Archív

“A Csupor sör egy 2012-ben indult kezdeményezés ami söröspalackokba öntve igyekszik mélyíteni a magyarországi sörkultúra dimenzióit a fiatalosság, nyitottság és újítás irányába. Én sem tudnál ennél szebben megfogalmazni az alig több mint egy hónapja a Dessewffy utca elején nyílt apró kis pub, a Csupor velejét. Bizony, ez pub, nem holmi kocsma. És, hogy ez mennyire igaz, azt elmentünk letesztelni.

A Csupor szerényen megbújik ebben az óriási városban, messziről alig venni észre, csak egy szép cégér hirdeti. Három lelkes fiatal srác tulajdona ez a vállalkozás, ami valójában az otthon, lábasban sörfőzéssel indult bő két évvel ezelőtt. Csupor Márton, a pub névadója ugyanis 2012-ben Hollandiából hazaköltözve hiányolni kezdte az ott megszokott sörminőséget és -kultúrát, és nagy szerencséjére éppen ugyanebben az évben engedélyezték újra a házi sörfőzést. Néhány kilométerre lakott csak a Legenda sörfőzdétől (akiknek mi is nagyon szeretjük a söreiket), és addig nyaggatta őket, amíg elleshetett tőlük ezt-azt, majd főzhetett is náluk, először csak a haveroknak, akik azt el is pusztították lelkiismeretesen. Valahol itt jön a képbe unokatestvére, Zahorán Ádám, aki Newcastle pubjaiban edződött, és nem sokkal később közös holland barátjuk, Rick Goosens is, akik először csak brahiból segítettek be az egyre nagyobb mennyiségben készülő sörök főzésébe. 2014 júniusában már mindannyian otthagyták a munkahelyüket, azóta főállásban főznek. Nem is akárhogy!

NOW_9700

Már tavaly is nagy sikereket értek el a hazai főzdefeszteken, de 2015 az ő évük. Azzal indítottak, hogy egy írországi nemzetközi sörversenyen Bunny Hop nevű sörük elhozta a kategóriája aranyérmét, összesítésben pedig a második helyet, ráadásként a Tántorgó parIPA is megkapta fajtájának harmadik helyezését. A Csupor pubot március 13-án pénteken nyitották, és azóta gyakorlatilag folyamatosan tele van. Mondjuk ezt nem olyan nehéz elérni, a hely ugyanis tényleg pici, ám annál barátságosabb. Próbálták hangulatában a viktoriánus angolszász építkezést visszaadni a fehér falakon keresztülfutó sötétbarna gerendákkal. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy meghonosítsák a kinti sörözői szokásokat, elsősorban a nyitottságot és kommunikatív beállítottságot. Fenn ugyan van néhány asztal, lent viszont csak a pult, hogy minden a közelébe koncentrálódjon, hogy alkalom adtán beszédbe lehessen elegyedni bárkivel, ahogyan azt mi is tettük. De azért a legnagyobb hangsúly mégis csak a sörökön van, ami egy jó kifogás arra, ahogy ők is mondják, jól érezzük magunkat, új ismeretségeket köthessünk.

NOW_9693

Végig is kóstoltuk a kínálatukat becsülettel, Ádám ajánlásával szépen sorban. A könnyed Ball Point indította a sort, ami egy 3%-os mild ale. Rendkívül egyszerű, frissítő, enyhén édeskés sör, kicsit testesebb a nyári söröknél, de azt hiszem, minden időjárás elengedhetetlen kelléke lehet. A következő a 4,5%-os Bunny Hop volt, ez egy American Pale Ale, és egyedül citra komlóval készül. A komló és maláta ízvilágát juharsziruppal egyenlítik ki, ettől lesz izgalmas igazán, és ezt kortyolgatva tökéletesen értettem azt az írországi első helyet. Valóban nagyon finom. A fajsúlyosabb sörök felé tovább haladva a 6,5%-os Thermo STOUT volt soron, amit, ha minden igaz, hamarosan nem csak széndioxiddal, hanem nitrogén-CO2 keverékkel fognak csapolni, ahogy azt a jó stoutok megkövetelik. Hozza a klasszikus kávés-csokis stílusjegyeket, az én ízlésemnek még lehetett volna egy leheletnyit testesebb és kesernyésebb, de belekötni nem tudnék. Az ezt követő Tántorgó ParIPA az első receptjük tökéletesítése, egy halványvörös IPA-ról van szó, ami szintén 6,5%-os. Ízében állítólag mangó és grapefruit bújik meg, amit ennyire konkrétan nem éreztem ki, de valóban kellemes, egzotikus gyümölcsös íze van, és IPA-hez képes nem olyan erőteljesen keserű. Az utolsó tesztalanyunk a Hello, My Name is Sudan fantázianevű, 8,2%-os Imperial IPA volt. Ez egy roppant érdekes főzet, az ízek gyönyörűen simulnak egymásba, ugyanis hét hónapig érlelik. Erősségének ellenére nem érezni az alkoholos ízt, sőt, egyenesen könnyűnek tűnik, csak a pohár felénél jön az érzés, hogy azért ebben már van kraft.

NOW_9689

Sörökről ilyen téren hosszasan beszélgetni, elemzésekbe bocsátkozni felesleges, igya mindenki a szájízének legkedvesebbet, és itt biztosan fog is ilyet találni. Az első teszt után visszatértünk később is, és ugyan azt a nyitott, barátságos, odafigyelő lékör fogadott minket, mint legelső alkalommal, és ezzel jól kiegészítik az igazán jó kis söreiket. Ugorjatok be egy korsóra ti is!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Felni Sörbisztró
Sörbisztró újraértelmezve: Pivo and More
Folyékony történelem – sörkóstolás a Felniben
Megállíthatatlanul dübörög a burgervonat – Beer and Burger
Van élet a burger után – Hot Dog és Sör!

Még több sör!!

Megosztom.

Comments are closed.