Archív

Megvan a ten years before? Igen? Akkor jó! Nem? Ez esetben valamiről rendesen lemaradtál, de még nincs baj, ősszel behozhatsz mindent! Az underground zenei élet egyik legizgalmasabb kezdeményezéséről van szó, amit három lelkes fiatal indított el idén februárban, és most, a nyári szünet elején Rákosi Tímeával beszélgettünk egy kicsit arról, hogyan is alakult a rendezvénysorozat. Nagy pillanatok, tapasztalatok, és a jövő zenéjének legjava, avagy ilyen volt a ten years before első szemesztere.

Idén februárban indult a sorozat, amit hárman szerveztetek. Hogyan alakultak a feladatok, ki miben volt jobb?
Timi:
Elfoglaltságaink és szakmai tapasztalataink alapján kialakult egy rendszer, hogy ki milyen feladatokat végez. Mindent magunk oldunk meg. Vitéz Anikó az üzleti részével és a kommunikációval foglalkozik, én a marketing részével, illetve Jezerszky Vikivel felváltva visszük a többi feladatot az operatív dolgokon keresztül a szervezési teendőkig, így többek között a koncertek leszervezését, rádiós interjúk leegyeztetését, a koncert helyszíni koordinációját, a koncert napján készülő interjúk felvételét. Állandó segítő tagunknak, az arculatot, képi- és videó anyagokat jegyző Bátori Gábornak és a hozzánk csatlakozott három új tagnak is sokat köszönhetünk.

A cél a feltörekvő tehetségek megismertetése és számukra egyfajta „játszótér” biztosítása volt. Ez mennyiben valósult meg? Mennyire látjátok sikeresnek a koncertsorozatot?
Timi:
Úgy érezzük, hogy egy új színt és felfogást tudunk hozni a hazai zeneiparba, amire nyitottak mind a zenekarok, mind a közönség, valamint a Müszi is, akik befogadták a projektünket. Több “vidéki” zenekarnak is adtunk bizalmat, mint pl. Nyilas Reniéknek, Twenteesnek, Real Liesnak, The Immigrantsnek, Nyolcadikosoknak. Ez utóbbi zenekar a Recordertől és a Stenktől is kapott pozitív visszajelzéseket, aminek mindannyian nagyon örültünk. A budapesti székhelyű zenekarok közül a Kloggsékról már nyomtatott Recorderben is megjelent beszámoló,  nekik az EP masterelésben is nyújtottunk segítséget. Büszkék vagyunk Zanzinger, Upor Andris és Duke Bluebeard által alapított Lone Waltz Recordsra, a közönség előtt nálunk bemutatkozó Ivoryra, a Margaret Island Nagy-Szín-Pados fellépésére, valamint a zenekaroktól kapott bizalomra, amikor különleges fellépésekkel készültek.

A koncerteket mi is végigkísértük (beszámolók itt), de nektek melyek voltak a legjobb bulik?
Timi:
Hogy melyik volt a legjobb koncertünk, nehéz megválaszolni. Mindegyik különleges maradt számunkra. Voltak, akik nálunk tartották a lemezbemutatójukat (pl. Nyilas Reni, Nyolcadikosok, KLOGGS), együtt ünnepeltük a Twentees születésnapját egy helyszíni klippremierrel, és voltak egyéb különleges koncertjeink is, mint például a Margaret Island és Szatmári Juli csodaszép  égősorral díszített akusztikus koncertje. Persze minden estére jutott legalább egy vicces sztori: backstagebe véletlenül saját magát bezáró zenekari tagon át a “színpadbontó” zúzásig. Elfogultnak fog hangzani, de nem volt rossz koncertünk, mi mindegyiket egyformán jól éltük meg, szeretjük a fellépőinket és reméljük ezzel így volt a közönségünk is.

