Archív

A Bálnában helyet kapó Új Budapest Galériára érdemes lesz odafigyelnie mindazoknak, akik szeretik a modern, különleges kiállításokat. Az áprilisban nyílt Több fény! című kiállításon jártunk, amelynek Paksi Endre Lehel a kurátora, és Magyarország első, tisztán fény tematikájú kiállítása.

A kiállítás a kurátor fény „környezet” meghatározásával kezdődik, amely kissé nehezen érthetően próbálja definiálni a fényművészetet, bár megeshet, hogy ez csak számomra volt túl kifacsart, mert bevallom őszintén a modern művészetelmélethez nem értek, csak élvezni szoktam a „végtermékeit” egy-egy kiállításon. Ezután az első kiállítótérben korábbi fényinstallációk fotói láthatóak, például egy az 1999-es teljes napfogyatkozáskor készült alkotásé, vagy éppen egy olyan kreáció megörökítése, ahol egy ablakon beáramló fénysugarakat „rögzítettek” cérnával. Két mini installáció is helyet kapott, amelyek asztrológiai állásokat mutatnak be.

11154941_680101292094401_3456062669356892922_o

Tovább haladva a következő terembe egy nagy, az egész teret elfoglaló installáció következik, amely neonnyilakból, posztamensekből és az alkotó (Komoróczky Tamás) korával nagyjából megegyező korú múzeumi tárgyakból áll, amelyet kiegészít még az egyik falra kivetített videó. Az alkotás a tudat működését hivatott szimbolizálni a kiírás szerint. Itt jegyezném meg, hogy nekem tetszett ahogy a kis kiállító táblák segítettek a művek értelmezésében, tulajdonképpen kulcsot adtak hozzájuk. Természetesen lehet, hogy van olyan, akit zavar, mert „neki ne magyarázzák meg, hogy mire gondolt a költő, amikor a verset írta”, de nekem segítettek az értelmezésben és a mű értékelésében.

Aki figyelmesen halad tovább, az a sarokban még egy kipreparált koffert is felfedezhet, mielőtt elérne a következő videó installációhoz, amely az alaklélektanhoz hasonló koncepcióra épül.

11801187_1638839176402961_2068082601_o

Kissé kilóg a sorból egy 1764-es olajfestmény, valamint egy mandalaszerű festménysorozat, de csupán festménységük okán, mivel utánuk újabb fényképek következnek, például egy 1977-es betiltott budaörsi kiállításról. A fotókhoz is tartoznak részletes leírások, hiszen egy fénykép nehezen tudja visszaadni egy installáció teljes egészét. Aztán megérkezünk végre a kiállítás első igazán izgalmas darabjához, egy számítógéphez, amely segítségével újra átélhetjük Bernáthy Sándor első poszt-performatív acid partijainak hangulatát, zenéjét és fénykörnyezetét.

Majd újabb fotók következnek, amelyeket türelmesen végignéz ugyan az ember, de már izgatja a fantáziáját, hogy mi várhat rá hátrébb, ahol teljesen el van sötétítve a kiállítótér, néha fények villannak fel és futurisztikusnak ható hangok hallatszanak. Mielőtt azonban elérhetnénk a fizikailag is megtapasztalható installációkig, négy hatalmas TV-n mapping, azaz eredetileg épületekre kivetített animációk láthatók.

Itthon az egyik legismertebb visual kollektívája a Kiégő Izzók
olvassatok róluk itt!

11146413_680101775427686_5303130192372664274_o

Ezután végre megérkezünk az elsötétített kiállító térhez. Rögtön balra egy kis szobában találunk egy két falra vetített, hangokkal kísért installációt, amelyről eleinte nem derül ki sok minden (a magyarázata ugyanis a kiállítótér közepén található). Majd ahogyan távozni akarunk a teremből, szembe találjuk magunkat a kiállító tér túlsó végében elhelyezkedő igencsak impozáns alkotással. Bordos László Zsolt és Erdély Dávid installációja igazán különleges. A falról színszűrős szemüvegek lógnak, amelyek ezúttal olyan módon részei a műnek, hogy fel kell vennünk őket. Ugyanis egy olyan speciális tárgyra vetítenek, aminek köszönhetően és a szemüvegek segítségével, valódi térhatást érnek el. Röviden: igazi 3D vetítésben lehet részünk. A csúcstechnológiás mozifilmek elbújhatnak mellette a sarokban, messze nem érik el ezt a térhatást.

Láthatunk még egy „gyufásdoboz-vászonra” vetített installáció, vibráló „naked objects”-ek, UV képek és még néhány érdekesség, amelyeket érdemes felfedeznünk. Ha valaki még nem látta volna a kiállítást, az siessen, augusztus 23-ig még megteheti és nagyon megéri!

Nagy Andrea

Kapcsolódó:
Kiégő Izzók

Megosztom.

Comments are closed.