Archív

Az ugyancsak érdekesen stilizált nevű Hekk Ky Ra Mpage munkásságát 2008 óta van szerencsém figyelemmel követni. Ő volt az akkortájt szárnyait bontogató, majd 2013-ban feloszlott Skizotype zenei agya, szíve-lelke. Hekk Ky húszas évei hajnalán nem sokat szarakodott, meglehetősen egyértelművé tette, hogy Trent Reznor köpönyegéből bújt elő. Ahogy azonban az évek teltek-múltak, ez a budafoki srác egyre több hatást szívott magába, s ezzel párhuzamosan vált zenei világa egyre színesebbé, izgalmasabbá. Történetének aktuális állomása a The Tumor Called Marla zenekar, amely súlyos metál riffek és fülbemászó szintetizátor-szólamok, karcos férfi- és lágy női ének elegyével ostromolja az emberi tudatot. Debütáló daluk, a Mute apropóján kértem meg a frontembert, hogy mutassa be új projektjét.

Kik a zenekar további tagjai, illetve találkozhattunk-e már velük korábban, más projectekben?
Hekk Ky:
Ladies first. Anna művésznőnk számos produkcióban részt vett, kiemelném itt az Overhelp munkásságát, valamint épp akusztikus szólóprojektjén dolgozik Hello Annie néven. Krisszel, a ritmusgitárosunkkal már több ízben volt alkalmam együtt dolgozni, a Skizotype-ban is például. A basszusgitáros, Geri a Sugarloaf-ban is tolja, Attila és Roli egy facebook csoportból került elő. Szóval, igen vegyes a társaság.

Mikor és hogyan állt össze a jelenlegi csapat?
Hekk Ky:
Tavaly januárban összegeztem az elmúlt évek zenei eseményeit, és rengeteg próbálkozás, tanulás, gyakorlás és csalódás után elhatároztam, hogy még egyszer, utoljára összerakok egy projektet, ami ha nem sikerül, abbahagyom a zenélést. Nemcsak megelégeltem a zenésztársaim beleszarását, hanem szakmailag is bizonyítani akartam, alkotni valami maradandót. Annával és Krisszel már évek óta zenélgettünk, a többieket később találtam meg. Végre olyanokkal dolgozhatok, akikkel egy hullámhosszon vagyunk, a zenélést komolyan veszik, és nem utolsó sorban, lehet velük hosszú távra tervezni.

Milyen műfaji elemek, mely előadók hatásai köszönnek vissza a zenétekben?
Hekk Ky:
Amikor elhangzik a bűvös „és milyen zenét játszotok” kérdés, általában hajnalig tartó eszmecserékben és vitákban találom magam. Úgy gondolom, hogy a szimmetria része az aszimmetria. Minden egyes szereplőnkhöz más-más zenei világ áll közelebb, de mindig sikerül megtalálnunk azt a „rést” ahol a sok apró puzzle-darabka megfelelően kidolgozva egy egésszé forrhat össze. Vannak persze közös kedvenceink, de ezer oldal nem lenne elég, ha elkezdeném felsorolni. A progresszív metáltól a funkyn és a tech trance-en át Liszt Ferencig.

Honnan jött az indíttatás, hogy egy ilyen zenekart hívj életre?
Hekk Ky:
Elég vájt fülű és audiofil hallgatónak tartom magam, akinek legnagyobb szerelme a komplexitás. Ezt nálam a különböző stílusjegyek és szerkezetek finom összehangolása jellemzi, megfűszerezve egy kis disszonáns feszültséggel, egy elvont atmoszférába csomagolva. Ez a zene egy mély, társadalomkritikus koncepcióra épül, mely a metál-alap dinamikájával, a női ének lágyságával és az elektronikus effektek színeivel alkot egészet.

