Archív

A ten years before csapata ezúttal sem hagyott minket unatkozni, hetedik alkalommal találkozhattunk a jövő reménységeivel a feltörekvő zenekaroknak otthont adó MÜSZI-ben. Az érettségi vizsga szervezésének kellős közepén járva nem vettem zokon a mai estét, sőt, már vártam, hogy  lazulhassak a Nyolcadikosok és a Rotten Roots muzsikájára.

Az esemény első fellépője a debreceni Nyolcadikosok a posztpunk-indie rock vonalban mozog; nagyjából  a Replacements,  a Pixies-t és a Strokes nyomdokain haladva. A háromtagú fornáció 2012-ben alakult Nagy Tibor (ének, basszusgitár), Rácz Imre (gitár), Csende Gergely (dob) felállásban. A  tegnap estén mutatták be Témazáró című, tizenhárom számból álló indie, garage rock és punk elemeiből alkotott, sajátos hangzásvilággal rendelkező albumukat.

NOW_1498

Nos, hogyan is szóltak élőben? Nem rossz, nem rossz, van benne valami. :) A hozzáállással nem volt gond. Ami biztos, az a dob. Nem is lenne ennyire intenzív a hangzás, ha nem rendelkeznének ennyire remek dobossal, az tuti. A hangosítás viszont most sem volt a toppon sajnos. Az énektémákon és a vokálon  érdemes még csiszolni. A  mélyebb fekvésben énekelt dalok sokkal jobban ütnek, illetve Tibornak is jobban áll ez a dallamvezetés. Amúgy az energia megvolt, be is indulnak, ha kell, szóval hajrá!  A srácok szeretnének minél több fesztiválon fellépni, reméljük találkozunk a bandával a közeljövőben!

NOW_1738

Az est másik fellépője a budapesti Rotten Roots 2011-ben a Navigate című EP-vel mutatkozott be először. A Lángoló Gitárok klipversenyének egyik nyertesei lettek, majd ennek eredményeként klipet forgathattak az EP címadó dalához. A Calculator című  kislemez megjelenése után a közeljövőben tervezik megjelentetni első albumukat. Míg az előző, Haunt You EP-n inkább keményebb nóták kaptak helyet, a zenekar a legutóbbi EP-vel inkább egy populárisabb irányba mozdult el. A négytagú banda a  ’60-as, ’70-es évek rockzenéjét ötvözi a mai alternatív-, indie-hangzással, valahol a Royal Blood,  Arctic Monkeys nyomdokain, de erős Queens of the Stone Age vonal is érvényesül, nem is kicsit. Jól áll nekik.

Élőben abszolút rendben vannak. Érdekes módon náluk  a hangzással nem volt gond, tiszta volt az ének, a gitárok is úgy szóltak ahogyan kell, vagyis panasz nem lehetett. Színpadi kiállás jeles, bár ezt mindig lehet finomítani a tapasztalat és a fellépések által.  A banda mindenképpen egyedi zenei világgal rendelkezik, az ilyen-olyan hatástól eltekintve. Mondjuk nálam a QOTSA az Isten, úgyhogy ez teljes mértékben megbocsájtva. :)

Reméljük a nyári fesztiválokat Ők sem kerülik el! Izgatottan várjuk a Ten years before csapatának szervezésében a további izgalmas formációk fellépését :)

Libus Ágnes
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Garázs és elszállás, avagy NEA és KLOGGS @ Müszi, 2015.04.23.
Ten Years Before: Ivory, Real Lies @ Müszi, 2015.04.10.
Ten Years Before: The Pills, Hello Hurricane @ Müszi, 2015.03.26.
Ten Years Before #2 – Nyilas Reni & Ők, Patikadomb @ Müszi, 2015.02.26.
Ten Years Before #1 – Zanzinger, Zombori @ Müszi, 2015.02.12.

Megosztom.

Comments are closed.