Archív

Indie rajongóknak kötelező volt a megjelenés tegnap este a Müsziben. A ten years before szervezésében immáron negyedik alkalommal találkozhattunk a jövő reménységeivel, nevezetesen a The Pills és a Hello Hurricane zenekarokkal.

Elöljáróban el kell mondanom, hogy a Müszi mozitermében kialakított koncerthelyszín mind az atmoszféra mind a hangzás tekintetében szerencsésebb választás volt az előtérben felállított színpadnál. Ez mindenképpen az est pozitívuma.

Nos, az esemény első fellépője a The Pills 2006-ban alakult gimnáziumi zenekarként. Jó pár tagcsere után a jelenlegi formáció 1,5 éve zenél együtt. A lendületes rockzenét játszó banda stílusát leginkább a brit-pop és a 60-70-es évekbeli garage rock, illetve beat stílus határozta meg. Kedvenceik a The Beatles, a The Kooks, a The Subways,az MGMT, az Arctic Monkeys, a Wombats, a Hot Hot Heat, a The Killers és a Kings of Leon. Koncerteztek már Budapest nevesebb szórakozóhelyein, mint például az A38-on, a Dürer Kertben, a Merlinben valamint a Gödörben többször is. A média sem hagyta figyelmen kívül a zenekar ténykedéseit, több interjú készült már velük, valamint újságcikkek is jelentek meg, melyben kedvező kritikát kaptak a srácok. (Nemrég it írtunk a kislemezükről.) Egyszóval kezdő zenekarként elég szép előélettel rendelkeznek. Ehhez képest, vagy ehhez viszonyítva nem szakították le a fejem, viszont voltak nagyon szép pillanataik. Hozták a műfajból eredő feelinget, jó kis hangulatot teremtve, viszont nem éreztem az egységet a banda tagjai között, amely itt-ott rányomta a bélyegét a színpadi munkálkodásra (is). Összességében jó úton haladnak az egyedi arculat megteremtésében, de nem ér azt hinni, hogy nincs feljebb, fejlődni mindig kell és érdemes. Mindenképpen megnézném a bandát egy nagyobb színpadon. Szívem szerint visszahívtam volna őket egy castingra, hogy más feltételek mellett milyen benyomást nyújtanak. Na, de majd egy másik alkalommal.

NOW_8437

Az est másik fellépője, a Hello Hurricane akusztikus koncerttel örvendeztette meg a közönséget. A zenekar 2012-ben alakult Five Salmons néven, majd 2014-ben megjelent Hello Hurricane első dala Follow címmel. A fiúk indie és alternatív rock vonalon mozognak, stílusuk alakulására nagy hatást gyakorolt többek között a The Black Keys, a Mumford & Sons, a Bombay Bicycle Club, a Foals és a Fleet Foxes munkássága. (Interjúnkat itt találjátok) A Hello Hurricane otthonosan mozog a tehetségkutatók mezőnyében: megnyerték a Sziget Fesztivál Campfire versenyét, melynek köszönhetően felléphettek a fesztiválon, majd közönségdíjasok lettek a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, ahogyan a Keret Blog Kikeltetőjében is. Az elmúlt két évben a srácok megfordultak a Dürer kertben, a Gödörben, az A38 tetőteraszán, illetve a Rohamban adtak nagysikerű koncerteket.  A banda  számos népszerű  videofeltöltéssel büszkélkedhet, saját dalaikon kívül feldolgozásokat is játszanak, legsikeresebb ezek közül, a Summertime Sadness (Lana Del Rey) 15.000 feletti nézettséget ért el pár hónap leforgása alatt.

NOW_8596

Nos, a Hello Huriccane olyan koncertet adott, amilyet kellett. Az akusztikus verzió teljesen rendben volt mind a hangzás, mind a vokál, mind a színpadkép tekintetében. Itt éreztem a zenei alázatot, az összeszedettséget,a koncentrációt, egyszóval mindazt, amely egy (nem kezdő) zenekar sajátja. Nagyon pozitív élmény volt. A bandára jellemző, hogy a tagok igencsak eltérő zenei stílusokat hallgatnak a Radiohead-től kezdve a Queens of the Stone Age-ig. Amely vitte a pálmát nálam, az a Dream Theatre-rel kapcsolatos vélemény: “Zeneileg rengeteget tanultam tőlük, az alázat és az egymásra odafigyelés, ami jellemző rájuk, mindenképpen követendő példa egy zenekarban.” Ez egy nagyon szimpatikus hozzáállás, alapvetően követendő mentalitás minden zenekar számára.

A ten years before csapata most is izgalmas formációkkal színesítette a hazai zenei palettát. Olyan előadókkal, akikről bizonyára még sokat hallunk a közeljövőben.

Libus Ágnes
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Új felállás, új lendület – Meghallgattuk a The Pills EP-jét
Utcazenéléstől a fesztiválokig – Hello Hurricane interjú

Még több ten years before itt!

Új albummal tér vissza az Amber Smith
Régi vagy új? Az indie margójára, 2. rész: cipőorrnézegetés itthon
Régi vagy új? Az indie margójára, 2. rész: cipőorrnézegetés kinn

.

Megosztom.

Comments are closed.