Korábbi zenekarodban, a Skizotype-ban a fő dalszerző szerepét láttad el, emellett gitáron, basszusgitáron játszottál. A The Tumor Called Marla-ban változott-e a kreatív folyamatokban betöltött szereped, illetve milyen megfontolásból váltottál az énekesi pozícióra?
Hekk Ky:
Van egy munkamódszerem, ami az elejétől fogva bevált, és örülök, hogy már ott, akkor tisztáztam ezt. Szóval nem. Ami viszont az éneklést illeti, próbálkoztam már rengeteg hangszeren, és az utóbbi 2 évben kezdtem el komolyabban foglalkozni vele. Bizton állíthatom a hiányosságaimmal együtt, hogy megtaláltam, amit kerestem.

A The Tumor Called Marla zenekarnév elég egyértelmű utalás a Harcosok klubja c. filmre. Miért épp emellett döntöttetek? Van valamilyen, a filmen túlmutató értelmezése esetetekben, vagy egyszerűen csak jól hangzott?
Hekk Ky:
Jól hangzik? Szerintem egy nyelvtörő! De tény, hogy nagyon tetszik nekünk. Igen, a név a filmre is utal.

„Ha lenne egy tumorom, Marlának nevezném el. Marla… a szájpadlásodon a seb már rég begyógyult volna, ha nem kapargatnád folyton a nyelveddel… de nem tudod megállni…”

Mindenkinek van egy seb a szájpadlásán, amit néha akaratlanul is megpiszkál a nyelvével. Elég negatív és pesszimista világot élünk, ez csakis erről szól.

Ha már pesszimizmus: mit gondolsz, mennyi esélye van egy frissiben alakult rock/metál csapatnak Magyarországon hallatszani és látszódni? A magyar vagy a külföldi siker fontosabb számotokra?
Hekk Ky:
A tévhitekkel és misztikus történetekkel ellentétben tény, hogy ez az esély – főleg ebben az országban – a befektetett idővel, energiával, ambícióval, alázattal, és nem utolsó sorban, egy raklap pénzzel egyenesen arányos. Én bízom benne, hogy a megfelelő hozzáállással, promócióval, valamint a minőségi stúdió- és kreatív anyaggal egy produkció eljuthat a megfelelő kezekbe. Természetesen, precíz előkészületekkel, hosszas kapcsolatépítéseken keresztül. Ami a közönséget illeti, a zenénket valószínűleg csak az tudja majd teljesen befogadni, aki szélesebb látókörű. Szerintem itt már nem rétegzenéről és szcénákról beszélünk, azok az idők rég elmúltak.

Nemzetközi közönségre pályázunk, ezért angolul írjuk a dalainkat. A magyar közönség általában sajnos csak elégedetlenkedni tud. Némely kommenttől legszívesebben az arcomat letépném. Persze, itthon is van befogadó közeg mindenre, csak meg kell találni.

Mik a rövid, valamint hosszú távú terveitek? Terveztek a közeljövőben teljes albumot megjelentetni?
Hekk Ky:
Egy hét számos EP-n dolgozunk jelenleg, amelynek első tételeként osztottuk meg veletek a Mute című dalt. A címe Trance lesz, és egy komplett sztorit fog tartalmazni. Tudom, nem szokás elsőre konceptlemezt írni, de sajnos, nálam nem megy a default „üljünk le, és írjunk egy dalt” szisztéma. Ha elcsípek egy témát, általában nem fér bele egyetlen dalba, amit el szeretnék róla mondani. Az EP-n kívül tervben van még videoklip, valamint koncertezés orrvérzésig. Jövőre pedig, mindenképpen szeretnénk egy nagylemeznyi anyagot összerántani.

Alább meghallgathatjátok (sőt, nézhetitek) az együttes bemutatkozó, Mute című dalát, amit a jövő héttől iTunes-ról is beszerezhettek, ha annyira tetszett, hogy meg is szabadulnátok érte némi pénztől.

 – Vic Willow –

Megosztom.

Comments are closed.