Archív

A ten years before csapata megújult erővel lendült neki a tavasznak. Az immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a karcos rock képviselőivel, az Ivory és a Real Lies legénységével találkozhattunk a feltörekvő zenekaroknak otthont adó MÜSZI-ben. A szervezők nem vicceltek, ezen az estén volt zúzás rendesen! :)

 Nos, a budapesti Ivory zenekarról tudni kell, hogy ez volt az első élő fellépésük, vagyis élőben tegnap este debütált a banda, mégpedig nem is akárhogyan. A négytagú együttes amolyan modern rock stílusban mozog. Ez viszonylag elég tág kategória, de a szerzeményeket véve alapul, ebbe a meghatározásba minden belefér. Alapjáraton a klasszikus hard rock hangzást ötvözik modern, dinamikus ütemekkel, vagyis a kizárólag saját szerzeményű számok feszes gitár riffekre, tiszta és gyakran karcos énektémákra, fülbemászó, elszállós dallamokra épülnek. Leginkább a Creed vagy az Alter Bridge vonalán munkálkodnak. A különböző stílusú korábbi zenekarokból (metal, punk-rock) érkező tagok jelenlegi formációja: Herrer Pali (ének, gitár), Szekér Balázs (gitár), Nemeskéri Ádám (basszusgitár) és Szabó Misu (dobok). Hatásaik között megtalálható a Architects, Bring Me The Horizon, While She Sleeps ugyanúgy, mint a Creed, a Alexisonfire, Foo Fighters, vagy akár a Paramore, City And Colour, Ed Sheeran. Szóval ebből a sok mindenből áll össze az Ivory.  Első két számukat (Fire In Your Eyes és a Day After Day) követte az akusztikus No Need (For You). 2014 végén készült el a legújabb demó Waves/Left Behind címmel, amiről itt írtunk.

 NOW_0610

Nohát, milyen is volt ez az első fellépős buli? :) Olyan mint minden első fellépés, vagyis hiányzott a színpadi rutin, meg ugye a hangzással is voltak kisebb-nagyobb problémák. Viszont még így is nagyon ütött a vokál, a dalok fogósak, az egyik legnagyobb pozitívum az énekes-gitáros Herrer Pál teljesítménye. Remek hanggal rendelkezik, az énektémák is nagyon rendben vannak. A kezdeti színpadi téblábolás után megvolt a kellő lendület, a színpadkép is egységes. A rengeteg gyakorlással és fellépéssel meglesz a megfelelő színpadi jelenlét, szóval nagyon jó az irányvonal. Megvan bennük a lehetőség a fejlődésre. Nekem nagyon bejött a Waves/Left Behind EP, jó párszor meghallhattam a koncira készülve, és nem csalódtam élőben sem, már csak azt vettem észre, hogy bőszen bólogatok a riffekre. :) Szóval ez nagyon egyben volt.

Az est másik fellépője a szegedi Real Lies már egy kicsit régebb óta van jelen a hazai underground világában, a csapat 2005-től tevékenykedik. Nagyjából a Tool, A Perfect Circle, Audioslave nyomvonalát követik.  A korábban elszállós disszonanciákkal és kemény progresszív témákkal dolgozó együttes mára már elsősorban a modern rock és pszichedelikus rock zene kedvelőihez áll közel. Az eredetileg Faith No More, Tool, Alice In Chains, Deftones, Incubus feldolgozásokat játszó banda az évek során igazi postgrunge-progrock színfolt lett a hazai underground világban. A stílusokat egyedien vegyítik, a dallamvilág elszállós, súlyos riffek gazdagítják. Bár dalszövegeik alternatív vonalon mozognak, előadásmódjuk rendkívül hiteles, energikus és összeszedett. Az első demót Wulfgang címmel 2007. végére készítette el a zenekar, melynek köszönhetően jó pár klubbot és fesztivált (Sziget, SZIN, stb.) bejártak. A 2009-es év egyre több sikert hozott a zenekarnak; a Rockspace tehetségkutatón közel négyszáz zenekar közül hozták el az első helyet. Ezen felül megjelent a Tenorman című kislemezük, ami számtalan pozitív visszhangot kapott. Zenéjükre két amerikai kiadó is felfigyelt: egy nemzetközi válogatáslemez nyitó dala volt a Kamionpuszi, a Close to be Opened című dalukat pedig a 272 Records kérte el. Miközben több hazai és külföldi koncertet adtak az elmúlt években, több évnyi kemény munka eredményeként megírták a 9 című lemez dalait, mely 2014 augusztusában jelent meg. (Itt írtunk róla)  Vagyis úgy is mondhatjuk, hogy a Real Lies már letett valamit az asztalra.

NOW_0684

Kiváncsi is voltam, hogy mennyire üt élőben ez az alteros szöveg és a progrockba hajló gitártémák sajátos keverékéből álló zenei világ. Hát, ütött, attól eltekintve, hogy a hangzás katasztrofális volt, főként ami vokált illeti. Nem lehetett érteni a szöveget, amely egy ilyen szövegcentrikus csapatnál nem előny. A színpadi jelenlét rendben volt, kellő rutinnal rendelkeznek a srácok, technikailag is odatették magukat, Mégsem éreztem azt ez egységet, amit az elsőfellépős Ivory zenekarnál igen. Okés meg minden, mindenki teszi a dolgát, rendben is vannak, csak a különböző személyiségek közötti összhangot nem éreztem az együttesen belül, de ez már csak amolyan egyéni szoc probléma. :) Zúztak ők is rendesen, ahogyan kell.

 Szóval a ten years before csapata valóban nem viccelt, bemutatta a rockzene új, izgalmas formációit,  megremegtette a MÜSZI falait! :) Olyan előadókat ismertetett meg a közönséggel, akikről bizonyára még sokat hallunk a közeljövőben.

Libus Ágnes
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Hallgassátok meg az Ivory két új dalát!
Real Lies – 9 kritika
Hétfő esti koncertparadicsom a Corvintetőn: Real Lies, Óriás, Turbo – 2014.12.29.
Ten Years Before: The Pills, Hello Hurricane @ Müszi, 2015.03.26.
Ten Years Before #2 – Nyilas Reni & Ők, Patikadomb @ Müszi, 2015.02.26.
Ten Years Before #1 – Zanzinger, Zombori @ Müszi, 2015.02.12.

Megosztom.

Comments are closed.