Archív

Aki hallott már a Ten years before csapatának friss, tehetséges zenekarokat felkaroló kezdeményezéséről, az bizonyára izgatottan várta a tegnapi estét is, és valószínűleg nem is távozott csalódottan a koncert végeztével. A szervezés méltó folytatásaként az energikus, gitárcentrikus rockzenét játszó Twentees és a The Immigrants zenekarokkal találkozhattunk az eseménynek otthont adó MÜSZI-ben. Ami változás volt a koncerthelyszínt illetően, az az, hogy ismét a bejárati, úgymond külső helyiségbe került a színpad. Azt már a kezdeti időszakban, az első fellépések alkalmával megállapítottam, hogy igencsak szerény hangzást lehet ezáltal elérni, de ez van. Nincs mit tenni, a moziteremben éppen színházi előadás zajlott, így maradt ez a megoldás. De, mint mindennek, ennek is megvolt a maga varázsa. Bár én csíptem a benti terem fílingjét, ami jobban hangosítható, de a régi-új hely is szerethető. Pozitívumként meg kell említenem egyrészt a családiasabb légkört, ami jót tett a fellépő zenekaroknak, adott egy kis „oldottság löketet“, másrészt a színpadhoz és a nézőtérhez közel helyezkedik el a bárpult, amely nem elhanyagolható szempont. :)

Nos, kisebb csúszással a Twentees-t láthattuk először a színpadon. A zenekar most ünnepelte 3 éves szülinapját, így igazán emlékezetes estének lehettünk szem-és fültanúi. Amit alapvetően tudni kell a bandáról: Hódmezővásárhely huszonéveseinek igazán lendületes, könnyen szerethető, fúvós betéteket és szintit is felsorakoztató indie-rockja, brit zenekarok hatásaira épül. Első, 2Face címet viselő kislemezüket 2013-ban adták ki. Folyamatosan koncerteznek vidéken, szülővárosukban és a fővárosban egyaránt, több alkalommal a Honeybeast előzenekaraként is felléptek. 2014-ben a KERET Blog Kikeltetőjében különdíjat hoztak el, debütáló lemezüket, a Sing, Dance, Cry-t idén márciusban jelentették meg. A zenekar tagjai ugyanannyira szeretik a jó popzenét mint a zúzós rockot. Többek között a Blink182, Limp Bizkit, Slipknot, Bob Marley, B.B. King, vagy a Dream Theater, Nirvana, Metallica, Linkin Park, Red Hot Chili Peppers, Incubus, Bloc Party, Two Door Cinema Club, Kasabian, Radiohead, The Vaccines, Queens of the Stone Age voltak rájuk hatással, hogy csak a legfontosabb előadókat említsük. Összességében elmondható, hogy a banda zenéje leginkább az indie rockhoz húz. Vagyis hangzásukban felfedezhető a garázsbandák nemtörődömsége, de a popos refréneket sem nélkülözik.

A srácok klippremierrel indították az estet, amely különleges és hatásos is volt egyben. Úgy is mondhatjuk, hogy tudatosan építették fel az élő bemutatkozásukat, amely kezdő zenekarnál nem megszokott. Nálam nyerő volt ez a kezdés, sőt, a folyatás is nagyon rendben volt. Konrád frontemberként kiváló teljesítményt nyújtott. Jól áll neki a színpad, egyértelmű, hogy meghatározó személyisége lesz a mai magyar rockzenének, ha ezt az utat választja. Engem meggyőzött és nemcsak a színpadi mozgással, hanem azzal is, hogy végig tiszta volt az ének és igaz ez a vokálra is. Abszolút színpadképes a banda, teljesen jó az irányvonal. Amely megfontolandó az az, hogy a magyar nyelvű számok nem ütnek annyira, szöveget tekintve sem az igazi. Itt nagyon érezhető a magyar alter rock hatás, ami persze nem hátrány, de bizonyos tekintetben mégis az, mert eredetiségben alulmarad. Amely a kezdeti hangzásból kifejlődött, na, az a tuti. A néhol fúvósokkal megtámogatott számok nagyon ott vannak, vagy a zúzósabb 2Face, de a lazább Let’s Go is már egy egyéni stílust takar. Ez nemcsak amolyan koncert-próbálkozás, ez tényleg nagybetűs koncert volt. Csak így tovább!

sinco_tyb150521_twentees_06

Az est másik fellépője a pop-rock műfajában kalandozó The Immigrants 2011-ben alakult Pécsett. A háromtagú formáció egy tévés tehetségkutatóban tűnt fel 2012 tavaszán, akkor még négyes felállásban, ősszel pedig már a 30Y előzenekaraként léptek fel az országos turné több helyszínén. A 30y hatással volt a The Immigrants munkásságára is. Játszottak a Fish!-sel és a Halott Pénzzel is. A The Immigrants 2013 januárjában jelentette meg első Best Of Immigrants névre hallgató lemezét. Amit még érdemes tudni a bandáról: A The Immigrants zeneszerzési procedúrájába minden zenekartag egyenlő arányban szól bele, így minden tag zenei ízlése alapjaiban meghatározza a végül kialakuló számot. A legjelentősebb hatással a The Killers, Kings of Leon, Muse, The Police, Red Hot Chili Peppers, Foals, U2, Coldplay The Mars Volta, The Beatles, Cake, Radiohead, The Strokes, Led Zeppelin, Kispál és a Borz zenekarok voltak. A koncertre készülve jó pár dalukat meghallgattam és igen, az indie rockon kívül egyéb hatások is felfedezhetőek a zenéjükben. Míg a Hey Little Honeyban a pszichedelikus ősrock egyes elemei, addig a Paranoia c. szám felvezetőjében Robert Smith dallamvilága sejlik fel. Nagyon finoman és ízlésesen, keverve a rockzene egyéb elemeivel, hogy szám végén mégis egy kis The Cure gitárdallamot fedezzünk fel, de ez is csak pár taktus erejéig. Ugyanígy a Keroin c. szám kezdő gitárja lehetne akár egy korai Nulladik Változat számban is, a szintén darkos fílinget tekintve. Mindezeket az elemeket viszont teljesen önmagukra formálva alakítják, formálják úgy, hogy a végén nem sorolhatók egyik kategóriába sem, a dalok amolyan The immigrants-osak lettek. Ez egy nagyon jó dolog, azt mutatja, hogy kialakult a banda teljesen önálló stílusa.

Nos, hogyan szólaltak meg élőben? Ugye a hangosítás nem volt az igazi és bevallom, élőben több energiát vártam. Valahogy elvesztek a színpadon, vagy nem mutattak jól. Bár ez elég furcsa kifejezés, valójában azt takarja, hogy nem láttam az egységet a tagok között, holott hangszertudásban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Mégis a dalokban sokkal több eredetiség van, mint az előadásban, és ez zavaró is lehet a jövőre nézve. Mindenképpen érdemes több figyelmet fordítani az összképre, az előadásmódra, mert a srácok irtó jó dalokkal rendelkeznek. Nem hiába hallgattam meg én (is) egy csomószor az album dalait. Nagyon jó az irányvonal, sok gyakorlás és színpadkép alakítás, aztán ennyi. :)

Reméljük a Ten years before csapata a következő alkalommal is hasonlóan izgalmas zenekarokkal örvendeztet meg minket.

Libus Ágnes
fotó: sinco

Kapcsolódó:
Még több TEN YEARS BEFORE buli itt!
Régi vagy új? Az indie margójára, 2. rész: cipőorrnézegetés itthon

Megosztom.

Comments are closed.