Archív

firk00„Az őrült ír zenekart 2008 nyarán alapította Péter János fuvolás. A FIRKIN-t, amely az őrült ír zene féktelenül vidám műfaját teremtette meg Magyarországon.” Legalábbis ezt állítja magáról a banda, és bárhogy próbálok belekötni, nem lehet.


A Firkin gyakorlatilag megalakulása óta töretlen és egyre nagyobb népszerűségnek örvend, aminek meg mi örvendünk, nagyon. Az ötlet, miszerint a régi ír pub-nótákat kicsit újragondolva tolják az arcunkba, nem új, a két legismertebb amerikai banda, a Flogging Molly és a Dropkick Murphys (természetesen a tagok ír gyökerekkel vannak megáldva) már évekkel előttük elkezdte hinteni a Guinness-lóbálós, whiskey vedelős ír csűrdöngölős punkrockos verzióját. Firkinék is ezt a vonalat követik, kezdetben az említett két banda slágereit játszották, de a rajongók nagy örömére tavaly megjelentették harmadik, immáron „saját” számokat tartalmazó albumukat, értsd: jó magyar szájízzel fordították le az ír dalokat és bármikor hallgatom az albumot, mindig megnevettet, zseniális szövegeket írtak össze a srácok.

 

Megy, sőt szalad a Firkin szekere, rengeteget koncerteznek és éppen most négy évesek. Ennek apropójából szeptember 27-én, pontosan Arthur „Szent” Guinness napján megajándékoztak minket egy hatalmas születésnapi koncertshow-val. Guinness bácsi napjáról annyit érdemes tudni, hogy a nemes nedű alapítójáról van szó, aki először 1759-ben főzte nekünk a fekete aranyat. 2009-ben volt ennek 250. évfordulója, éppen ezért a cég kitalálta Arthur Guinness napját pusztán reklámfogásként, azóta pedig minden évben ünneplik/ünnepeltetik szeptember 27-én. Firkin pedig tökéletesen időzítette a szülinapozást.

 

A helyszín a XI. kerületi Barba Negra Music Club volt, lehetett kalózkodni nyugodtan. Táncosok és két előzenekar (LochNesz és Erin) melegítette elő a hangulatot, de erről a nagymennyiségben elfogyasztott Jamesons is gondoskodott, amit a jéghideg krémes sör mellé fogyasztottunk. Sokan jöttek, de a helyet még így sem sikerült teljesen megtölteni, legalább maradt hely táncolni is. Mire Firkin kezdett már nagyon ír volt a hangulat, minden felé a lóherés és zöldruhás emberek szaladgáltak. A banda igazán kitett magáért, nem láttam olyan embert a tömegben, aki ne ugrált/pörgött volna a koncert alatt. Jöttek vendégzenészek is: Pál István „Szalonna” társult be egy-egy nóta erejéig Lili mellé hegedülni és Jamie Winchester is énekelt-gitározott nekünk néhányat. Öröm volt végignézni az arcokon, ahogy a közönség, a banda is igazán élvezte a bulit, sajnáltam is, hogy egyszer csak vége lett. De sebaj, lesz még jövőre is Guinness nap, remélhetőleg Firkinék is megérik az ötéves kort, addig is lesznek még koncertek, fesztiválok, tessék őket látogatni sűrűn!

DE

Megosztom.

Szólj hozzá