Archív

Többször is járt már hazánkban a skót Hidden Orchestra, akik a kísérleti- és nu-jazz, elektronika és downtempo metszéspontjának egyik legizgalmasabb zenekara. Élő fellépéseik improvizatívak, zenéjük különleges, de kivételesen most teljesen mással hívták fel magukra a figyelmet. A zenekar vezetője, Joe Acheson a corwalli partokon kereste a következő lemez zenei alapanyagát.

Első lemezük Night Walks címmel jelent meg 2010-ben, és egyből olyan magasságokba emelte az érzelemdús, eklektikus, kísérleti jazztársulatot, ahol a szintén brit Cinematic Orchestra (ők novemberben  érkeznek hozzánk) már bő két évtizede helyet foglalt. Ám mégsem másolatról van szó, megérdemelt sikereket aratott le szerte Európában, a BBC az év lemezévé választotta.

A 2012-es Archipelago c. lemezt, ami az elsőhöz hasonlóan szívélyes fogadtatásban részesült, ám a visszajelzések kevésbé voltak lelkesek. Mindenesetre az albumot hamarosan egy újabb követi majd. Joe Acheson ugyanis fogta magát, túrabakancsot húzott, telepakolta a hátizsákját mikrofonokkal és mindenféle hangrögzítő kütyüvel, és útnak indult Cornwall festői partjai felé. Befészkelte magát egy parti kunyhóba Anglia legdélebbi pontján, egy félsziget Lizard Point-nak nevezett pontján, és kereste a tengeri madarak szárnysuhogását, a szél motozását a parti bokrok közt, a világítótornyok kürtjének sziklákról visszaverődő hangját. “Amikor odamész, nem tudod, mit találsz majd. Nyitott füllel kell járnod. Lehet, hogy két órát ott vagy, és semmi érdekeset nem találsz, aztán valami váratlanul megragad. Teljesen kiszámíthatatlan.” – mesélte a projektről Acheson az angol Guardiannak – “Nappal és éjszaka is rögzítettem hangokat, amik érdekesnek vagy különlegesnek hatottak, amikben különleges ritmusokat és zeneiséget hallottam meg. Ezeket a hangokat úgy próbálom felhasználni, hogy visszaadjon valamit a hely lényéből.” De nem csak a parton sétálgatott a mikrofonjaival, felkéredzkedett egy hajóra is, hogy a tenger hullámzását is meghallgassa, és tervezi, hogy végigjárja a környékbeli pubokat cornwalli népdalokat keresve.

fotó: Steven Haywood/National Trust/PA

fotó: Steven Haywood/National Trust/PA

A környékbeli partszakaszon hangok rögzítésének ötlete egyébként nem Acheson fejéből pattant ki először. Több száz önkéntes gyűjti és tölti fel a brit National Trust és a British Library közös projektjéhez, aminek keretében létrehoztak egy hangtérképet, ami a Brithish Library weboldalán érhető el (itt tudjátok megnézni). De van még egy jó hír is a készülő Hidden Orchestra lemez mellé; úgy néz ki, újra megnyitják a plymouthi repteret, ami Cornwall fő légiközpontja, így ha esetleg odalátogatnátok, nem kell majd órákig vonatozni. A trip mindenképpen megéri, a környék ugyanis híres a jó sörfőzdéiről, húsos péksüteményeiről és nem utolsó sorban, a lélegzetelállítóan szép tengerpartjáról.

DE

Kapcsolódó:
Triphop és downtempo: Megjelent a DEEPHLUX bemutatkozó lemeze – Interjú Őrsi Andrással

Megosztom.

Comments are closed.