éreztük magunkat, és nagyon sokan voltak.
Lengyel Benjámin: Feldolgozásokat játszottunk és néhány saját dalt, és tényleg énekelték velünk, ami nagyon jó érzés volt.

hello2

Milyen volt a Kensington előtt fellépni?

Lengyel Benjámin: Nagyon jó volt gyakorlatilag telt ház előtt játszani. Ott is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, utána megugrott a lájkok száma a facebook oldalunkon. A srácokkal meg nagyon jót buliztunk a backstage-ben, énekeltünk meg beszélgettünk. Tettünk is fel róla videót a honlapunkra.
Abai-Szabó Tamás: Andi elkezdett rólunk készíteni egy dokumentumfilmet a Kikeltető döntőjén, aztán a stúdióban, próbákon, fellépéseken, és ez a kis videó is ahhoz készült. Nyáron szeretne kihozni egy kisfilmet, ami a banda elindulásáról és alakulásáról szól majd.

Mivel foglalkoztok a zenélésen kívül?

Lengyel Benjámin: Mi Fincsával benne vagyunk a Katona József Színház ifjúsági programjában. Ambrus és én is most fogunk érettségizni. Ábel hangmérnöknek tanul és mellette jogot hallgat.
Abai-Szabó Tamás: Én az ELTE-n tanulok esztétika szakon.
Posztós Balázs: Én közgazdaságtant tanulok.

Milyen további vagy nyári terveitek vannak?

Lengyel Benjámin: Szerencsére most áprilisig be vagyunk táblázva, egyre több helyre hívnak minket, havi 2-3 fellépésünk van nyár óta.
Posztós Balázs: Igen, ez azért nem volt mindig így. Eleinte nekünk kellett megkeresni a helyeket, hogy játszhatunk-e ott, mi magunk szedtük a belépőt, de most már hívnak minket, ami nagy szó. Ebben nagy szerepe volt Andinak is, sokkal szervezettebb lett a zenekar.
Abai-Szabó Tamás: Idén nyáron a Bánkitó Fesztiválra megyünk játszani egy kicsit, és reméljük, minél több fesztiválra eljutunk, de ezek még alakulnak.

Esetleg külföldi fellépések?

Abai-Szabó Tamás: Az EP-nket szeretnénk külföldön is minél több helyre eljuttatni.
Lengyel Benjámin: Szeretnénk mindenképpen majd külföldön is fellépni, de nyilván először itthon kellene, mondjuk egy főműsoridős teltházas koncertet adni, és majd utána. De mindenképpen szeretnénk majd külföldön is zenélni.

Nagy Andrea

Kapcsolódó:
Bánkitó Fesztivál 2014 – Fejessel a közepébe
Régi vagy új? Az indie margójára, 2. rész: cipőorrnézegetés itthon
Régi vagy új? Az indie margójára, 1. rész: cipőorrnézegetés kint

Még több indie itt!

Megosztom.

Comments are closed.