Archív

Nemrég rábukkantam egy igen érdekes projekt-zenekarra, a Fekete Városra. A Fekete Város ötlete mögött Kálocz Tamás, a Fishing on Orfű főszervezője áll, a lemez összerakásában pedig szerencséjére segítségére voltak a fesztiválon általában fellépő zenekarok is.

Főbb közreműködők között van Pálinkás Tamás (ex-Isten Háta Mögött, TEJ), Nagy Dávid (Óriás), Lovasi András (Kispál és a Borz), Sárközy Zoltán (30Y), Kubányi Bálint (Supernem) és Polgár Odett is. Mivel a Supernemen kívül egyik tag zenéje sem érdekelt soha annyira hogy hallgassam ezért is vettem nagy kedvel szemre, illetve fülre ezt a lemezt. Ezt az egészet egyébként Kálocz elmondása szerint csak egy korszak megörökítésének szánja, és nem akar, nem is tudna egy folyamatosan koncertező zenekar lenni.

Első számként a Hiába indít egy laza kis Foo Fighters-szerű riffeléssel, ezt folytatja egy klasszik hard rock ritmussorozattal, semmi óriás találmány, egyszerű és tökös. Kezdésnek nagyon jó! Utána rögtön a Nézzük végig című dal jön a sorban. Ennél a számnál azért már eléggé kijön Lovasi és a magyar alterközeg hatása a szövegben, néhol már olyan, mintha egy keményebb 30Y számot hallanék. Harmadikként a Nem vagyok mérges viszi tovább ezt a vonalat. Laza kis autózós szám feelingje van. Ezek után pedig az E című kis szösszenet következik, kicsit borús hangulattal, ami pont jó ebben a borongós időben. Itt már kezdtem azt hinni, hogy unalmas lemez lesz, de aztán megérkezett a Te sem hitted el című nóta. Itt már kicsit jobban érződik a vérfrissítés, ez a szám kifejezetten jó, rendben vannak az ütemek, jó a refrén, király! Lassan a lemez felénél járva következik a Kiskert című dal, amiben Odett is közreműködött. Lassú, lírikus nóta lett, igen jó benne a női ének.

Hetedikként a lassúzás után jöhet valami gyors tánc a Döntsd össze ritmusaira. Utána pedig egy teljesen indokolatlan zongora játék után bele is kezdenek a srácok a 4. emelet soraiba. Már a nyolcadik számnál tartva azt vettem észre, hogy igencsak csapong a lemez, össze-vissza váltakoznak a gyorsabb és lassabb témák. Kilencedik tételként érkezik a Napsütésben című nóta, apró noise-rock feeling, egyszerű dobok, de ez is nagyon tetszik. Így a végefelé pedig még azt is megtanuljuk, hogyan kell Felkészülni egy hazugságra. Ez inkább egy lassabb szerelmes szám lett. Utolsóként pedig a Térkép sehova című dal következik, ami a lemez címadó dala is lett. Az elején lévő rádiószerű kezdés miatt lett érdekes.

Összességében egy teljesen korrekt lemez, még a néhol már teljesen értelmetlennek tűnő szövegek ellenére is. Persze ezt megbocsájtom nekik, hiszen a zenekarokat, ahonnan érkeztek, csak nem lehet letagadni. No, érdemes meghallgatni, aztán élőben is megnézni a Fishing on Orfű fesztiválon, ugyanis ott lesz a lemezbemutató koncert. Igazán furfangos.

Zsirmon Norbi

Kapcsolódó:
Fishing on Orfű 2015-ben is, alakul a line-up!
Óriás Akusztik @ Muzikum Klub, 2015.01.16.
Nemrég együtt főztünk az Óriással, nézzétek meg!
Supernem évzáró buli az Uzipovval @ Akvárium, 2014.12.27.

Megosztom.

Comments are closed.