Archív

“Az írók isznak.” Ez a sztereotípia már-már arany-alapszabályként kőbe vésve, megingathatatlanul tartja magát évszázadokon át, és bár nagyon szeretném megcáfolni, ellenérveim elég gyenge lábakon állnak. Természetesen nem mindenkire igaz a fenti állítás, ám ebben a cikkben inkább azokkal a tollforgatókkal foglalkozunk, akik bizony nem vetettek meg egy jó pohár italt, akár reggeli helyett is.

Jó magyar íróink és költőink előszeretettel nyúltak az italhoz nem csak inspiráció, de az írás témája gyanánt is, Csokonaitól kezdve Kölcseyn, Petőfin és Adyn (egyik kedvencemet itt találjátok) át József Attiláig többen is megénekelték, milyen kellemes dolog a bor, az ittas mámor, olyannyira, hogy külön műfaji besorolást kaptak, ezek a bordalok. Míg itthon túlnyomó többségében a bor volt a költészet és az írás itala, a világirodalomban már szélesebb a választék, és előkerülnek a röviditalok és koktélok is. Érdekes módon egyetlen íróról van tudomásom (ha tudtok még, ide vele kommentben), aki bevallottan sörpárti volt, és nyakalta is rendesen, a thriller/horror egyik nagy alakja, Stephen King. Saját bevallása szerint azóta ivott, amióta legálisan megtehette, és annyit, amennyit csak pénztárcája engedett. Néha többet is. Ráadásul mindig otthon ivott, sörösdobozokkal teledobált dolgozószobájában. “Sosem jártam bárokba inni, mert mind tele volt olyan seggfejekkel, mint amilyen én voltam.” – mondta el egy interjúban néhány éve. De legendásan sokat ivott az angol költő, Dylan Thomas is, aki állítólag képes volt 18 whiskyt bedobni egymás után anélkül, hogy lefordult volna a székről. Hunter S. Thompson – sok egyéb más mellett – a Wild Turkey-re esküdött, de azért nem volt válogatós sem a whiskyk, sem más italok és egyebek terén sem. Oscar Wilde pedig úri kedvében jégbe hűtött pezsgőt kortyolgatott, hogy előcsalogassa Múzsáját. De lássunk néhány jól bevált receptet a kedvenc íróinktól.

Hemingway trükkös Mojitója

A cseppet sem unalmas életű Ernest Hemingway, az elveszett nemzedék egyik legnagyobb írója kalandozásai és a II. világháború közepette még arra is szakított időt, hogy megírjon néhány regényt.  Legismertebb műve talán Az öreg halász és a tenger (kapott is egy jó Nobel-díjat érte), de a háború volt az ő igazi témája, teljes mellszélességgel vettette bele magát, szó szerint is. Kevés regény ad olyan mélyen átérezhető képet az időszakról, mint a Búcsú a fegyverektől, vagy az Akiért a harang szól. De Papa (ahogyan Robert Capa szólította), jó társasági ember lévén, szeretett italozni, sok minden egyéb mellett a kedvence a Moijto volt. De nem akármilyen, ugyanis szóda helyett, hogy biztosan hasson, pezsgővel húzta fel. Íme a recept:

 • 6-7 friss mentalevél
 • 1 lime kifacsart leve
 • 2 teáskanál barnacukor
 • 4-6 cent fehér rum (állítólag Papa a trinidadi 10 Cane nevűt preferálta)
 • nagyjából 1 deciliter pezsgő
 • mentalevél díszítésnek

Pohárban össze kell nyomkodni, törni a mentát, lime levét és a barna cukrot, aztán jöhet rá a jó rum, majd sok-sok zúzott jég. Öntsétek nyakon a pezsgővel, díszítésnek mehet rá egy menta-hajtás, de álljon ám, mint a győzelmi zászló!

 

Jack Kerouac és a Margarita

Kerouac fő műve, az Úton annyi kiadást megért már, hogy szinte össze se lehet számolni, 2013-ban pedig egy igen jó film is készült belőle. Allen Ginsberggel együtt generációjuk, a beatnemzedék szócsöve volt, munkásságának hatását most is érezzük a mindennapi underground kultúrában a Beatles-től napjainkig szinten mindenhol. Jack és cimborái imádták Mexikót, így nem csoda, hogy kedvenc itala is onnan való; egy jó mexikói koktél, a Margarita. Lássuk, hogy készül:

 • 5 cent Mezcal tequila
 • 2,5 cent Triple sec
 • 2,5 cent lime frissen facsart leve

Egy lime szelettel megnedvesítjük a pohár szélét, majd sóba mártjuk. Jéggel összerázzuk az összetevőit, de leszűrni nem szabad. Mi sem egyszerűbb ennél.

