Archív

dining1

Az a pillanat is elérkezett, hogy felcsapjak gasztrobloggrnek. Sokat főzök otthon, recepteket rendszeresen írok netes receptkönyvekbe, és vendéglátást tanulok az ország elvileg legjobb ilyen felsőoktatási intézményében. Mi lehetne jobb alkalom bemutatkozó cikkemre, mint a szeptember második hétvégéjén  ismét megrendezésre kerülő Dining Guide Food Show 2012.

 

Ezért felkerekedek pénteken és ki is megyek, hogy némiképp felmérjem, mit takar ma a minőségi utcai étkezés fővárosunkban. Az előző szárnypróbálgatásokkal szemben, a helyszín a Hold utcai piac lesz a belváros szívében. Egyszerűbb a szakácsokat, éttermeket bevinni a nyersanyagok közé, mint a nyersanyagokat egy szakácsokkal teli csarnokba. Persze a piac a közösségi élet egyik színtere volt, s kéne, hogy legyen ma is a táplálkozásukra kicsit is adó emberek szemében, hiszen a kínálat össze se mérhető a multik polcain lévő friss, és egyéb élelmiszerekkel. Gondoljatok bele, kinek milyen gyerekkori élménye van a piacról? Elcsórni egy almát, elveszteni az anyukádat, vagy csak valami sütiért rágni a fülüket a szüleidnek?

 

Hogy mi is az a Street Food Show? Nyilván valami olyan bemutató, ahol a hangsúly az utcai gyorséttermekre, bisztrókra terelődik. Akár mennyire optimista vagyok, a város legtöbb gyorsétterme borzasztó silány minőségű. Sokan fognak ezért megkövezni, de a belvárosban kapható 200Ft-os pizzák is az áruk miatt és nem az ízük miatt lettek ismertek a kocsmakedvelő fiatalok körében. Na jó, én sem tagadhatom tényleg jó ha nincs más, és le kell fojtani az 57es vagy Bakegeres fröccsöt egy Instant, Ötkert, Anker előtt. Persze a multi cégek termékei sokszor még ezek mögött is messze elbújhatnak.
„Eviszí vágy eszí?”, „Hagyma, csípős mehet?”, „Mustár, csalamádé mellé?” Ezek a kérdések nap, mint nap elhangzanak körülöttünk, s mindenkinek a sablonos válaszai is. Ez persze a hétvégén egyáltalán nem lesz gond, mert a város  legjobb hamburgerese, gyrososa is megtalálható a csarnok emeleti karéján.

 

Az egész S.F.S egy az Amerikából indult kísérlet arra, hogy adott városokban bemutassák a legjobb utcai éttermek kínálatát, és egyes fogásait. Persze nem csak az éttermek lesznek jelen ezen a három napon, hanem egyéb programok is várják a látogatókat. Nálunk kishazánkban, ez a második ilyen próbálkozás, s őszinte izgalommal nézek a gépem jobb alsó sarkában lévő órára, és nyugtázom, hogy órák kérdése és én is ott lehetek és belekóstolhatok a kínálatba.  Maga a rendezvény teljesen a gasztro-ra épül, nagyon meglepő ez egy piacon. Nem csak éttermek lesznek (Ring, Gyradiko, nU, Wang mester,  Spíler, Húspatika stb…), hanem ismét megrendezésre kerül a blogkóstoló. Az ország legjobb gasztro bloggerei állítanak össze fogásokat a hétvégére. Kint lesznek többek között: Piszke, Mandula sarok, Dizájnmenza, Házisáfrány, Food & Wine.
A bloggerek mellett a sztár séfek is szerepet kapnak, lesz Segal, és Gianni is. Ők is szem előtt tartva a Street food irányvonalat alkották meg ételeiket.  Ja, meg lesz „gyerek főzőverseny”. Mondjuk nem tudom mennyire ennék gyereket, de ha kint leszek, beszámolok a főtt vagy sült csemetékről is.

 

Koraeste érkeztem a valamikor gondolom, sokkal szebb napokat látott csarnokba. A környék nagyon szép, de ez nem meglepő a belváros ezen elit részén. Tömeg, az alsó részen eddig délelőtt működő standok zárva, csak egy egy árus árult póréhagymát meg jégcsapretket. Az illatok kecsegtetőek, ezért gyorsan váltottam be pénzt egy cetlire, amivel fizetni lehet. A kint álló személyzet egyből a kezembe nyom egy prospektust, és közli hogy van ám benne térkép is. Nana, azért nem akkora az a piac…

 

Kezembe veszem és nyugtázom, hogy lesz itten sör is meg bor is, hiszen a rozénagyfröccs HUNGARIKUM!

 

Két étterem kínálata érdekelt főleg, a Gyradiko, ami a Békásmegyer gyöngyszeme, hisz ez az ország egyik legjobb gyrososa. A gyros ízét csak azzal tudom nyugtázni, hogy ilyen nem létezik. Sokszor sok helyen ettem már gyrost, de ez az, amit csak kint ehetsz Görögországban. Komolyan! A vaslapon sült vastag pita, ami nem mállik szét szinte egyedülálló kis hazánkban.

