Archív

Talán mindenkivel előfordult már, hogy szembe jött vele az utcán egy olyan ruhadarab, amiből a saját szekrényében is lapul egy. Nem túl kellemes igaz? Én ezen felbuzdulva indultam neki, hogy feltérképezzem nektek a plázakategóriával ellentétben álló, designer shopok kínálatát, ahol mindenki a maga egyéniségének megfelelően válogathat egyedi darabok közül. A kínálat meglepően bőséges és az utánajárás sem túl megerőltető, a négy boltocska, amit első körben kiválasztottam, igencsak közel van egymáshoz.

gm0

Első utam a Múzeum körút 7-be vezetett az Insitu aprócska, emeletes boltjába.
Ránézésre egyedi elgondolású papír-írószerekbe botlottam. Papír-írószer? Nem hangzik túl izgalmasan… Aztán jött a de: a bakelit és legó borítós füzet egyből elnyerte a tetszésem! Ez a bolt főleg a kiegészítőkre, mókás állatos falmatricákra, kerékpár gumibelsőből készült táskákra és a mostanában újból egyre népszerűbb legendás múltú filmes fényképezőgépek XXI. századi másolataira helyezi a hangsúlyt. A felső szinten is folytatódik a bakelit láz, a falon jobbnál jobb bakelitlemezből készült faliórák kattognak. Visszatérve a földszintre személyes kedvenceim a lecsó illetve fröccs feliratú bizsu fülbevalók lettek, mert nem minden ékszerboltban találni ilyet valljuk be…

Ennek az üzletnek létezik egy ikertesója is, ő a Múzeum körút ötös szám alatt lakik és Front névre hallgat, a kínálatuk nagyjából megegyezik.

gm2

 

Második versenyzőm a Magyar utcai Lollipop Factory.
A kirakatban egy szimpatikus kis robot hívogat, belépve sok muris, színes surranó fogad a ruhák alatt felsorakoztatva katonás rendben, rögtön megtetszett kettő, amit elfogadnék a gardróbomban, tetszenek a boka fölé érő szárak és a mokaszinok is, ezekben a cipellőkben pedig valahogy keveredik a kettő. Találkoztam plexi csík napszemüvegnek látszó tárggyal, és magát felpróbáltatni csalogató fekete-fehér Martens bakanccsal is, amibe egyből bele is szerettem. A hely csupa-csupa szín, és ide-oda kapkodva minél hamarabb mindent fel akar fedezni a szemem. Megörökítve a szimpatikus üldögélő próbababát egy polc tetején, feltúrom a standert, ahol fiuk-lányok vegyesen találnak maguknak szemrevaló darabokat, a nyárra való tekintettel főleg pólókat és rövidnadrágokat. A pultnál pedig bizonyára mindenki megtalálná a magának tetsző kiegészítőt: fülbevalók, nyakláncok, karkötők, kitűzők, napszemüvegek futnak versenyt gazdikért.

gm3

 

Következő megálló: a Magyar utcán tovább sétálva betértem a Colorbar-ba.
Elsőre egy jótékonysági boltnak tűnhet, mindenféle megunt, hely hiányában otthonról kipaterolt holmival, de közelebbről megnézve a portékákat kincsekre lelek. Minőségi bőrből készült, az eladó felkiáltásával élve „elég jó márkájú mégis olcsó” drapp clutch kerül elsőre a kezembe, nem agyonhasznált imitt-amott kopott kacatról van szó, valóban szép állapotú. Ezért még visszajövök! Van itt minden: lámpák kicsitől nagyig, csacsi oldaltáska, diribdarabokból, alkatrészekből, újrahasznosított bigyókból és izékből készült ékszerek, steampunk ízlésre formált gyűrűk, porcelánok, és a kedvenceim a retro napszemüvegek, ilyenekben váltak ikonokká Audey Hepburn, John Lennon vagy emlékezzünk akár csak Johnny Depp féle Willy Wonka karakterre a nagy kerek szemüveggel. Mindenféle régi és új, egyetlen kis helységbe zsúfolva, még a csillárról is csüngenek az izgalmasabbnál izgalmasabb holmik, de azért körbejárható. Aranyos, igazán egyedülálló és egyedi darabokkal teli bolt.

gm1

Jöjjön, jöjjön a negyedik, az utolsó kis kiválasztott, a Henszlmann Imre utca 1. szám alatt található Retrock Deluxe.
Az utca tetszetős, a kirakat annál inkább. Anglia Chester nevezetű városkájában található boltokra emlékeztet, így szívemnek kedves máris. Az ablakban nem sok, ám annál inkább furcsa dolgokat találunk; egy nagyon klassz western csizma, horrorisztikus baba kezes párna, ezek némileg sugallják a boltban várható keveredő hangulatokat.

Belépek, fehér parketta, fehér faragott fatárolók, asztalok; bohókás majom és mackó plüssök hesszölnek a termékek között. Elsőre a vitrinen ragad meg a szemem: patentos bőr karkötők, gyűrűk, új és régi miniatűrök és kicsinységek, csecsebecsék. Mellette stander őszre készülődő ruhadarabokkal, pulcsikkal és igazán metál motoros bőrdzsekikkel.

Fordulok egyet, és egy gyönyörű férfi bőr utazótáska kínálja magát, divatszerető legényeknek tökéletes és nívós ajándék ötlet, az ár-érték is megállja a helyét. A pólók között kezdek kutakodni; rókafejű lányok, trendi háromszögek és hasonló minták néznek vissza rám a textilekről. Tovább állok, fel az emeletre tartok, a hangulat marad, antik és egyben modern kis kincses doboz ez az üzlet, megpillantok a régiség-kanapé feletti polcon egy Kepp Showroom kreációjú bokacsizmát, ötletes sarokmegoldással, gyönyörű. Kisebb-nagyobb táskák, használtak és újak, a tárolókon kis toppok, egybe ruhák, hatalmas kötött pulcsik, és bőrszoknyák. Kedvencem a gyöngyökkel kivarrt gallér egy cafat anyagokból álló ruhán, régóta tervezem egy ilyen sajátkezű elkészítését. Még gyönyörködöm egyet a csillárban majd megfogadom, hogy a bolt örök célpontommá válik, ha vásárolni indulok. Bátran merem ajánlani, bármilyen nemnek és korosztálynak.

gm4

 

Most pedig, hazaérve és mindent összevetve elégedett vagyok ennek az öt boltnak a kínálatával, a fiatal tervezők munkáival, ajánlom is mindenkinek, aki divatorientált, és annak is, aki nem az. Árakról véleményt szándékosan nem alkottam, mindenkinek a magánügye mi mennyit ér számára és mennyi pénz lapul a tárcájában. Az alsó határ csupán néhány száz forint.

Göncmustráimat pedig folytatom, mert ezeken kívül még rengeteg tuti hely van Budapesten, de ha lehetőségem lesz, akkor vidéken is csapnék egy-két kört.
A boltoknak akad internetes felületük is a facebookon, tessék csekkolni.

Rozmán Dóra
fotók: Zsiga Pál

Megosztom.

Szólj hozzá