 

Ian Fleming: rázva, nem keverve

A legendás angol titkos ügynök, James Bond szülőatyja eredetileg szintén hírszerzőként dolgozott a második világháború alatt. Bodo figuráját erősen a saját élete és jellemvonásai ihlették, állítólag ő is csokorba szedte a nőket. M karakterét saját felettese, Goldfrey admirálistől kölcsönözte, és tőle leste el a vodka-martinit, amit az admirális szigorúan rázva, nem keverve fogyasztott. Fleming valójában a gin-martinit kedvelte leginkább, idősebb korára orvosa javaslatára pedig bourbon-re váltott. Az elkészítés rém egyszerű, mint Truman Capote vodka-narancsa vagy Raymond Chandler Gimlet-je (4 rész gin, 1 rész limelé):

 • 1 rész száraz Martini
 • 5 rész gin (mondjuk Bombay Sapphire)
 • jég
 • zöld olívabogyó vagy citromhéj-spirál díszítésnek

És a lényeg: rázva, nem keverve!

 

Faulkner és a Mint Julep, na, meg a Derby

William Faulkner Nobel-díjas amerikai író munkássága itthon kissé kevésbé forog közszájon a többiekhez képest, ám hatása a világirodalomra fikarcnyit sem kisebb. Leghíresebb regényei a A hang és a téboly (1929), Míg fekszem kiterítve (1930), Megszületik augusztusban (1932), és a Fiam, Absolon! – válogassatok kedvetekre, legalább egy melegen ajánlott, de rengeteg remek novellája is van, mindben megcsillan kísérletező írástechnikája, ami bár nem könnyű, ha az ember agya rákattan, kifejezetten izgalmas, és merőben eltér a megszokottól. Rendkívül termékeny író volt, aki Mint Juleppel segített rá a kreatív folyamatokra, és ezt kizárólag egy dombornyomott fémpohárból fogyasztotta. Ez az ital egyébként nagy szerepet kap Hunter S. Thompson A züllött és dekadens Kentucky Derbi c. írásában is (itt olvashatjátok), a recept pedig rém egyszerű:

 • whisky (bourbon) szemre
 • 1 kiskanál cukor
 • jég
 • mentalevelek

Gyengébbek egy kis vizet is adhatnak hozzá, vagy sok jeget, de így önmagában is egészen kellemes.

 

Gin Rickey, egyszerűen, mint Gatsby

F. Scott FitzgeraldHamingway mellett – szintén az elveszett nemzedékhez tartozott, ám Hamingway háborús színtereihez képest inkább a könnyedebb jazz-korszakot választotta történetei körítéséül. Az Édentől messze, a Szépek és átkozottak, Az éj szelíd trónján és A nagy Gatsby mind gyakran elővett regények, ez utóbbiból 2013-ban újabb filmfeldolgozás született, ezúttal Leonardo DiCaprio főszereplésével. Történeteiben gyakran előkerülnek a felsőbbosztálybeliek partijai, ahol csak úgy dőlt a pezsgő és a koktélok, szólt a jazz, és tömve volt a táncparkett hajnalig. Az író választása mégis egy egyszerűbb italra esett, Gin Rickey-t ivott, amit így készített:

 • 7,5 cent jóféle gin
 • 2 evőkanál limelé
 • egy korty szóda
 • limehéjspirál díszítésnek

Jéggel teli pohárba öntjük a gint és a lime levét, ráspriccelünk szódával és óvatosan elkeverjük. Enjoy!

 

Izgalmas lenne ismerni a horror és borzongás nagymesterének, Edgar Allan Poe kedvencének receptjét, de az általa fogyasztott Eggnog pontos receptje generációkon át őrzött titok maradt. Valahogy így szólt: hét tojás, cukor, tej, tejszín, brandy és szerecsendió. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt kipróbálnám… A többit viszont, egy-egy jó regény mellett bátran ajánljuk. ;)

DE

Kapcsolódó:
A félelem és reszketésnek vége – 10 éve lett öngyilkos Hunter S. Thompson
20 dal, amit regények inspiráltak
Kovács Jánosokból rejtélyes ikonok. Kik rejtőznek a művésznevek és alteregók mögött?
A jég hátán is… Kabala Baby interjú
Néhány Stephen King filmadaptációról itt olvashatsz!
Capa in Color, avagy Robert Capa színes élete a háború után
Kerouac’s On the Road
Skyfall
A nagy Gatsby

Megosztom.

Comments are closed.