Archív

Retró burger. Ez a kifejezés bennem mindig is egyenértékű volt valami ősi gonosszal. Valami szocializmus korából itt maradt, csalamádéval és rágós mócsinggal kibélelt szörnyűséggel. Nem véletlen, hogy magamban olykor csak patkányburgerként becézem. A gyermekkor traumatikus élményeinek ereje… Azonban nem is olyan rég mindez megváltozott. Van egy aprócska hely és egy úriember, akinek hála előítéleteim rögvest elkezdtek elfoszlani. Az Igazi Retró Büfé, megérdemelten használja eme jelzőt.

Ahogy a facebookon írják magukról (avagy inkább magáról és a büféről az úriember): a régmúlt hamburgereit nagy választékban felidéző retró büfé. Annyiban helyesbítenék csak, hogy a régmúlt hamburgerei messze nem voltak ennyire jók, mint amit itt falhatunk. Ráadásul a belváros egy központi helyétől karnyújtásnyira, a Rákóczi tértől pár lépésre, a Kis Salétrom utcában. Joggal érezhetjük egy picit idegennek itt a sülő burger illatát, de ez is igazolja a tézist, miszerint az igazi meglepetésekre a kis utcákban, eldugott helyeken bukkanhat az ember. A Retró Büfé is ilyen, első ránézésre nem is gondolnád, hogy miféle ízek várnak odabent. Sőt, ami még jobb, hogy az árlapra tekintve sem. Nem hogy a környéken, de megkockáztatom, hogy az egész belvárosban nem lelni ennél jobb ár-érték arányú burgert! Az alap retró 550-től indul, de 980-ért már Brutált, vagy Húsimádót ehetsz, ezek a nevek pedig árulkodóak.

Magam is ebben a sorrendben kóstoltam be őket. A brutális kolléga egy 260 grammos marhahúspogácsával köszön be, mely egy klasszikusnak mondható zöldségágyon pihen. Saláta, paradicsom, lila hagyma és barátai. Én mondjuk, személy szerint a nyers uborkát kihagynám belőle, mert annak érzésem szerint semmi keresni valója egy jó burgerben. De mivel Józsi, a tulaj abszolút enged minket beleszólni a burgerünk összetételébe, sőt rá is kérdez, hogy pl. a ketchup – mustár – majonéz szentháromságból mit szeretnénk bele, ezért ez sem vész. Egy szavunkba kerül csak, ha valamit szeretnénk még bele pluszban, avagy épp nem, és már repül is. Hogy ki vagy bele, azt már mi döntjük el.

De eztán jön csak a személyes kedvencem, a tekintélyes mennyiségű extra szószválaszték. Plusz 100 forintér ugyanis olyan mennyiségű extra szószt kapunk a burgerünkbe, hogy csak úgy tocsog. Ez pedig lehet a többféle Jack Daniels BBQ szósz egyike, avagy egy kis csípős Chilion krém, esetleg thai szósz, édes chili, ananász szósz, és még megannyi nyalánkság egyike. A Painmaker nevezetű, kis halálfejekkel ékített üvegcse épp kifogyott, pedig az ő neve is árulkodó…

Én mindkétszer JD szószt kértem, ami édes és füstös ízvilágával abszolút levett a lábamról, de legszívesebben egy ültő helyemben végigkóstolnám az összest. A buci ugyan valóban igazi retró puffancs, de szerencsére azért abból a jobbik, nem az amelyiknek a kültakarója az első harapás után robban bele a szádba. A hús ízvilága jó, nem túl fűszeres, de finom marhaság, a laposabb és vékonyabb fajtából. Én ugyan jobb szeretem, ha kicsit testesebb, zömökebb a húspogácsa, de mint már említettem, a pult mögött szorgoskodó fiatalember, olyan lelkes és szolgálatkész, hogy azt hiszem, bármilyen jellegű kéréssel bepróbálkozhatunk nála. A burgereken kívül van még forró kutya és melegszendvics is. Krumpli és egyéb köret mondjuk nincs, ami először kicsit meglepett, de gondolom a hely kialakítása és adottságai is közrejátszanak ebben. Végül is ez nem  akkora baj, hiszen alig több mint ezer magyar forintér egy olyan méretes burgert tehettem be az arcomba, ami mellé a krumpli már csak tessék-lássék módon fért volna be.

A Húsimádó kolléga példának okáért egy emeletes marhaság, három darab 70 grammos pogácsával, valamint sajttal vagy pirított hagymával felszerelve (ez alap opció a 980-as kezdőárban). JD szósszal és baconnel megtoldva pedig már egészen komoly versenyzőnek számít. Emellett vannak itt olyan nyalánkságok még, mint a Négysajtos burger, amiben többek között a kékpenészes sajt is ott figyel egynek, vagy például a Magyaros, amiben sült kolbász is van. De arra is mérget mernék venni, hogy nem sok helyütt ehetsz 1400-ért 11 dkg-os angus marhapogácsával felszerelt burgert, főleg nem a belvárosban! Az Igazi Retró Büfé, a környék igazi meglepetése, maximálisan pozitív értelemben. Még a végén törzsvendég leszek.

Szabó Tamás
Képek: facebook.com/AzigaziRetroBufe

Megosztom.

Comments are closed.