Archív

Arról már megbizonyosodhattunk az első Harmadik Ember Fesztivál alkalmával, hogy az R33-nál tökéletesebb koncerthelyszínt nem is lehetne találni egy underground fesztivál megrendezésére.

Ez a bizonyosság most is megállta a helyét.  A Közvágóhídnál elhelyezkedő klub egyedi dizájnnal rendelkezik, jó kis fílinget áraszt. A színpad előtti fotelek tökéletes kellékek az elborult zenék befogadására, nem beszélve a koncert helyszínéhez vezető útvonalról. Bár a viliről leszállva  gyalogosként nem könnyű megtalálni a helyes irányt, végül kisebb bolyongás után a  lerobbant csarnokok és teherautók között elénk tárul egy hely a semmi közepén, ez az R33.

A második alkalommal megrendezésre került fesztiválon a szervezők elképzelése az volt, hogy külső színpadot is biztosítsanak  a zenekaroknak, illetve sátorozási lehetőséget az eseményre látogatóknak. Nos, a külső helyszín nem valósulhatott meg egyéb jogszabályi hivatkozásra tekintettel, ezáltal a belső térben, folyosóval elválasztott teremben lépnek majd fel az előadók, zenekarok. A sátorozáshoz, meg ugye a nézőszámhoz  pedig az időjárás nem volt kegyes, a folyamatos esőzés miatt.  De sebaj, fő a pozitív gondolkodás, meg a felhozatal zenekari téren! Na, lássuk kik voltak az első nap kiemelt fellépői. Úgy időzítettem magam, hogy a főbanda, a Nadja előtt belekukkanthassak a hazai derTANZ fellépésébe. Sikerült is elcsípnem a csapatot , akiknek nemrégen jelent meg a második lemeze. A háromtagú zenekar kísérleti zaj-punkot, vagy röviden free punkot játszik. Suttogó, kántáló, őrjöngő ének, keverve Nick Cave énekstílusával, szóval első hallásra igencsak meghökkentő elegy. Azután, ha jobban odafigyel az ember, talál benne jó kis fogós grúvokat, dallamos basszusfutamokat, megjegyezhető dallamokat, szóval van itt mindenből egy kicsi. Nekem talán a Primus ugrott be elsőként, ha már  valamilyen szinten kategóriát kell keresni a srácok zenéjének.

A kisteremben ezidőtájt a Pulpo! Live act lépett fel, Lehoczky Tamás egyszemélyes formációja, aki engem már  a Trafikos bulin meggyőzött. :) (Itt írtunk róla)

sinco_r33_150523_dertanz_03

Ezután a következett az, amiért valójában kilátogattam a rendezvényre, a kanadai duó, a Nadja fellépése. Felesleges is ragozni azt a pszichedelikus varázslatot, melyet pillanatok alatt a színpadra varázsoltak. Szinte hihetetlen, hogy ezt a hatást mindössze két gitárral és megszámlálhatatlan effekttel érik el.  A Nadja 2003-ban alakult Adian Baker szólóprojektjeként, ami a kísérleti/ambient zenét ötvözte elektromos gitárral. 2005-ben, Leah Buckareff csatlakozásával a projekt kilépett a stúdió világából és élőben kezdtek koncertezni. Az utóbbi években számos lemezt adtak ki és ezzel együtt a velük kapcsolatos műfaji kategóriák folyamatosan bővültek: leginkább a drone, ambient-doom, és shoegaze metal kifejezéseket használják.

sinco_r33_150523_nadja_04

Egy szó mint száz, ezen az estén igazi performance-értékű, össznépi merengésben volt részünk.

Aki megteheti látogasson el a Harmadik Ember Fesztre szombaton és vasárnap is, és mélyedjen el az underground rejtelmeiben olyan zenekarok társaságában, mint pl. a Pozvakowski, a Calf (Görögország, experimental-rock), YusYus (Szerbia, post-dark),vagy a Rats Kill Bats (deathrock-postpunk)

Instrumentális zenét kedvelőknek erősen ajánlott! :)

 Libus Ágnes

fotó: sinco

Kapcsolódó:
Elements’ Fest (Pulpo! Live Act, Band in the Pit, Silence) @ Trafik, 2015.03.12.
Színpadi borultság és extravagancia – Zola Jesus @ A38, 2015.03.18.
Történések és rendezvények az R33-ban

.

 

Megosztom.

Comments are closed.