Archív

 

Három év szünet után új nagylemezt jelentet meg a legpatinásabb és legfontosabb angol nyelven éneklő hazai gitárpop-zenekar, az Amber Smith. Az új album, a Modern a zenekar pályafutásának eddigi legjobb munkája számos igen emlékezetes dallal.

“Nagyon jól működik most négyünk között a kémia. Két éve, hogy a jelenlegi felállásban zenélünk, és emberileg és zeneileg is remekül kijövünk egymással. Toof (Oleg Zubkov, a basszusgitáros) egy igazi titkos fegyver, sokkal több potenciál van benne mind zenészként, mind dalíróként, mint azt az ember hinne. Már a 2003 decemberi Another Way kislemezen is volt egy száma, de az új lemezen több dalban is társszerző” – meséli Poniklo Imre alapító gitáros-énekes, aki az állandó pont az Amber Smith immár 15 éves történetében.

Az elmúlt másfél évtizedben több tagcserén átesett zenekar eddigi pályafutása során öt nagylemezt jelentetett meg. Az áttörést jelentő 2006-os rePrint című albumon a legendás angol Cocteau Twins zenésze, Robin Guthrie, a két évvel később megjelent, Introspective című, Fonogram-díjas nagylemezen a korábban a Radioheaddel és a Muse-zal stúdiózó Chris Brown dolgozott. A legutóbbi, cím nélküli Amber Smith nagylemez 2012-ben került a boltokba. Az alkotóként igen aktív Poniklo az elmúlt években dolgozott Yonderboi-jal, készített szólólemezt is, dolgozott Poster Boy nevű másik zenekarával is, s tavaly írt egy lemezt Hámori Gabriella énekesnőnek is. Most azonban az Amber Smithszel tér vissza, teljes gőzzel.

“Hihetetlen gyorsan jött össze ez az album – nem siettünk, július végén álltunk neki írni, és az eredeti terv az volt, hogy legjobb esetben egy évre rá (azaz 2015 őszére) készül majd el. Ehhez képest sorban jöttek a dalok, összeraktuk őket és novemberben fel is vettünk nyolc számot, melyekhez két instrumentális számot adtam hozza én” – mondja Poniklo.

“A lemez címe – Modern – sok mindent jelent. Hangzásában, esztétikájában megidézi a nyolcvanas évek elejét, meg néhány előadót, akik rám/ránk hatással voltak. Akkoriban az ”modern” és ”new wave” volt, bar a modern szónak már akkor is volt egy kis anakronisztikus íze, hiszen már a huszadik század elején is modernnek hívták a művészeti irányzatokat. Úgyhogy mára ez a szó csaknem teljesen értelmezhetetlen. Ugyanakkor egy kis önironikus kikacsintás is: két éve változott a felállás, de úgy érzem ez most erőssé tett minket, és ez egyfajta újrakezdés is. A nyolcvanas években divat volt itthon ilyesmi címkékkel ellátni zenekarokat ‘Új Skorpió, Modern Hungaria – szóval ez a Modern Amber Smith. Nekem a ”nagy” Amber Smith-felállás óta ez a legerősebb line-up” – meséli az Amber Smith vezetője.

A zenekar speciális ajándéka, hogy most – a hivatalos kislemez és az album megjelenése előtt – egy dalt, a Let Go című számot meghallgathatóvá:

Az album, a Modern premierjére április 6-án kerül sor. A lemezbemutató koncert április 11-én lesz Budapesten, a Gozsdu Manó Klubban.

fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Kapcsolódó:

Cante Diem, AMBER SMITH @ Gozsdu Manó, 2013.12.07.

Another Way – új Amber Smith videó

Régi vagy új? Az indie margójára, 2. rész: cipőorrnézegetés itthon

Régi vagy új? Az indie margójára, 2. rész: cipőorrnézegetés kinn

amber_letgo_teaser_800px

Megosztom.

Comments are closed.