Archív

Egy ideje hiányzott már egy jó tetováló rendezvény, úgyhogy vártuk már a tegnapi Tattoo the Sun Fesztivált, amit idén ötödszörre hoztak tető alá a Dürer Kertben. Korai érkezés, fröccs sok jéggel, aztán leültünk a kertben beszélgetni még egy kicsit, mielőtt elindult a buli. Láthatóan még több embert bevonzott a rendezvény, egészen korán kezdett megtelni a Dürer. Nem hiába, a szervezők is izgatottak voltak az idei program miatt, ugyanis mindhárom színpad csúcson pörgött.

Odabent a tetoválóstandokat már felállították, lehetett jelentkezni ajándék tetkóra, a mintákat kisorsolták a jelentkezők között. Közben elkezdődött a kerti színpadon a Divided koncertje. A négy srác maszkban, jelmezben, némi steam punk utánérzéssel, nekiment a metálnak rendesen. Nem igazán szeretem ezt a műfajt, de nem lehetett belekötni a produkcióba. Volt benne energia. Meg Freddy kései az énekes kezén. A kisteremben közben a Blizard és a Sleepless nyomta, de túl kellemes idő volt a kertben ahhoz, hogy bemenjünk szaunázni. Az odavezető folyosón egyébként Sallai Péter grafikus munkáiból raktak össze egy kis kiállításfélét.

NOW_8316

Megnéztük persze azért a tetoválókat is, akik már bőszen varrták a kisorsolt mintákat. Mindössze hatan voltak, és a kíváncsiskodó tömeg is akkora volt, hogy amikor beléptünk a terembe, a lépések visszhangot vertek a falakon és minden fej felénk fordult. Az egyik művész egyébként a föld másik feléről pottyant a kis társaságba, Felipe El Bari El Salvadorból érkezett, és később véletlenül összeakadtunk egy barátjával is, aki kriminológiát tanul nálunk. Izgalmas emberek, örültem, hogy megismerkedtünk. Visszamentünk a kertbe egy újabb jó hideg fröccsre, és átböngésztem egy kicsit a programot, amíg hangolt a Watch My Dying. Nem kellett hozzá Scherlock-nak lenni, hogy észrevegyem, nagyon erősen metálorientált fesztiválon kortyolgatom az italomat. Ezzel persze az ég világon semmi gond nincs, nagyon szeretjük a metált, de még valamit szeretünk: a változatosságot! Na, meg a tetoválásokat is, de abból idén nagyon kevés volt, és a tetoválás versenyt is kihagyták a programból. A mestereket eldugták bent, mintha nem is tetováló rendezvényen lennénk, de koncertből valóban több jutott ez évre.

NOW_8408

Negyedik alkalommal jöttünk el Tattoo the Sunra, és eddig évről évre egyre jobb volt, szerettem, de idén csak egy szimpla metál fesztivállá alakult át. Az esemény címében szerepelt az “összművészeti kavalkád” szópár, és vártam is volna valami ilyesmit. Az előző években igényesebben összerakott kiállítás volt, több tetováló, fashion show, slam poetry, fényfestés. A tüzes Anima Prizma Mozgásműhely két éve tűnt fel ezen a rendezvényen először, idén már több koncertbe és Zagyvai úr műsorába is berakták őket a saját előadásukon kívül. Persze, a koncertek jók voltak, de mind a “tattoo”, mind az “összművészeti” címke csak erős jóindulattal akasztható a rendezvényre. Kár érte.

NOW_8631

Ha csak szimpla metál fesztiválként fogjuk fel az idei Tattoo the Sunt, akkor egy korrekt rendezvényt kapunk, sok koncerttel – pl. az Apey and the pea zseniálisan rohadt jó volt! -, kevés csúszással, sok jó emberrel, nagyon jó hangulattal. Ismétlem: nagyon jó hangulattal. Őszintén jól éreztük magunkat, de újra meg újra elszomorodtam, hogy a jó kis underground művészeti fesztivál, ami dinamikusan fejlődött eddig, szinte nyomtalanul eltűnt.

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
II. Tattoo the Sun Fesztivál
III. Tattoo the Sun Fesztivál
IV. Tattoo the Sun Fesztivál

NOW_8806

Megosztom.

Comments are closed.