Archív

A parton állunk. A magyar tenger nyugodt tükrének, és a festői túlpart látképének adózunk odaadó figyelemmel. Meg persze Szendrői Csabának, aki a nyitó képkockákkal karöltve vízibicajozik felénk. Majd társai is csatlakoznak hozzá egy-egy járműre felhangolva. Nem mások ők, mint az Elefánt, és nem másutt, mint a Balaton Method bemutatkozó vetítésén, péntek este az Akváriumban.

 

A mai magyar könnyűzene eszenciája, világának látképe, dokumentumfilm, és fejhajtás a klipek hőskora előtt. Mindez egyben a Balaton Method. 17 zenekar és több száz zenész, több mint 1000 közreműködő, 9 hónap, és 500 tábla csoki. Illetve egy újabb közös zenélés és közösségi projekt élménye, akárcsak elődje a Kodály Method. Aki esetleg nem tudná miről is van szó: Szimler Bálint és Rév Marcell 2011-es indítású, IndieGoGo finanszírozással megvalósult projektjéről. Amiben azt a szerepet vállalták magukra, miszerint is, szeretnék a számukra fontos zenekarokat eljuttatni a potenciális célközönségükhöz. Egyedi hangulatú és hangzásvilágú videók, avagy élőzene a magyar ugaron. Ez lett a Kodály Method. A Balaton Method pedig az ő édestestvére, annyi változtatással, hogy a mi kis tengerünkre került a fókusz, a fiúk és lányok most a Balatont dalolták körbe egy nyár alatt.

 

DSC_1902_dev_s

A független, közösségi finanszírozással készült projektek rendre lázba hoznak minket, hátha még ennyi jó zenekar és zenész is kézen ragadja azt. Nem volt kérdés tehát, hogy beugrunk a premierre hatodikán este, az Akvárium nagytermébe. A nyolcórás vetítés kis csúszással vette kezdetét, ami nem is oly nagy baj, mivel jó vendéghez híven, mi is az utolsó pillanatban estünk be. A nagyterem tele, többen a lépcsőkön ücsörögve, esetleg az oszlopoknak támaszkodva figyelik a vásznat, és az est házigazdáját, Lévai Balázst. Egy rövid felvezető, és néhány érdekes információ (az 500 tábla csoki elfogyasztása láthatóan őt is megfogta) elhangzása után, már pörög is a film, érkezik is a már említett vízi biciklis nyitány.

 

Már a második klip javába hágva érzem, ahogy kezd behúznia annak a bizonyos balatoni nyárnak a hangulata. A megfelelő hangot tehát mindegyik zenekarral, és klippel sikerül megütni. Emellett nagyon érdekes, és a tökéletesen megtervezettség érzetét kelti, hogy szinte csak és kizárólag egy snittes klipekkel dolgoztak. A kamera folyton lohol valaki(k) után, esetleg a megfelelő pillanatban fordul rá egy másik szereplőre, aki oldalról úszik be, avagy nagyít ki, hogy egy sokkal színesebb összképet kaphassunk. De a vágást, azt nem szeretik az alkotók az mindenesetre biztos. Ám amíg ilyen szép átmenetekkel csinálják a dolgukat, addig nincs is ezzel semmi baj. A koncepciók között szintén akad egy-két kivételes gyöngyszem. Külön kiemelném a Grand Mexican Warlock révfülöpi vasútállomáson nyélbe ütött produkcióját, a Dirty Flow Club előzgetős, hit the road klipjét, és a Bin-Jip szántódi kompon levezényelt Heavy-ét. De persze a többiek sem csak dísznek voltak ott, az Elefánt fonyódi nyitánya például remek választás volt a kezdéshez, mivel igen jót szólt, akár csak a Subscribe Fonyód ligeti előadása, a fúvósokkal karöltve. Hó Márton és a Jégkorszak búvárokkal közös feltűnése, avagy merülése, pedig kifejezetten mókás volt. A Punnany Massif és a(z) Akkezdet Phiai az Amoeba-val karöltve pedig, vadonatúj dalokat írtak a film kedvéért.

 

 

Akinek a szívéhez közel állnak a balatoni nyaralások (létezik olyan egyáltalán, akinek nem?), a kreatív megoldások, az örömzene, és a mindig úton életérzés, annak kötelező anyag. Nem mellesleg pedig kiváló elegye a klasszikusan magyar dolgoknak, valamint az új, fiatalos megoldásoknak, és zenei világnak. A szocreál étkezde, a lepukkant vasúti pályaudvar, a sírva vigadás, remekül megfér az alternatív, olykor verselő szövegek, a slam, avagy akár a keményebb zúzás mellet is. Közösen melegszenek a cserépkályha körül.

 

Az érzésre kicsit több mint egy órás filmvetítés után pedig, nem érkezhetett más, mint a résztvevő zenekarok koncertjei. A kóstolástól jön meg az étvágy. Hosszú este elébe néztünk tehát, két teremben kilenc fellépő. Ha minden résztvevőt nem is láthattunk, de ez már így is bőven sok egy estére. Az egyik oldalon az Elefánt, Akkezdet Phiai ft. Amoeba, és Soerii & Poolek. Egy fél szinttel feljebb pedig Kamikaze Scotsmen, Middlemist Red, és Dirty Flow Club. Tartalmas este. Csekkoljátok a képeket.

 

Szabó Tamás

Borítókép: facebook.com/balatonmethod

Fotók: Miklósfalvi Máté

 

Megosztom.

Comments are closed.