Archív

2007 óta minden évben eljön egy nap, amikor a régi vágásúak, a zene őrültek, a bakelit megszállottak és a többi ferőzött végre igazán kiélhet magát, amikor az egész nap semmi másról nem szól, csak a zenéről és a lemezboltokról. A Record Store Day, azaz a Független Lemezboltok Napja idén április 18-ra esett, a Budapest 100 hétvégéjére, egy olyan hétvégére, amikor amúgy is az egész város zsibongott a jó időben (leszámítva a folyamatos szembe szél nem elhanyagolható tényét). Mi is bekukkantottunk egy-két helyre.

Nem erősségem az előre tervezés, így, ha már újlipóciai volnék, először a saját környékemen indultam el körbenézni, gondoltam pár régi ház még belefér, mielőtt a musicland felé venném az irányt, hogy megnézzem Jónás Veráékat. A Gogol utca 22-vel indítottam, de ez bizony zárva volt. Ahogy a következő, majd az az utáni ház is, ha az éppen piacról hazatérő néni be nem enged. Viszont ez meg nem volt olyan érdekes. Böngésztem a Budapest 100 idei térképét, és sorban jártam az utcákat, végül csak sikerült néhány igazán izgalmas és gyönyörű épületet megnézni. A Falk Miksa utcában például kettő is volt, de csak az egyiket jelölte a térkép. Az ismerős utcák rengeteg titkot rejtenek, és borzasztóan izgalmas volt ezeket felfedezni, még úgy is, hogy sokszor hiába próbáltam bemenni egy-egy kapun. Jól el is telt az idő a nézelődéssel, így csak a 2-kor kezdődő Amorf Ördögökre sikerült odaérnem.

Hiába érkeztem időben a musicland-hez, akkor már másodmagammal, az már dugig volt emberekkel. Nem is lepődtem meg igazán, az Amorf Ördögök első fellépése volt ez 2007 óta, és csak pár hónapja jelentették be, hogy idén néhány koncert erejéig újra összeállnak. Szóval, nagy dolog volt ez a pici koncert ott a pici lemezboltban, a hangulat pedig még annál is nagyobb.

Innen nyargaltunk át az alig pár négyzetméteres – ám elképesztően szívet dobogtató lemezkínálattal rendelkező – Wave-be, hogy megnézzük az estére bemelegítő Wattican Punk Ballet-t. Itt volt egy kis csúszás, addig körbepásztáztam a falakra kitett vinyleket, és sokszor koppant hangosan az állam a padlón. Tényleg fantasztikus lemezekből lehet válogatni, érdemes benézni hozzájuk olyankor is, amikor esetleg be is lehet férni a boltba. Aztán Gaya és Karen Arutyunyan elhelyezkedett a színpadnak kikiáltott részen, egy jó bőrdzseki, egy toll még a hajba, szép fehér kesztyű fel, és bele is csaptak. Bevallom őszintén először hallottam őket, bár régóta tervezem, hogy megnézem valahol, és egyértelműen nem ez volt a legideálisabb hely erre, mégis talán pont ettől az iszonyatos közelségtől és az adott körülmények kreatív kihasználásától volt olyan ‘aztakurva’ élményem. Még jó, hogy este dupláztam belőle a Rohamban, de erről bővebben inkább a másik cikkben.

Innen visszakerekeztünk gyorsan a musicland-be, ott a Jazzékiel melegített a tegnap estére. Őket is először láttam, de legalább a dalokat ismertem már. Amúgy is nagyon vártam az esti lemezbemutatót, de ez a kis ízelítő csak még jobban felcsigázott, és számoltam vissza az órákat.

Az ugyan itt játszó Amber Smith-t, a Wave-ben pedig a Middlemist Red-et és a Gustave Tiger-t sajnos ki kellett hagynom, és nagyon sajnáltam. Az első Record Store Day-em meggyőzött arról, hogy ha nem is vonzott annyira sok embert, mint elsőre gondoltam, egy olyan nyitott és bensőséges közeget teremt, amit évente többször össze kellene hozni. A lemezek között bogarászni pedig… :)

Már csak 364 napot kell várni a következőre. Remélem még több lemezbolt csatlakozik majd rendezvényekkel is, csak hagyjanak elég időt, hogy ide-oda rohangásszunk. :)

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál
insta: Décsy Eszter
Kövessetek itt is: instagram.com/nowmagazin

Kapcsolódó:
“Egy jó fekete-fehér Hitchcock thriller” – Jazzékiel: Másokat szeretni kritika
Nincs mentség! – Jazzékiel interjú Jakab Péterrel és Hegyi Áronnal
Új albummal tér vissza az Amber Smith
Kellemes meglepetés a Middlemist Redtől – Supersonic Overdrive kritika

UPDATE:
Ilyen volt az est Jazzékiel és Wattican Punk Ballet koncert, nézzétek meg!

Megosztom.

Comments are closed.