Archív

Létezik egy sztereotípia, miszerint az írók, költők, tarisznyás emberek a távolba révedve érzik át meg nem értettségük teljes súlyát, írnak egymásnak, a szakmának, maguknak, és különben is. Hogy ez mennyire megalapozott, abba most inkább ne menjünk bele. Én magam is rendesen elcsodálkoztam, mikor belecsöppentem ilyen körökbe, hogy ez azért nem mindig van így. Aztán tavaly decemberben a kezembe került a Hévíz folyóirat 2014/6-os száma, és rádöbbentem arra, hogy az irodalom nem csak “fasza” és “menő”, de mindez irgalmatlanul nagy rock and rollba csomagolva is tálalható. Márpedig ha valamiben ott a rock and roll, abból rossz nem sülhet ki, és a NOWmagazinon a helye.

A már említett számot nagyon gyorsan kiolvastam, és szerencsére sikerült megszerezni az egész 2014-es évet visszamenőleg, és előfizetni az idei évre is. Elkapott a Hévíz-kór, nincs mit tenni, olvasni kell. De kezdjük a borítókkal, mert már önmagában a kiadvány messziről hirdeti, ez bizony nem az az unalmas irodalmi folyóirat, amit legjobb esetben is ötven év felett a fotelben, kockás pléddel betakarva vesz kezébe egy nyugdíjazott magyartanár. Mondom, ott van benne a rock and roll. Fiatalos, lendületes, figyelemfelkeltő, nem utolsósorban bohó dizájn, és nagyon kellemes tapintású papír kívül-belül. Kell ennél több?

Igen, kell. Jó írások. Az 1990-ben alapított folyóirat kezdetben csak Hévíz és környékén volt elérhető, 2012-ben azonban óriási változás történt. A lap szerkesztését Cserna-Szabó András író és Szálinger Balázs költő vették át, országossá bővítették, kéthavira sűrítették a megjelenést, és nem utolsó sorban bográcsozással egybekötött lapszámbemutató bulikat tartanak az Élesztő sörözőben. Tehát a jó körítés tökéletesen megvan, de ugye az írások. A lap öt részre tagolódik: Nyílt víz, ahol ismert és akár ismeretlen írók és költők novelláit és verseit találjuk, Vízibicikli, ez az interjúrovat, Hajószakács, ebben gasztro-történeti érdekességek vannak, Hullámverés, ez a recenziófélék és a irodalmi munkásságok boncolgatásának helye, a végére pedig az Öböl, Magyarország legszebb tájához, Hévízhez és a Balaton-felvidékhez kapcsolódó helytörténeti áttekintések, “kulisszatitkok” olvashatók.

Végigolvasva a tavalyi hat számot két dologra jöttem rá. Először is, ez a lap nekem szól. De nem csak nekem, hanem nekünk, fiataloknak, nekünk, akik csak úgy szeretünk olvasni az olvasás kedvéért, és nem a jambusokat számolgatjuk egy verslábban, nekünk, akik csak úgy élvezik a mondatokat és a belőlük kikerekedő történeteket. A másik pedig, hogy meglepően egyenletesen magas színvonalú írásokat jelentetnek meg. És pont. Alig vártam, hogy megkapjam a válogatásukat, ami februárban jelent meg a Magvetőnél Hévíz Irodalmi Antológia 2012-2014 címmel.

Kicsit csaltam, mert ugye az írások egy részét már ismertem, de jól esett őket újraolvasni. A még ismeretleneket meg főleg. Az antológiában csak a Nyílt víz, Hullámverés és Öböl rovatokból válogattak, túlnyomó többségben a legelsőből. Az írások nagyon jók, érdekesek, az összeállításra nem lehet panasz. Éppen ezért nem is szeretnék kiemelni egyetlen egyet sem belőle. Egyetlen dolgot hiányolok csak: szemezgetést a Hajószakácsból. A Nyílt víz mellett ez a másik kedvencem, hiszen ki ne kattanna olyan írásokra, mint ami Ketih Richards pusztakoktéljáról (barackpálinka és pécsi gyomorkeserű elegye) szól, vagy mondjuk a bécsi töltött káposzta Rolling Stones módra eredetlegendája. De előkerülnek olyan gasztronómiai különlegességek is, mint az elegyes sokféle fűből, vagy mondjuk a tehénbél spékkel borjúfő egészen. Persze ez a rovat később egy egész önálló kötetet is megérne, remélem tervezgetnek ilyesmit.

De egy szó mint száz, ez a kötet egyből három célba is betalált. Először is egy remek válogatás a kortárs magyar irodalomból azoknak, akik már jártasak benne. Másodszor pedig egy kellemes visszatekintés azoknak, akik rendszeresen olvassák a folyóiratot. És végül, de talán legfontosabbként: nagyon jó belépő a kortárs irodalomba olyanoknak, akik még kevésbé mozognak benne otthonosan. Úgyhogy búvárszemüveget fel, irány Hévíz! :)

Décsy Eszter

A kötet bemutatója márc. 12-én

Kapcsolódó:

Nők és abszurdum konzervdobozba zárva / Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom

Még több olvasnivaló itt!

A Hunter S. Thompson cikket olvastad már?

Hallgass hozzá zenét!

hevizpost2

Megosztom.

Comments are closed.