Archív

A modern kori tetoválás története bonyolult és szerteágazó, és mielőtt nagyon régre tekintenénk vissza, érdemes a mai tetoválások alapjával, az újra trendi old school stílussal kezdenünk a bogarászást a tetkók világában.

Kezdetben vala az egyszerű ember, rumot vedelő matróz, akinek tű akadt a kezébe. A XVIII. században a legendás fűszerszigeteket kutatta minden hajós, így jutottak el távoli, egzotikus szigetekre, ahol furcsa fűszoknyás emberek rohangásztak és különös minták voltak a bőrükön. Maga a tetoválás szó is az új-zélandi maoriktól származik, a tatau náluk a törzsi rítusok során elkészített bőrbe karcolt minta volt. A tengerészek körében hamar elterjedt ennek a szokásnak egy aktualizált változata új mintákkal és jelentéstartalommal. Az 1700-as évek végére már alig akadt matróz tetoválás nélkül, sok hajón állandó tetováló is dolgozott. Nem meglepő, hogy az első „szalonok” kikötőkben alakultak ki, általában a kocsmák és kupik közelében, így a társadalom a tetoválásokat egy lecsúszott réteghez társította, ami az ördögtől való és a bűn melegágyában született. Később a börtönök tetoválásai ezt a sztereotípiát csak tovább mélyítették.

oldschool-2

Az első fordulat 1891-ben következett be, amikor Samuel O’Relly végre megalkotta az első elektromechanikus tetoválógépet, a mai gépek elődjét. Ezzel pontosabban és gyorsabban lehetett dolgozni, és innen már nagyjából egyenes út vezetett a mai napig. Ennek a korszaknak a jellemzője az old school, ami gyakorlatilag a hajósok által kitalált, életmódjukhoz, munkájukhoz kapcsolódó minták összessége. Hajók, horgonyok, pin-up lányok, szívek, sas, zászló, csillagok, madarak – mindnek van saját jelentéstartalma, ami mára erősen elkopott, és új jelentéssel töltődött meg. Eredetileg a horgony például azt jelentette, hogy az illető már átjutott az Atlanti-óceánon; a szív tőrrel pedig a bosszúállást szimbolizálta. A minták alapvetően nagyon vastag, hangsúlyos fekete kontúrral készülnek, egyszínű vagy enyhén árnyalt színkitöltéssel. Régen csak így tudták felvarrni őket, ma már azért jóval esztétikusabban kerülnek a bőrre, de megmaradt az egyszerűségük. Ilyen tetkókkal általában rockabily körökben találkozhat az ember (Elvis-séró, jampec zakó, pörgős szoknya, vörös rúzs – megvan?), a retro mindig cool, ha valakinek elege van az új évezredből.

oldschool-3

Egy nagy nevet érdemes említeni a régiek közül, ez pedig Sailor Jerry, az old school atyja, az ő flesh-eit a mai napig másolják sokan a világon. Eredeti nevén Norman Keith Collins (1911-1973) meghatározó jelenség, munkáit könnyű felismerni. Szolgált az amerikai haditengerészetnél, így szeretett bele a tetoválásokba, első szalonját Honolulu egyik kikötőjében nyitotta. Az ő két tanítványa volt Mike Malone (Rollo Banks) és Ed Hardy, akik szintén nagyokká értek a mester keze alatt, a mára újraéledt old school divatot meglovagolva Ed Hardy-ból még brand-et is kreáltak a srácok, jó érzékkel, vitték is sokan a rózsás-koponyás pólókat és öveket. Sailor Jerry-vel sem történt ez másként, cipőorron, tolltartón köszön vissza, és még életében rumot neveztek el róla – alap, de finom karibi típusú spiced rum, csípős ginger beer-el és lime szeletekkel ütős kis ital -, aminek a receptjét 2010-ben kissé megváltoztatták, hogy kevésbé legyen édes, de jobb is lett ettől. Az üveg címkéjén hula-táncos pin-up lány mosolyog, a papír másik oldalán meg mindig más figura, lehet nyakalni a rumot – arrrrrr… – és gyűjtögetni a címkéket. http://sailorjerry.com/

oldschool-4

Bár ez egy egyszerűen felvarrható stílus, természetesen nem mindegy, kinek a tűje alá kerül az ember. Csak két nevet szednék most elő, de ennél jóval többen vannak, kis utána járással mindenki megtalálhatja a neki való művész-embert.

A nagyvilágból Tracy Demetriou kitűnő választás, a londoni Haunted Tattoos stúdióban ténykedik. (http://www.hauntedtattoos.com/)

Itthon Botti (Botos László) az old school egyik nagymestere, őt az egri Stigma Tattoo-ban éritek utól. http://www.stigmatattoo.eoldal.hu/

DE

olds1

Megosztom.

Szólj hozzá