Archív

A ten years before csapata tegnap este sem hagyott minket izgalmas zenekarok nélkül, avagy hatodik alkalommal találkozhattunk a jövő reménységeivel a feltörekvő zenekaroknak otthont adó MÜSZI-ben. Egyértelműen a garázs és a pszichedelia játszotta a főszerepet, mint ahogy a szervezők is e jelmondat köré csoportosították az est fellépőit, persze fűszerezve imitt amott mindenféle hatással.

A pszichedelikus-stoner rock zenét játszó NEA tagjai ismerős arcok underground körökben. A hármas tanult zenészekből áll, ez kifejezetten látható-hallható volt a színpadon. A basszus gitáron játszó Juhász Peti az egykori, legendássá vált Romania nevű punkzenekarból érkezett, míg Iklódi Tomi és Baku Laci az egykori pszichedelikus blues-rockos Diomede Fuzzdirt-ből, de Tomi pl. a NEA mellett a garázs rockot nyomó Luauna dobosa is. A jelenlegi koncepció 2014. szeptembere óta működik. Láthattuk őket a Beat on the Bratben, a Kuplungban, a Müsziben is, illetve a Rakéta Fesztivál keretein belül az A38 színpadán is.

NOW_0734

„Psych/stoner/poszt rock valami”- így jellemzik saját magukat, mely igaznak is tekinthető. A hetvenes éveket idéző pszichedelikus rock, helyenként stoner és post rock elemekkel ötvözött zenei világ a NEA sajátja. Jól is nyomják a srácok, jó kis hangulatot keltenek a színpadon, zúznak is rendesen, nincs is semmi kifogásolnivaló a hangszertudást illetően. De tényleg. Juhász Peti basszusjátékát öröm volt nézni. A színpadon egyben vannak, megvan a tagok közötti egység, a kellő összhang. Viszont az énekkel valamit kezdeni kell. Valahogy a témák sem az igaziak, az énekhang meg nem illeszkedik a zenébe, sajnos nem elég képzett Tomi hangja. Szóval érdemes még kísérletezni, hogyan szólalna meg jobban. Nekem például nagyon bejött a váltott vokál amikor Peti egészítette ki a fődallamot. Sokkal intenzívebb, izgalmasabb lett az összhatás. Bár a hármas teljes egységet alkot, még egy gitárral kiegészülve talán komplexebb számokat tudnának írni. Mindenesetre engem meggyőztek, színpadon a helyük, nem beszélve a zenekari feelingről, mely minden sallangtól mentes. Lazán, beleszarósan működnek, nem görcsölnek. Az irányvonal már megvan, csak így tovább!

NOW_0821

Az est másik fellépője a Kloggs elektronikus alapokon pörgő úgynevezett garage popot játszik. A korábban Péter néven működő zenekar jelenlegi felállásában 2014 óta zenél együtt. Felléptek a Rakéta Fesztiválon és a a dunaújvárosi DUDIK fesztivál közönségkedvencei is voltak. A 30y dobosa, Zaza szerint is nagyon jók! :) Ilyen előzmények után nagyon vártam a fellépésüket, kiváltképp mivel a három dalos EP-jüket jó párszor meghallgattam a koncert előtt.

NOW_0800

Ami a lemezen tetszett, az élőben is megvolt. Nevezetesen a színpadon is megdörrent a gitár rendesen, amely mindenképpen pozitívum. Vagyis a számok hangulatát a színpadon is képesek kivitelezni, amely igencsak ígéretesnek tűnik a jövőre nézve. Szóval ez egy jó kis eklektikus, kísérletezős muzsika, melyben megtalálható a dance-punkos diszkóelem, a széttorzított gitár szintúgy, mint a post rockszerű elszállás. Fura is volt Gerda popos szintije után és/vagy közben néhol Kylesa gitártémákat hallani! :) De nagyon egyedi is egyben. A zenekar varázsa mindenképpen az egyéni irányvonal megtalálásában rejlik, ezt kell kitartó munkával továbbfejleszteni. A színpadi jelenlét igaz még nem százszázalékos, viszont kellő mennyiségű gyakorlás, fellépés idővel meghozza majd a gyümölcsét. Talán náluk is a plusz gitár teltebb hangzást eredményezne, illetve az energikusabb előadásmód jelentősen javítana az összképen. De ez már csak amolyan apró megjegyzés részemről, hiszen a csapat könnyedén elérte, hogy stílusával kiemelkedjen a tömegből. Remélhetőleg a közeljövőben még több hasonló, tehetséges zenekart láthatunk a ten years before szervezésében!

Libus Ágnes
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Még több ten years before buli itt!
Új KLOGGS EP – Outer Shell
Édes kényszer – bemutatkozik a Luauna

A következő május 7-én lesz, ne hagyjátok ki!

Megosztom.

Comments are closed.