NOW_0734

Hogyan kerestétek a fellépőket és ők hogyan találtak rátok? A szezon vége felé sűrűsödtek a megkeresések?
Timi:
Folyamatosan kutatjuk a fiatal tehetségeket, állandóan pörög a youtube, spotify, soundcloud a lejátszóinkon. Ezenkívül figyelemmel követjük a zenei blogok, segítőink és barátaink ajánlásait. Több ismert zeneipari szakember ajánlott már zenekart, így pl.  Ligeti Gyuri (We Are Rockstars, Zagar énekese), Süli András (Campus Fesztivál szervezője), vagy Varga Ádám (30Y basszusgitárosa) is. Ugyanakkor minket is egyre többen keresnek meg, aminek nagyon örülünk. Mindig szívesen fogadjuk a jelentkezőket.

Hogyan alakult az együttműködés Ligeti Gyurival és az Open Airrel, valamint a Tilossal? Mik a tapasztalatok erről az oldalról?
Timi:
Összegezve, az együttműködések jól alakultak, nagyon örülünk ezeknek a lehetőségeknek. Ligeti Gyuri rengeteget segít nekünk, szívügye az új zenekarok és a hazai zeneipar felvirágoztatása. Hisz abban, amit csinálunk. Az Open Air Rádió honlapjára felkerülnek a zenekaraink, Gyuri pedig saját műsorában bemutatja őket és lejátssza a számaikat. A Tilos Rádió “Káosz Kapitány kalandjai” címet viselő adásában havi egy vasárnap adhatunk interjút a zenekarokkal, akik közben élőben zenélhetnek is. Persze ott vagytok és voltatok Ti is minden koncertünkön, írtátok a beszámolókat, amit ezúton is szeretnénk megköszönni a zenekarok  nevében is. Minél több helyre tud eljutni a hírük, annál nagyobb az esély arra, hogy megismerik őket az emberek.

Visszatekintve mik a várt vagy nem várt tapasztalatok?
Timi:
A tapasztalatunk az, hogy nagy szükség van a munkánkra. A zenekarok nehezen jutnak egyről a kettőre, nagy a kínálat, és nehéz kitűnni a tömegből. A rádiók és a zenei csatornák sem mernek újítani, általában ugyanannak a néhány bevált zenekarnak a számait adják le a biztos siker érdekében. Mi viszont új szemléletet képviselünk, egy új platformot hoztunk létre, ami által lehetőséget tudunk adni a tehetséges, új zenészeknek a bemutatkozásra. Sokkal több a jó zenekar, mint gondolnánk!

Ősszel indul a következő szezon, erről szabad már elhintened néhány információ-morzsát? Lesz valami változás az eddigiekhez képest?
Timi:
Az őszi folytatást folyamatosan szervezzük. Pontos dátumot és információkat még nem szeretnénk elmondani, de időben meg fog tudni mindenki  mindent! :) Rengeteg tervünk van, dolgozunk repertoárunk bővítésén: minél több helyre és több médiumhoz szeretnénk eljutni. Jobb lehetőségeket nyújtani a zenekaroknak technikailag is, jobb körülmények között. Nyitottak vagyunk további együttműködésekre hasonló zenei kezdeményezésekkel és más művészeti ágakkal egyaránt. Számos kreatív ötlet van még a tarsolyunkban, figyeljetek!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

ten years before a facebookon

A csapat ott lesz az idei MésziStock-on is, klikk ide a részletekért!

Kapcsolódó:
Ten years before – Mayberian Sanskülotts, Belle Belle @ Müszi, 2015.06.05.
Ten years before: Twentees, The Immigrants @ Müszi, 2015.05.21.
Ten Years Before: Rotten Roots, Nyolcadikosok @ MüSZi, 2015.05.07.
Garázs és elszállás, avagy NEA és KLOGGS @ Müszi, 2015.04.23.
Ten Years Before: Ivory, Real Lies @ Müszi, 2015.04.10.
Ten Years Before: The Pills, Hello Hurricane @ Müszi, 2015.03.26.
Ten Years Before #2 – Nyilas Reni & Ők, Patikadomb @ Müszi, 2015.02.26.
Ten Years Before #1 – Zanzinger, Zombori @ Müszi, 2015.02.12.

NOW_1524

 

Megosztom.

Comments are closed.