Archív

Aki ott volt július 22-én a Rakéta felsztiválon a Kumplungban, meggyőződhetett róla, hogy a NEA nem kispályás a pszichedelikus rock műfajában.

Volt szerencsém élőben látni a srácokat a feltörekvő zenekarokat támogató ten years before rendezvénysorozat keretében. Adtak ott is az érzésnek rendesen! Nem görcsöltek, lazán nyomták az önmaguk meghatározására szolgáló kifejezéssel élve a psych/stoner/poszt-rocknak nevezett muzsikát. Ez a fajta befeszülésmentesség a most elkészült Days That End Ep számaiban is megmutatkozik. Sőt, a NEA és az EP egyik erőssége pont ez. A banda nem akar megfelelni az aktuális trendeknek. Ez az őszinte, szimpatikus hozzáállás nagyon szerethetővé teszi a zenekart. Amit még érdemes kiemelni, az a srácok zenei képzettsége, a NEA tagjai ismerős arcok underground körökben. A basszus gitáron játszó Juhász Peti az egykori, legendássá vált Romania nevű punkzenekarból érkezett, míg Iklódi Tomi és Baku Laci a pszichedelikus blues-rockos Diomede Fuzzdirt-ből, de Tomi pl. a NEA mellett a garázs rockot nyomó Luauna dobosa is. A jelenlegi formáció 2014. szeptembere óta működik. No, de lássuk hogyan is áll össze ez a 4 számos szösszenet, mint ahogyan a srácok nevezték az elkészült anyagot. :)

Általánosságban elmondható, hogy a dalok a hetvenes éveket idéző pszichedelikus rock szellemében íródtak, helyenként megspékelve stoner- és poszt-rock elemekkel. A bevezető instrumentális Ocean Overdrive című szerzemény hozza a jól ismert fílinget, vagyis a NEA életérzést, tökéletes felvezető. Az azt követő Luna c. számnál viszont megint azt éreztem, mint amikor élőben hallgattam őket, vagyis hogy az énekkel valamit kezdeni kell. Sajnos nem elég képzett Tomi hangja. A vokál valahogy nem illeszkedik kellőképpen a zenébe. Annak ellenére, hogy érződik, Tomi jó stílusérzékkel nyúl a dalokhoz. A hozzáállással nincs is semmi probléma. Érdemes továbbra is kísérletezni, hogyan szólalna meg jobban. A Vacation egy elszállósabb dal, egyszerűbb az énektéma, illetve a dallamvezetés. Ha az énekstílust és énektudást nézzük, ez a dal a legjobban összerakott. A kedvencem a kislemez méltó zárásaként a zúzósabb, lendületesebb Getaway c. szerzemény. Nekem nagyon bejött a váltott vokál itt is és a koncerten is, amikor Juhász Peti egészítette ki a fődallamot. Sokkal intenzívebb, erőteljesebb, izgalmasabb így az összhatás. Mindenképpen javasolt az énektéma ily módon való támogatása, sőt Peti hangjának érdemes több teret engedni a továbbiakban.

A lényeg a lényeg, engem rögtön megfogott ez a minden sallangtól mentes örömzenélés. A srácok teljesen őszintén, lazán, görcsölés nélkül nyomják, csak ajánlani tudom :)

Libus Ágnes

Kapcsolódó:
Garázs és elszállás, avagy NEA és KLOGGS @ Müszi, 2015.04.23.
Ten Years Before – interjú az első évadról
Még több TEN YEARS BEFORE buli itt!
Édes kényszer – bemutatkozik a Luauna

Megosztom.

Comments are closed.