Archív

b0Ha már a válassz stílust első részében említettem, hogy az old shool stílus itthoni nagymestere Botti, azaz Botos László, talán úgy illik, hogy egy interjú is készüljön vele, és ő örömmel válaszolt is a kérdéseimre.


 
Először is mesélj egy kicsit magadról légy szíves. Mikor kezdtél tetoválni és hol tanultál? Hogyan jutottál el a tetoválásig?
Botti: Gyerekkorom óta rajzolok és festek saját szórakoztatásomra, a tetoválást aztán 1997-ben, baráti kérésre kezdtem el. Egy gyerekkori barátom szeretett volna tetováló szalont nyitni Egerben, és erre keresett embert. Mivel tudta, hogy én hobbiszerűen rajzolok és festek, megkérdezte, hogy van-e kedvem társulni vele. Igazából mindig is tetszettek a tetoválások, bár akkor még elég kevés igazán szép mintát lehetett látni. Felmentünk Budapestre egy tetováló stúdióba, hogy elsajátítsuk az alapokat, illetve, hogy megvegyük a felszerelést. A betanulásom annyiból állt, hogy megmutatták a gépet, a tűket, mondták, hogy húzzak gumikesztyűt és kezdjem el… A tetoválás fortélyait saját magam sajátítottam el az évek alatt, a kezdet nem volt egyszerű.

Foglalkoztál előtte más művészeti ágakkal? Mi az eredeti szakmád?
Botti: Igen, nagyon szeretem a reneszánsz portréfestészetet, késztettem karikatúrákat és grafikákat. 14 éves koromban kezdtem festeni, ekkor szürrealista képeket csináltam, majd később jutottam el a portréfestésig. Az eredeti szakmám szőlő- és gyümölcstermesztő, de a sulit csak az érettségi miatt végeztem el.

Mi az a stílus amit a leginkább szeretsz? Kik azok a művészek (itthon és külföldön), akik leginkább hatottak/hatnak rád?
Botti: Hozzám legközelebb az old school stílus áll, ezt Magyarországon annyira nem képviselik, így külföldi neveket tudok említeni,pl.: Miss Ariana, Valerie Vargas, El Monga, de ők csak néhányak a sok közül. De nagyon szeretem az ázsiai, japán mintákat és a comics figurákat is.

 


Melyik az a stílus amit a legkevésbé szívesen tetoválsz?
Botti: Nem szeretek kis figurákat pl.:angyalokat csinálni, de nem szeretem a farkas fejet,  szögesdrótot, karszalagot, ugró delfint sem. Jobban szeretem az egyedi mintákat. Szerencsére sokszor kapok szabad kezet a vendégektől, mindig van egy előzetes egyeztetés, a vendég elmondja az elképzelését és én igyekszem neki egy egyedi személyes mintát készíteni. legtöbbször saját stílusomban bízzák rám a mintát, aminek nagyon örülök, így bele
tudom csempészni a saját stílusjegyeimet. A legizgalmasabb rész pedig mindig az utolsó pillanatok, amikor egy tetoválás elkészül.

 

Van valami különleges vagy vicces történeted?
Botti: Több vicces történetem is van, de csak egyet emelnék ki, ami pont nem a tetoválással kapcsolatos, de a szalonban történt. Egy lány részegen jött be hozzám azzal a kéréssel, hogy cseréljem kis a nyelvében található piercinget. Mikor elkezdtem lecsavarni az ékszer tetejét, ő hirtelen telehányta a szája alá tartott tálat, majd én ezzel a tállal egyensúlyoztam a szalon közepén…

 

Mivel foglalkozol, ha éppen nem tetoválsz?
Botti: Gyerekeket nevelek, van két kisfiam. Sokat olvasok. Szeretek barátokkal találkozni. Rendszeresen sportolok, edzésre járok. A jövőben viszont szeretnék még többet lenni a családommal, emellett lelkileg és szakmailag fejlődni.

 

El tudsz képzelni kollaborációt a tetoválás és egy másik művészeti ág között? Ha igen, hogyan?
Botti: A tetováló minták nagyon kifejezőek, ezért sok művészeti ágba bele lehet szőni őket. Magam is készítettem olyan reneszánsz portrékat, melyeken tetovált alakok láthatóak.

 

http://www.stigmatattoo.eoldal.hu/
képek: Botti
DE

Megosztom.

Szólj hozzá