Archív

Péntek este a Trafóban a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Textil Tanszékének idei végzősei vonultatták fel munkáikat egy nagy évzáró diploma fashion show keretében. Mivel a divatvilággal nem ápolok szoros, évtizedes barátságot, soha előtte nem jártam még kifutó közelében, most azonban kíváncsian vártam az estét. A jövő nagy tervezői? Profi show lesz vagy esetlenkedés? Izgalmas lesz vagy belebólintok majd? Ilyesmi gondolatok keringtek a fejemben, amíg egy fröccsöt iszogattam a bejáratnál.

Mivel eddig csak színdarabok és a pincében lévő bulik miatt jártam a Trafóban, elképzelésem sem volt, hova fognak kifutót varázsolni, de egyszerűbb volt, mint gondoltam; egész egyszerűen elpakolták a színpadot. Teltház, egy kis csúszás, közben pedig nézelődtem, de számomra tökéletesen ismeretlen arcok, sehol egy celeb vagy sajtósok hada (na, jó, Spitzer Gyöngyi hajkoronáját azért kiszúrtam), pedig azt gondoltam, elég fontos lenne megnézni, kik jövő nagy reménységei, kik is szeretnék a magyar felső-divatot irányítani a jövőben.

Elkezdődött a bemutató, jött az első három modell, elképesztően jó kis ruhákban, egyedi vonalvezetés, geometrikus formák, nekem nagyon tetszett. Néztem is, hogy vajon kinek a munkája lehet, de nevet nem láttam sehol, pedig érdekelt volna, részben az esetleges beszerzési forrás felkutatása végett, részben, mert fenntartanám a lehetőségét, hogy esetleg a kreatív, egyedi végzősökkel és munkáikkal egy rövid interjú kapcsán kicsit jobban megismerkedjünk. Nos, lövésem sincs, hogy melyik ruha kihez tartozott, ugyanis egyszer sem írták ki a tervezők nevét. Kellemetlen.

Feszes tempóban vonultatták fel egymás után a ruhákat, voltak kifejezetten izgalmas, formabontó, és egyszerű, hétköznapibb darabok. Egész kevés volt köztük, ami kifejezetten csak a kifutóra készült, a legtöbbet el tudtam volna képzelni akár még magamon is. Hogy egy kis poént is belevigyenek a nagyjából egy órás bemutatóba, volt némi hülyülés is a gördeszkás szettek bemutatásakor, és a modellek is általában használták a mimikájukat vagy színpadias gesztusokat, attól függően, épp milyen kollekciót mutattak be. Úgy vettem észre, a munkák egészen logikus sorrendben, vagyis inkább nagyon jó fokozással követték egymást. A zene kifejezetten tetszett, általánosságban illett is a ruhák hangulatához. Egyes alkotásoknál élmény volt nézni az anyagok lágy esését, ahogy játszott rajtuk a fény, vagy épp könnyeden lebegtek a kifutó felett.

Ha nem is tervezem, hogy gyakrabban járjak divatbemutatóra, érdekes élmény volt, és voltak ugyan kétségeim az elején, de egy pillanatra nem untam, pedig nálam laikusabb ember valószínűleg kevés ült a teremben. Érdekes élmény volt, és általában a ruhák is nagyon bejöttek. Azt valóban nagyon sajnálom, hogy nem tudom, melyiket ki tervezte, de majd nyitva tartom a szemem. :)

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:

Hegedűs Dóra is felvonultatta a munkáit, róla nemrég írtunk, olvassátok el!

Még több DIVAT itt!

.

Megosztom.

Comments are closed.