 

Erre jön az echte görög tzatziki, ettől egy pillanat alatt könnyen fogyaszthatóvá válik a nehéz és jól megtömött pita. A hús is remek, hegyen legelésző állat még soha nem volt ilyen finom egy tésztába téve. A zöldség kevés, de ez nem is baj, hiszen semmi köze a káposztának ehhez az ételhez, viszont kapunk bele sültkrumplit, no nem ám valami mirelit pépet, szabálytalan rudakra, egyfajta paraszt julienne, kint is tesznek bele, úgyhogy itt is.  Egyszerűen tökéletes és páratlan élményt nyújt minden egyes falat belőle. A sor meglehetősen nagy és a kiszolgálás sem pörög sem a piacon sem a békásmegyeri étteremben, de megéri  minden egyes várakozással töltött perc.

 

A második étel ami izgatta a fantáziám az nem más mint a legjobb gyros után a legjobb hamburger, ami nem máshonnan, mint a Ring Café & Gourmet Burger Bar-vaslapjáról került le. Sok hamburgert ettem, teszteltem már a szinte legjobb, óbudai Magic Burgert, a maga NDK-s hangulatával, ettem csalamádéval töltött retróburgert az Örsön, de a B.K-ben vagy a McD-ban is megfordultam párszor. Érdekelt persze, hogy mitől igazán jó a Ring üdvöskéje. A látott képek, olvasott cikkek alapján valami túlcsicsázott szendvicsre gondoltam. Tény, hogy a képeken minden jobban néz ki! A pulthoz lépve egy Gourmet burgert kértem mindenféle sallang nélkül. 10 perc várakozás alatt volt időm megfigyelni a készítést, és az alapanyagokat is. A leírás szerint különösen márványos, háromszor darált, a közepesnél jobban átsütött magyar marhahúsból készül. Eddig jól hangzik nem?

 

A hamburger bucit felejtsük el, az nincs. Van viszont házi cibatta, komolyan sokkal jobb. A saláta sincs túlcifrázva, paradicsom, lilahagyma, ruccola. Végre bemondják a nevem, és megkapom a tálcám. A képek nem hazudnak, ez úgy néz ki, mint a képeken. Rusztikus. Az első harapás után tisztázom magamban, hogy ez valóban az, ami. 100% marha, kevés saláta, de a ruccola kesernyés íze remekül megy a húshoz. Nem hazudik, aki ezt tartja a legjobbnak. Méretében megfelelő, ízében egyedülálló. A legjobb hamburger, amit valaha kóstoltam. Valahogy írás közben nem tudom átadni ezt az élményt. Szóval irány az Andrássy út, 1390 ért egyáltalán nem sok, sőt még a sült krumpli is benne van az árban, elvileg. Itt nem volt, és csak 1000 Ft -ba került.

 

Kint volt, még a sonkás, ahol meglepő módon sonkák sorakoztak. Hogy a szavaival éljek: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz sonkát együnk, szar bort igyunk!”, hisz abban, hogy valamikor a hazai is ismertebb lesz itthon, mint a Pármai.

Láttuk és szagoltuk a Húspatikát, volt ott Gourmet hot-dog molnárkában mangalica kolbásszal (bazsalikomos-citromos) és édes hagymakrémmel. Kipróbáltam volna, de már nem ment. Ha valaki evett már ilyet, akkor juttassa el hozzám a véleményét.

Végtére is szemeztem a romkocsma 2.0-val ismertebb nevével a Spílerrel, aki volt a Gozsdu Manóba, az tudja, aki nem az most tudja meg, hogy ugyanott újraéled. Furcsa, olvasom a leírást és azt írják magukról, ha krumplit kérsz, krumplit kapsz, és nem néznek rád, mint a mosómedvére. Para lehet nem? Mindenesetre engem megfogtak, a romkocsmák bejönnek, a jó ételek is, és furcsán nézek a mosómedvékre, ha sültkrumplit kérnek.

 

Apropó, mondtam, hogy volt „gyerekfőző” verseny is. Nem láttam, s nem is tömtem magamat tokajiban érlelt gyerekkel, de támogatom az ötletet, hogy a fiatalabb generáció nevelésében is jelen legyen a street gasztro, mert ők is felnőnek, s nekik is tudniuk kell, hogy mi a különbség pl. a Ring és a McDonald’s hamburgere között.

 

Hát, ennyit a Dining Guide rendezvényéről. Mentünk, láttunk, ettünk, szagoltunk. A helyszín jó, vagyis nem, inkább elmegy. Csaknem. Kicsit kicsi, kicsit szűkös, de piacos, és autentikus, végtére is ez kell. Ezért mentünk. Sajnálom, hogy a bloggerekről lecsúsztam, biztos beleettem volna pár fogásba, hiszen a lecsószusi mennyire király lehet, nem? Lecsó meg szusi! De persze AXI’S citromos sültmalactarjás szendvicsét is legyűrtem volna, amit szilva chutney-val tett érdekesebbé. De majd jövőre, már ha lesz. És legyen, mert ez fantasztikus. Bízok benne, hogy többen leszünk és nagyobb reklámot fog kapni ez az esemény, mert ha nem eszel kint, akkor is érdemes látni a gasztro trend változását.

 

Ákos voltam, ettem, láttam…

képek: Szabó Ákos

Megosztom.

Szólj hozzá