Archív

ct0A kelta tetkók ideje erősen leáldozóban van, de ettől még érdemes velük foglalkozni, ha másért nem hát nosztalgiából, vagy puszta kulturális érdeklődésből, ha van ilyenünk. Írországban vagy angolszász területen járva az ember úgyis lépten-nyomon beleszalad a kelták szimbólumaiba.


A kelta hagyomány több ezer éves múltra tekint vissza, nyomait felfedezhetjük Európa nagy részén. Természetimádó nép volt, papjaik (varázslóik), a druidák áldoztak a napnak, fáknak, szikláknak, folyóknak, úgy hitték, mindenben szellemek lakoznak, tőlük ered az a szokás, hogy ha kimondunk valamit, amit nem szeretnénk, hogy bekövetkezzen, háromszor lekopogjuk egy fán. Mitológiájukról és vallásukról kevés írásos emlék maradt, de egyes hagyományokat a mai napig őriznek a magukat kelta leszármazottaknak valló írek és walesiek. A fennmaradt történetekből merített Tolkien, mikor Középfölde történetét és mitológiáját megalkotta.

 

celtic-ct2

A kelta szimbólum- és motívumvilág igen bonyolult rendszer, könnyen felismerhető, de nehezen fejthető meg. Gyakoriak az állat- vagy emberábrázolások, de ezek is minden esetben szalagokból öltenek formát, melyek körkörösen vagy spirálisan futnak és visszatérnek önmagukba, így szimbolizálva a végtelenséget, az élet örök körforgását. Ezeket kelta csomóknak hívják. Úgy tartják, hogy egy ilyen végtelen csomó megalkotása egyfajta varázslat vagy ima lehetett – el is hiszem, elég bonyolult ahhoz, hogy az ember imádkozzon, hogy el ne rontsa.

 

celtic-ct1

A kereszténység megjelenésekor a hittérítők gyorsan felismerték, hogy csak akkor járhatnak sikerrel, ha a kelta kultúra bizonyos elemeit beolvasztják a kereszténységbe, így például a mindenszentek előestéjét (halloween) egy ősi kelta ünnephez időzítették, Szent Patrik pedig megalkotta a legismertebb szimbólumot: a kelta keresztet. A feszületet felépítő végtelen csomók az örökkévalóságot szimbolizálják, a négy szár négy fontos kelta ünnepre utal, a középső kör a folytonosságot, az élet körforgását jelenti, de mindezek mellett mégis csak a kereszténység legfontosabb jelképe. Ügyes munka, köszi Patrik!

 

celtic-ct3

Ha valaki kelta tetoválásra adná a fejét, annak egy jó tanács: érdemes alaposan utána járni a kiválasztott mintának, illetve jelentésének, és olyan tetoválót válasszunk, aki biztosan nem fog belezavarodni az egymás alatt sunyin össze-vissza bujkáló szalagok rengetegébe.

 

DE

celtic-ct4

celtic-ct5

Megosztom.

Szólj hozzá