Archív

IMG_0812-2Talán az egyik legletisztultabb stílus a fekete-szürke árnyalású tetkók világa. Bár elsőre az avatatlan szemnek nem tűnhet olyan bonyolultnak, igazán szépet alkotni nem kis kihívás.

 

A black-and-grey tetoválásoknál a művész egyetlen színt használ csupán, mily’ meglepő, ez a fekete. Jó feketét találni sem könnyű, nem is mindegyik márka/fajta alkalmas rá, ugyanis desztillált vízzel kell hígítani, azaz úgynevezett mosást csinálni. A hígítás mértéke adja meg a szürke tónust, annak sötétségét.

 

 

Bizonyos teóriák szerint ez a stílus az egykori börtöntetoválásokból alakult ki. Nos, ez logikusnak is tűnik, az égetett cipőtalpakból és egyéb hasonló alapanyagokból készült festékek nemigen voltak színesek. A börtönökben viszont a felszerelés sem volt igazán alkalmas normális tetkók felvarrására, igazán árnyékolásnak nem nevezném, amit az ügyes kezű önjelölt mesterek műveltek. Pedig a tónusozás egy nagyon jó térképző technika, gyönyörű mélységeket lehet az ábrába vinni vele.

 

Mára ez az irányzat is szépen kiforrott, főként a portréknak és egyes realisztikus képeknek áll jól. Akadnak is jelentős művészek, akik szinte kizárólag ezt a stílust képviselik. Az egyik legismertebb talán az LA Ink és Miami Ink feltűnési viszketegséggel küzdő szexi üdvöskéje Kat Von D, aki ismertségét a két említett Discovery-sorozatból szerezte és ügyesen csípett meg magának néhány rocksztárt. Valóban tehetséges, szépen dolgozik a szürke árnyalatokkal, de ha színesen kell varrnia, hát sokszor homokszem kerül a gépezetbe. Nem baj, csak ne erőltesse, de nem is teszi gyakran. (http://www.katvond.net/)

 

 

 

A kaliforniai Lowrider Tattoo stúdióban dolgozó Jose Lopes nevét is érdemes említeni, munkái magukért beszélnek: http://www.lowridertattoostudios.com/svmanager/jose/

Magyarországról a budapesti Dark Art Tattoo Sárközi Zsoltját ajánlom, aki nemzetközileg is nevet szerezett magának finoman kidolgozott tetoválásaival. (www.darkart.hu)

 

DE

 

Megosztom.

Szólj hozzá